HomeALL MEDIARegizorul Cristi Puiu este invitatul Eugeniei Vodă la ,,Profesioniştii”

Regizorul Cristi Puiu este invitatul Eugeniei Vodă la ,,Profesioniştii”

După nume precum Ion Caramitru şi Mircea Cărtărescu, la ediţia din 23 octombrie a emisiunii Profesioniştii, invitatul Eugeniei Vodă este regizorul şi scenaristul Cristi Puiu. Emisiunea va fi difuzată de TVR 1 sâmbătă, 23 octombrie, de la 23.15.

Premiat în 2005 la Cannes cu „Un Certain Regard” pentru filmul Moartea domnului Lăzărescu, Cristi Puiu a adunat, în lista sa de autor de scenarii de film ori regizor, titluri precum: Aurora (2010), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea (2004), Marfa şi banii (2001), Before breakfast (1995), 25.12. Bucharest, North Railway Station (1996), 13 – 19 iulie 1998, Craiova, Azilul de bătrâni (1998).

Cristi Puiu a făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziţie în Lausanne (Elveţia), împreună cu alţi tineri artişti români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la „Ecole Superieure d’Arts Visuels” în Geneva, departamentul de pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală. Before breakfast, un scurt metraj de şcoală, a fost selecţionat în 1995 pentru Festivalul de Film de la Locarno. În 1996, Cristi Puiu şi-a luat diploma la „Ecole Superieure d’Arts Visuels din Geneva”, cu documentarul 25.12. Bucharest, North Railway Station. După ce s-a întors în România, în 1996, a continuat să picteze şi să facă filme: la început documentare video, apoi primul său lung metraj, Marfa şi banii, pe care l-a regizat după ce a câştigat concursul organizat în 1999 de către Oficiul Naţional al Cinematografiei.

Despre Profesioniştii: Unul dintre cele mai longevive programe ale Televiziunii Române, emisiunea Profesioniştii este realizată de Eugenia Vodă şi difuzată de TVR 1 din anul 2000. Profesioniştii a oferit publicului înregistrări unicat cu Puiu Călinescu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea, Leopoldina Bălănuţă, Octavian Paler. Emisiunea a fost distinsă cu numeroase premii, printre care „Premiul Clubului Român de Presă” pentru cel mai bun talk-show, „Premiul criticii” pentru cea mai bună emisiune de televiziune, dar şi premiul APTR pentru talk-show.

Lasa un comentariu aici!

Written by

lucian.zavoianu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns