HomeTELEVIZIUNEEmisiuniRemember Revoluţia Română, după 23 de ani, la TVR 1

Remember Revoluţia Română, după 23 de ani, la TVR 1

În perioada 21-23 decembrie, TVR 1 difuzează o serie de programe menite să readucă în atenţia românilor evenimentele din iarna anului 1989, când soarta României a fost schimbată pentru totdeauna. 

 

Vineri seară, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 pot urmări documentarul Piepturi goale şi buzunare pline, realizat de Cornel Mihalache, urmat, de la ora 22.00, de un interviu cu Dan Puric, semnat de Răzvan Butaru. Sâmbătă şi duminică, de la 21.10, TVR 1 a programat cele două părţi ale filmului Amintiri din Epoca de Aur, regizat de şi Cristian Mungiu. Detalii despre cele patru programe dedicate Revoluţiei Române din decembrie 1989, mai jos.

Vineri, 21 decembrie, ora 21.00, telespectatorii vor putea urmari documentarul Piepturi goale şi buzunare pline al carui  realizator este Cornel Mihalache. Documentarul lui Cornel Mihalache este rezultatul unei cercetări documentaristice de 23 de ani, fiind unul dintre cele mai apreciate produse de televiziune despre decembrie 1989. Când Revoluţia română din decembrie 1989 a fost transmisă în direct în întreaga lume, remarca istoricul Lucian Boia, nimeni nu s-a gândit, în îmbulzeala evenimentelor proiectate minut cu minut pe ecranele televizoarelor, că s-ar afla prins în plasa unei extraordinare manipulări. „Cum să-ţi închipui aşa ceva, când ceea ce vezi este adevărat, cu actori autentici, cu scene filmate pe viu?”, se întreba el.

Să vedem împreună, în lumina vorbelor de mai-nainte, care sunt consecinţele morale şi materiale ale Legii Recunoştinţei nr. 341 din 2004, recunoştinţă faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989.

„Eu vreau să ştiu şi să spun mai departe, telespectatorilor (asta cred că e menirea mea), ce s-a întâmplat în cadrul acestui fenomen care se cheamă Decembrie 1989 în România. Eu cred că el cuprinde conspiraţie şi diversiune, revoltă şi crimă, revoluţie şi contrarevoluţie, represiune şi manipulare, lovitură militară şi euforie populară. Toate pe rând şi toate amestecate. Dar când vorbim de 1989, nu putem extrage din fenomen numai ce ne convine. Eu cred că a fost o crimă de stat. Şi că adevărul despre revoluţie, mult căutat de 23 de ani, ascunde, de fapt, această crimă de stat.”, afirmă Cornel Mihalache, realizatorul documentarului de vineri seară.

Tot vineri, 21 decembrie, de la ora 22.00, TVR 1 difuzeaza materialul România văzută altfel, un interviu cu Dan Puric, al carui realizator este Razvan Butaru.Telespectatorii TVR 1 pot urmări, pe 21 decembrie, interviul România vazută altfel, cu Dan Puric, despre viaţa de după 21 decembrie 1989. Ce ar fi trebuit să însemne acel moment în istoria României, cine a avut de câştigat şi cine a avut de pierdut. Un interviu despre oameni, sentimente şi credinţă.

Sâmbătă, 22 decembrie de la ora 21.10, TVR 1 va invita sa vizionati filmul Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (România, 2009) cu: Ion Săpdaru, Diana Cavallioti, Călin Chirilă, Radu Iacoban, Vlad Ivanov, Tania Popa, Virginia Mirea, in regia lui  Constantin Popescu Jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Cristian Mungiu. Comedie amară. România, anii `80, pe vremea când, după teoriile şi lozincile strigate de comuniştii care conduceau ţara, aici se construia o lume de vis… Dar realitatea e alta.

În timp ce, la primăria dintr-un sat, se pregăteşte vizita unui politruc de la centru, pornit să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua următoare şi care insistă ca ordinele  să-i fie respectate întocmai, în Casa Scânteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovarăşul Ceauşescu îşi scoate pălăria în faţa domnului Giscard D’Estaing. Ideologic, acest lucru este in-ac-cep-ta-bil! În acelaşi timp, curentul electric nu ajunge la Adâncatele, dar activistul sosit de la Bucureşti, insistă: e o datorie de partid să-l aducă la şcoală şi pe ultimul cioban din vârful muntelui! Învăţătura te fereşte de pericole de care nici n-ai aflat. În alt colţ de Românie flămândă, cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliţie Sandu primeşte de la cumnatul său un porc viu.

El se întreabă cum să-l taie în toiul nopţii, fără să prindă de veste colocatarii din bloc, mai puţin fericiţi decât el, iar fiul lui, Dănuţ, vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza? Amarul şi absurdul vieţii de zi cu zi sunt surprinse de realizatori cu o forţă de evocare echilibrată, dar foarte sugestivă prin ironia fină.

Duminică, 23 decembrie incepand cu ora 21.10, telespectatorii TVR 1 pot urmari filmul Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber (România, 2009), cu Ion Săpdaru, Diana Cavallioti, Călin Chirilă, Radu Iacoban, Vlad Ivanov, Tania Popa, Virginia Mirea, in regia lui Constantin Popescu Jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Cristian Mungiu.

Comedie amară. România, anii `80, pe vremea când, după teoriile şi lozincile strigate de comuniştii care conduceau ţara, aici se construia o lume de vis… Dar realitatea e alta. La uşa Crinei sună Bughi şi cere o sticlă goală: e tânăr, arătos, dă filme pe video la bairamuri şi, de la filmele cu Bonnie şi Clyde, Crina începe să viseze. „Cum să duci o viaţă mai bună?”, se întreabă ea. Răspunsul îl descoperă repede, când începe să „dezvolte” o afacere cu… sticle goale. La rândul lui, Grigore, şofer obscur la Avicola, trage de fiecare dată la hanul lui Ildiko. Cu ajutorul ei, el descoperă ce avere poartă cu el…

Lasa un comentariu aici!

Written by

laura.anton@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns