Connect with us

Film

Recenzie Și caii sunt verzi pe pereți

Published

on

Românii și comedia ar putea fi titlul unui film foarte bun despre transformările pe care le-a avut cinematografia românească de-a lungul ultimilor ani în domeniul atât de ofertant al comediei. Cu siguranță ar fi un film cu mult umor, cu multă pasiune, cu o întrigă tulburătoareși, mai ales, cu un final neașteptat. Căci multe pasiuni s-au vărsat în ultimii ani, ducând piața românească de filme de comedie la polarizarea ei între Media Pro și dorința acestora de a crea cât mai comercial și cât mai vandabil și diversele și rarele producții independente care au încercat, cu greu, să se afirme și să rămână în mentalul colectiv românesc ca adevarate piese de referințăîn comedia post-decembristă.

Acesta fiind decorul și datele problemei, să ne îndreptăm atenția asupra celei de-a doua apariții în peisajul tomnatic românesc care bifează la capitolul comedie. Cea mai recentă producție independentă românească, marca Dan Chișu, pleacă de la început cu un nume ce vrea să atragă puternic atenția asupra non-sensului și dramoletelor mici-locale în care personajele își vor duce existența. ,,Și caii sunt verzi pe pereți’’ stabilește încă din titlu că absurdul nu este atât de neverosimil pe cât am putea crede la prima vedere și că o situație ce ar putea fi catalogată improbabilă are toate șansele să fie subiectul savuros al unei istorii de o oră și jumătate.

Povestea se centrează în jurul celebrului subiect: banul. Când? Cum? În ce cantitate? Și, ca în orice istorie ce se-nvârte în jurul banului, personajele suferă maxim punând prea mult preț pe el și lăsându-se purtate de fantasma acestuia.

 

Două cupluri de personaje se prezinta de-a lungul celor aproape 100 de minute. Doi tineri: un băiat de 22 de ani ce stă cu mama singură și o fată, cu 6 ani mai mare ca el ce își câștigă existența făcând promoții la țigări. Ei sunt pe punctul de a câștiga la o loterie doar că descoperă că băiatul iși dăduse un nume fals, folosind numele tatălui pe care nu l-a vazut niciodată,motiv suficient pentru a pleca într-o urmărire prin toată țara în căutarea unui bărbat care să aibă numele pe care și-l dăduse în fals băiatul.

 

La polul opus avem un domn aflat în pragul pensionării disponibilizat pentru că nuștie ,,pe calculator’’. Aici istoria seamănă izbitor cu cea din ,,Bună, ce faci?’’ doar că, de data asta, calculatorul nu mai este instrumentarul relațiilor întâmplătoare pe internet ci este calea pierzaniei, pentru că bravul șomer, înscris la cursuri de învățare a operării pe PC, pică în plasa celebrelor scrisori nigerienie, e-mail-uri înșelătoare menite a te face să trimiți bani în conturi fictive din străinătate pentru a debloca câștiguri potențiale fabuloase abătute asupra ta din senin.

 

Cele două povești merg în paralel o bună perioadă de timp, deși au ca fir roșu iluzia îmbogățirii peste noapte. Doar la final ajung să se intersecteze, însă,prea târziu pentru a mai putea avea un happy end. Ca atare comedia, încheie dramatic nararea celor trei destine, lăsându-ne cumva nesatisfăcută dorința de final fericit.

 

Poziționată ca una dintre cele mai așteptate comedii din această toamnă, ,,Și caii sunt verzi pe pereți’’ bifează bine la capitolul scenariu, deși, ușor, previzibil în anumite momente și, poate, ușor grăbit pe final, este per ansamblu bine gândit. Povestea este bine închegată fără să aibă sincope ca în cazul recent lansatului ,,Minte-mă frumos’’. Per ansamblu un scenariu bun, nu neapărat fabulos, însăscris corect și, mai ales, cu o creștere in tensiunea dramatică bine gândită.

 

Interpretarea actorilor este bună și aici nu pot să trec cu vederea interpretarea extrem de puternică, chiar dacă într-un rol extrem de secundar, a lui Coca Bloos în rolul soției unuia dintre presupușii bărbați căutați de cei doi tineri, ce reușește săcreioneze în doar câteva cadre un rol sfâșietor. Adrian Titieni, în rolul principal al victimei scam-urilor on-line, punctează bine la capitolul bărbat apropiat de vârsta pensionării luptând cu inadaptarea față de noile tehnologii. Și, nu în ultimul rând, Tudor Smoleanu (actor la Teatrul din Ploiești), face un rol excelent în aceeași categorie de rol ca cel al lui Adrian Titieni, amândoi recreionând foarte bine portretul robot al românilor apropiați de vârsta a treia și luptând cu tehnica vremurilor.

 

Per ansamblu, al treilea film produs de Dan Chișu, este de departe cel mai bun din filmografia acestuia și marchează, cu certitudine, o creștere în capacitatea artistică a lui. Este, de departe, mult mai bun față de filmul său de debut, ,,WebSiteStory’’ și cu mult mai multa tensiune și forță a argumentării. Interesantăevoluția și creșterea în puterea argumentativ-cinematografică și, cu siguranță,este neapărat de urmărit în viitoarele proiecte.

 

Cât despre ,,Și caii sunt verzi pe pereți’’ este o comedie bună, corectă față de spectator ce își merită alocată o oră și jumătate într-o seară în care vrei săte relaxezi făcând, din nou, un haz de necaz mioritic față de neajunsurile altora.

 

Nota personală: 7

Lasa un comentariu aici!

Advertisement
Loading...
Click to comment

Lasă un răspuns

Film

Ada Solomon, noua președintă executivă a European Women’s Audiovisual Network

Published

on

Producătoarea Ada Solomon preia luna aceasta președinția EWA – European Women’s Audiovisual Network de la regizoarea Isabel de Ocampo.

Misiunea rețelei este de a încuraja egalitatea de gen pentru femeile care lucrează în domeniul audio-vizual, privind accesul și oportunitățile de angajare și finanțare pe plan european.

Între obiectivele EWA se numără crearea unei comunități puternice a profesionistelor din domeniu, care împărtășesc experiențe și se susțin reciproc, precum și promovarea vizibilității conținutului audio-vizual realizat de femei, în general, și de membrele rețelei, în mod particular.

European Women’s Audiovisual Network acordă anual premii la festivalurile DOK Leipzig, WEMW-Trieste și La Coruña.

Ada Solomon s-a implicat, de-a lungul anilor, în multe dintre activitățile EWA, precum moderarea dezbaterii „Gender Representation in European Films”, în 2014, la Berlin, susținerea unui masterclass la adunarea anuală a membrilor EWA din 2017, iar anul acesta, la Trieste, a participat la schema de mentorat pentru producătoarele de film aflate la început de drum.

Născută în București, Ada Solomon și-a început cariera în publicitate, iar în 1993 a devenit producător de film. În 2004, a pus bazele Hi Film Productions împreună cu Avi Karpick.

A produs și coprodus peste 50 de filme, care însumat au primit peste 180 de premii la festivaluri din întreaga lume. Ada Solomon a coprodus filme în mai mult de 15 țări din Europa, iar peliculele la care a lucrat au fost vândute în peste 50 de teritorii.

De numele Adei se leagă scurtmetraje multi-premiate realizate de Cristian Nemescu („Marilena de la P7”) şi Radu Jude („Lampa cu căciulă”), lungmetrajele de debut ale lui Radu Jude („Cea mai fericită fată din lume”), Răzvan Rădulescu („Felicia, înainte de toate”) şi Paul Negoescu („O lună în Thailanda”), şi documentare realizate de Alexandru Solomon („Kapitalism, reţeta noastră secretă”, „Cold Waves – Război pe calea undelor” și „Ouăle lui Tarzan”).

Ada Solomon este producătorul lungmetrajului „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, semnat de Adrian Sitaru, dublu premiat la Festivalul Internaţional de la Locarno 2011, precum şi al filmelor lui Radu Jude „Toată lumea din familia noastră”, câştigătorul premiului Heart of Sarajevo 2012, al marelui premiu Bayard d’Or şi al premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, al marelui premiu CinEast IFF, „Aferim!” – selectat în peste 30 de festivaluri şi premiat la Berlin 2015 cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, cu marele trofeu la IndieLisboa, cu premiul FIPRESCI la Jameson CineFest Miskolci, cu premiul publicului la Let’s CEE Film Festival şi Bayard d’Or la Festivalul de Film Francofon de la Namur, şi „Inimi cicatrizate”, recompensat între altele cu premiul special al juriului la Locarno şi Silver Astor – cel mai bun regizor la Mar del Plata Film Festival.

Ea este producătorul lungmetrajului „Poziţia copilului” (2013), în regia lui Călin Peter Netzer, primul lungmetraj românesc recompensat cu Ursul de Aur la Berlin.

A produs filmele de debut ale unor regizor precum Cristi Iftime, Ivana Mladenovic, Ștefan Constantinescu, Adriano Valerio, Federico Bondi și Martha Berman.

În 2013, Ada Solomon a fost laureata premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie oferită de Academia Europeană de Film care recunoaşte rolul decisiv al coproducţiilor în industria cinematografică din Europa.

Un an mai târziu, a lucrat la coproducţia „Toni Erdmann”, regizată de Maren Ade, filmată România şi nominalizată la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017.

In ianuarie 2018 a fost distinsă cu Premiul organizației Central European Initiative pentru contribuție la dialogul intercultural in cadrul Festivalului Alpe Adria Trieste.

Ada Solomon este director de distribuţie la microFILM şi inițiatoarea Festivalului Internaţional de Film NexT. Este membră în board-ul Academiei Europene de Film şi coordonator pentru Romania al European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE).

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

Licu, o poveste românească”, în competiția „In Focus: New Europe” a festivalului ZagrebDox

Published

on

Documentarul „Licu, o poveste românească”, în regia Anei Dumitrescu, a fost selectat în secțiunea „In Focus: New Europe” a festivalului ZagrebDox. Prestigiosul eveniment, din capitala Croației, va avea loc în perioada 25 februarie – 4 martie.

Filmul, recompensat la sfârșitul anului trecut cu trofeul „Porumbelul de Aur/Golden Dove” la DOK Leipzig, va fi prezentat la cea de-a 14-a ediție a festivalului de la Zagreb pe 2 martie.

Documentarul, scris și regizat de Ana Dumitrescu și produs de compania Jules et Films, vorbește despre România ultimului secol văzută de un om pierdut în istorie. Personajul principal, Liviu Canțer, un bărbat de 92 de ani, a supraviețuit unor evenimente istorice majore.

„Licu, o poveste românească” este un documentar despre trecerea timpului și despre bătrânețe, o meditație despre propria condiție și efemeritate. La vârsta lui, Licu a rămas singur cu amintirile sale – despre familie și momentele importante ale vieții lui. Fiecare secvență de film este construită precum o fotografie dintr-un album.

 

Filmul va fi lansat în România, pe 24 august 2018, de ROLLERCOASTER PR, și este distribuit la nivel internațional de Taskovski Films.

Cu o bogată experiență în fotojurnalism, Ana Dumitrescu a colaborat de-a lungul timpului cu numeroase publicații și agenții din Franța și România (National Geographic, Mediafax, Gamma-Rapho). Lucrările ei tratează subiecte precum Holocaustul rromilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, homofobia din România sau muncitorii fără forme legale din Franța. Numeroasele expoziții de fotografie semnate de Ana Dumitrescu au făcut înconjurul lumii.

 

Până în prezent, a regizat patru documentare de lungmetraj. “Khaos” (2012) și “Même pas Peur!” (2015) au fost distribuite în cinematografele din Franța și străinătate. Abordarea jurnalistică din primele două documentare s-a cizelat într-o manieră cinematică în următoarele două filme: scurtmetrajul documentar “The Green Chair” (2014) și lungmetrajul “Time of Light” (2016).

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

Domnul şi doamna Grey revin pe marile ecrane în filmul „Cincizeci de umbre descătuşate”

Published

on

Mai fierbinte decât o zi toridă de vară, mai intens decât o cursă de maşini, mai emoţionant decât o declaraţie de Valentine’s Day, capitolul final al celebrei francize „Cincizeci de umbre” va putea fi urmărit şi pe cele mai mari ecrane de cinema din ţară, în sălile T IMAX de la Cinema City.

Christian Grey (Jamie Dornan) şi Anastasia Steele (Dakota Johnson) revin pe marele ecran din 6 februarie, în avanpremieră, în „Fifty Shades Freed / Cincizeci de umbre descătuşate”, punctul culminant al poveştii devenite fenomen mondial.

 

Noi conflicte, intrigi, momente vulnerabile, răsturnări de situaţie, ultima parte a trilogiei ne introduce în proaspăta căsnicie a lui Christian şi a Anastasiei, în momentele de fericire ale celor doi, în ziua nunţii şi în luna de miere, dar şi în momentele în care relaţia lor este pusă la încercare de demonii trecutului.

Doar la Cinema City AFI Cotroceni şi Shopping City Timişoara, întregul film este special formatat şi prezentat în formatul extins IMAX, captându-ţi vederea periferică şi oferindu-ţi cu 26% mai multă imagine decât ecranul standard. Calitatea imaginii, sunetul puternic surround şi arhitectura personalizată a sălii de cinema te vor face să te simţi în mijlocul acţiunii.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending