Connect with us

Film

Recenzie Și caii sunt verzi pe pereți

Published

on

Românii și comedia ar putea fi titlul unui film foarte bun despre transformările pe care le-a avut cinematografia românească de-a lungul ultimilor ani în domeniul atât de ofertant al comediei. Cu siguranță ar fi un film cu mult umor, cu multă pasiune, cu o întrigă tulburătoareși, mai ales, cu un final neașteptat. Căci multe pasiuni s-au vărsat în ultimii ani, ducând piața românească de filme de comedie la polarizarea ei între Media Pro și dorința acestora de a crea cât mai comercial și cât mai vandabil și diversele și rarele producții independente care au încercat, cu greu, să se afirme și să rămână în mentalul colectiv românesc ca adevarate piese de referințăîn comedia post-decembristă.

Acesta fiind decorul și datele problemei, să ne îndreptăm atenția asupra celei de-a doua apariții în peisajul tomnatic românesc care bifează la capitolul comedie. Cea mai recentă producție independentă românească, marca Dan Chișu, pleacă de la început cu un nume ce vrea să atragă puternic atenția asupra non-sensului și dramoletelor mici-locale în care personajele își vor duce existența. ,,Și caii sunt verzi pe pereți’’ stabilește încă din titlu că absurdul nu este atât de neverosimil pe cât am putea crede la prima vedere și că o situație ce ar putea fi catalogată improbabilă are toate șansele să fie subiectul savuros al unei istorii de o oră și jumătate.

Povestea se centrează în jurul celebrului subiect: banul. Când? Cum? În ce cantitate? Și, ca în orice istorie ce se-nvârte în jurul banului, personajele suferă maxim punând prea mult preț pe el și lăsându-se purtate de fantasma acestuia.

 

Două cupluri de personaje se prezinta de-a lungul celor aproape 100 de minute. Doi tineri: un băiat de 22 de ani ce stă cu mama singură și o fată, cu 6 ani mai mare ca el ce își câștigă existența făcând promoții la țigări. Ei sunt pe punctul de a câștiga la o loterie doar că descoperă că băiatul iși dăduse un nume fals, folosind numele tatălui pe care nu l-a vazut niciodată,motiv suficient pentru a pleca într-o urmărire prin toată țara în căutarea unui bărbat care să aibă numele pe care și-l dăduse în fals băiatul.

 

La polul opus avem un domn aflat în pragul pensionării disponibilizat pentru că nuștie ,,pe calculator’’. Aici istoria seamănă izbitor cu cea din ,,Bună, ce faci?’’ doar că, de data asta, calculatorul nu mai este instrumentarul relațiilor întâmplătoare pe internet ci este calea pierzaniei, pentru că bravul șomer, înscris la cursuri de învățare a operării pe PC, pică în plasa celebrelor scrisori nigerienie, e-mail-uri înșelătoare menite a te face să trimiți bani în conturi fictive din străinătate pentru a debloca câștiguri potențiale fabuloase abătute asupra ta din senin.

 

Cele două povești merg în paralel o bună perioadă de timp, deși au ca fir roșu iluzia îmbogățirii peste noapte. Doar la final ajung să se intersecteze, însă,prea târziu pentru a mai putea avea un happy end. Ca atare comedia, încheie dramatic nararea celor trei destine, lăsându-ne cumva nesatisfăcută dorința de final fericit.

 

Poziționată ca una dintre cele mai așteptate comedii din această toamnă, ,,Și caii sunt verzi pe pereți’’ bifează bine la capitolul scenariu, deși, ușor, previzibil în anumite momente și, poate, ușor grăbit pe final, este per ansamblu bine gândit. Povestea este bine închegată fără să aibă sincope ca în cazul recent lansatului ,,Minte-mă frumos’’. Per ansamblu un scenariu bun, nu neapărat fabulos, însăscris corect și, mai ales, cu o creștere in tensiunea dramatică bine gândită.

 

Interpretarea actorilor este bună și aici nu pot să trec cu vederea interpretarea extrem de puternică, chiar dacă într-un rol extrem de secundar, a lui Coca Bloos în rolul soției unuia dintre presupușii bărbați căutați de cei doi tineri, ce reușește săcreioneze în doar câteva cadre un rol sfâșietor. Adrian Titieni, în rolul principal al victimei scam-urilor on-line, punctează bine la capitolul bărbat apropiat de vârsta pensionării luptând cu inadaptarea față de noile tehnologii. Și, nu în ultimul rând, Tudor Smoleanu (actor la Teatrul din Ploiești), face un rol excelent în aceeași categorie de rol ca cel al lui Adrian Titieni, amândoi recreionând foarte bine portretul robot al românilor apropiați de vârsta a treia și luptând cu tehnica vremurilor.

 

Per ansamblu, al treilea film produs de Dan Chișu, este de departe cel mai bun din filmografia acestuia și marchează, cu certitudine, o creștere în capacitatea artistică a lui. Este, de departe, mult mai bun față de filmul său de debut, ,,WebSiteStory’’ și cu mult mai multa tensiune și forță a argumentării. Interesantăevoluția și creșterea în puterea argumentativ-cinematografică și, cu siguranță,este neapărat de urmărit în viitoarele proiecte.

 

Cât despre ,,Și caii sunt verzi pe pereți’’ este o comedie bună, corectă față de spectator ce își merită alocată o oră și jumătate într-o seară în care vrei săte relaxezi făcând, din nou, un haz de necaz mioritic față de neajunsurile altora.

 

Nota personală: 7

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Film

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, premiera mondială pe 2 iulie!

Published

on

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” va avea premiera mondială pe 2 iulie, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary.

Cel mai nou lungmetraj scris și regizat de Radu Jude va rula în cinematografele din România din 28 septembrie, fiind distribuit de microFILM.

Filmul a fost inclus în competiția oficială a celei de-a 53-a ediții a prestigiosului eveniment care se va desfășura în Cehia, în perioada 29 iunie -7 iulie 2018.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” va avea premiera de gală pe 2 iulie, la ora locală 19:30, la Grand Hall din Karlovy Vary. Filmul va mai fi proiectat pe 3 iulie, de la ora 13:00, la Pupp Cinema, și pe 5 iulie, de la ora 11:30, la Drahomíra Cinema.

Premiera va avea loc în prezența regizorului Radu Jude, a actorilor Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, a monteurului Cătălin Cristuțiu, dar și a producătorului Ada Solomon.

Prezența echipei la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este susținută de Centrul Național al Cinematografiei și de Institutul Cultural Român.

„«Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari». Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.

Cel de-al șaselea lungmetraj regizat de Radu Jude îi are în distribuție pe actorii Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Șerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia și Bogdan Cotleț.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” spune povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul – de Cătălin Cristuțiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Șirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile și costumele – de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, co-producători Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o producție Hi Film, în coproducție cu Endorfilm (Cehia), Les Films D’Ici (Franța), Klas Film (Bulgaria), Komplizen Film (Germania), ZDF/Arte, TVR, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Czech Film Fund, L’Aide aux Cinémas du Monde, Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, Bulgarian National Film Center și Eurimages, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, Farmacia DONA, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, EXIMTUR – Compania de călătorii, MediaCom. Vânzări internaționale Beta Cinema.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

„Miss Sueño”, de Radu Potcoavă, a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film Huesca

Published

on

Scurtmetrajul „Miss Sueño”, de Radu Potcoavă, a câștigat sâmbătă marele premiu al Festivalului Internațional de Film Huesca (Spania) și este eligibil pentru o nominalizare la Oscar.

Producția, care a avut premiera românească în competiția de scurtmetraje a programului Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, o are în centru pe Roxana, care se pregătește să părăsească România pentru a se muta la Madrid. Ajutată de Dan și soția lui, Alina, este înștiințată că va găsi curând un loc de muncă în capitala spaniolă. Ce nu știe Roxana este că va deveni victimă a unei rețele de trafic de persoane.

Din distribuție fac parte Aurora Păunescu, Olimpia Melinte, Bogdan Dumitrache și Marin Grigore. Filmul este dedicat memoriei lui Călin Potcoavă, care urma să facă parte din echipa de producție.

Regia și scenariul sunt semnate de Radu Potcoavă, imaginea a fost realizată de Andrei Butică, montajul – de Cătălin Cristuțiu, sunetul – de Alex Dragomir și regia artistică – de Mălina Ionescu. Producători sunt Claudiu Mitcu, Robert Fița si Ioachim Stroe, iar producător executiv este Alina Tarbă.

„Miss Sueño” este un film produs de We Are Basca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, și finanțat de Mccann Erickson România.

Scurtmetrajul finalizat în 2017 a mai fost selectat anul acesta la Trieste Film Festival, unde a avut premiera mondială, și la Kino Pavasaris-Vilnius International Film Festival.

La cea de-a 46-a ediție a Festivalului de la Huesca, „Miss Sueño” a fost selectat în competiția internațională alături de scurtmetraje din Franța, Canada, Polonia, Italia și Rusia.

Distincția International Danzante constă într-un trofeu și suma de 5.000 de euro, iar pelicula va intra automat în competiție pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun scurtmetraj/ live action short film” a premiilor Oscar.

Festival Internacional de Cine de Huesca se află pe lista celor validate de Academia de Film Americană, iar câştigătorul competiţiei internaţionale este inclus automat pe lista titlurilor luate în considerare pentru o nominalizare la Oscar.

Prima ediție a festivalului a avut loc în 1973, iar doi ani mai târziu evenimentul a devenit unul internațional. În prezent, este unul dintre cele mai importante manifestări de gen din lume, acordând anual 11 premii în competițiile iberoamericană, internațională și de documentar. Aragón Televisión acordă un premiu care presupune garantarea difuzării filmului câștigător și promovarea lui.

Scenarist și regizor, Radu Potcoavă a urmat studii de film la Bucureşti şi Amsterdam. A debutat ca regizor şi scenarist cu scurtmetrajul „Aceeaşi gară pentru doi” (2002). În 2006, a debutat în lungmetraj cu drama „Happy End”, cu George Alexandru și Mircea Diaconu în distribuție. Ea a fost urmată de comedia „Cuscrii” (2014), iar doi ani mai târziu, de „Vara s-a sfârşit”, cel de-al treilea lungmetraj, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Montréal.

Scurtmetrajul „Mă cheamă Costin” (2016),  produs de We Are Basca, cu Ioana Flora şi Bogdan Albulescu în distribuţie, a primit, la TIFF, o menţiune specială, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc la Dracula Film Festival de la Braşov și a fost selectat în competiţia dedicată genului la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

Producţia verii: „Ocean’s 8: Jaf cu Clasă”, din 22 iunie, în cinematografe

Published

on

Foto Credit: VERTICAL ENTERTAINMENT

Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Rihanna și Helena Bonham Carter fac echipă din 22 iunie pe marile ecrane, în mult așteptata producție a verii de la Warner Bros. Pictures – „Ocean’s 8: Jaf cu Clasă”.

Cinci ani, opt luni, 12 zile… și timpul trece în continuare. Atât de mult a trecut de când Debbie Ocean (Sandra Bullock) proiectează cel mai mare jaf din viața ei.

Pentru asta are nevoie de o echipă de profesioniste în domeniu, începând cu partenera ei de încredere Lou Miller (Cate Blanchett). Împreună recrutează specialistele: bijutierul Amita, hoața de buzunare Constance, experta în garduri Tammy, hacker-iţa Nine Ball și designerul vestimentar Rose.

Ținta este un superb colier din diamante în valoare de 150 de milioane de dolari, purtat de actrița Daphne Kluger (Anne Hathaway) care va fi starul celui mai mare eveniment al anului – Gala Met.

Planul este perfect, însă totul trebuie să decurgă fără nicio abatere dacă echipa vrea să pună mâna pe diamante. Totul se face la vedere.

Din distribuția filmului mai fac parte James Corden ca detectiv de asigurări care trebuie să adune toate dovezile, iar Richard Armitage ca partenerul lui Kluger la Gală.

Warner Bros. Pictures prezintă, în asociere cu Village Roadshow Pictures, o producție Rahway Road, aventura explozivă „Ocean’s 8: Jaf cu Clasă”, din 22 iunie pe marile ecrane din țară.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement Https://Www.Autodoc24.RO

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending