HomeTELEVIZIUNEEmisiuniREPORTAJ: Despre tentația vinului și bogățiile naturale din Clisura Dunării, duminică, la România, te iubesc!

REPORTAJ: Despre tentația vinului și bogățiile naturale din Clisura Dunării, duminică, la România, te iubesc!

Duminică, de la ora 18:00, telespectatorii vor vedea două reportaje marca România, te iubesc!, realizate de Rareș Năstase și Paul Angelescu, corespondenți speciali Știrile Pro TV.

 

Paul Angelescu face o radiografie a pieței vinului din România, cu bune și cu rele. În ultimii 6 ani, numărul cramelor s-a triplat. Potențialul viticol al României a fost, însă, descoperit de alții cu mult înainte. România ocupa cândva un onorabil loc 13 în topul celor mai mari producători de vin la nivel mondial. Acum suntem peste Noua Zeelandă la cantitate, în schimb neo zeelandezii exportă anual vin de peste 1 miliard de euro, în timp ce noi exportăm de 40 de ori mai puțin – o reminescență a regimul comunist, când țara noastră producea mult, dar prost.

 

De la 78 de crame în 2009, am ajuns la 266 în 2015. Sunt afaceri noi ridicate pe pământul podgoriilor istorice, 24 la număr. Acestea sunt zonele cu denumire de origine controlată, unde pot fi cultivate doar anumite soiuri, iar cramele n-au voie să aducă struguri din afara lor. Sunt pământurile unde avem ceea ce francezii numesc terroire – o combinație perfectă  între  temperatură, precipitații, lumina soarelui și structura solului. Încet-încet, începe să se dezvolte și industria turismului viticol. Cel puțin 12 crame au cazare în podogorii. Alte câteva zeci sunt deschise pentru degustări. ”, a declarat Paul Angelescu.

 

Rareș Năstase face o analiză economică și o radiografie a Cazanelor Dunării, la poarta de intrare a fluviului în țara noastră, unde sunt peste 100 de kilometri cu locuri neatinse încă de turismul de masă. A vorbit cu oamenii locului, de la investitori în cluburi, pensiuni și în activități din turismul de la Dunăre, până la ghizi și localnici din comunele din apropiere, dar a trecut și granița în Serbia, pentru a vedea cum au grijă vecinii sârbi de localitățile și vestigiile lor de la fronieră și cum le promovează turistic. Duminică vedem ce ne lipește în acele locuri și ce putem specula în viitor, pentru a avea cu adevărat o perlă în turismul românesc.

 

Am filmat pe Clisura Dunării, pentru că este un loc care are toate atuurile să devină o stațiune cu pretenții, o bijuterie în turismul european. Are peisaje de o sălbăticie amețitoare, cu care puține țări se mai pot mândri. Am vorbit cu cei care finanțează turismul din zonă. E bine că se investește masiv, dar în toată această dezvoltare se impune o viziune și o coerență. Trebuie să existe reguli clare privind amenajările din mica rivieră dunăreană care prinde contur. Trebuie ințeles că Dunărea la Cazane merită să fie pusă în valoare cât mai frumos, mai corect și mai organizat. Există acolo o dezvoltare turistică încă incipientă, dar există riscul mare de a transforma într-un kitsch, o zonă cu potențial uriaș. Trebuie ca autoritățile locale, județene, naționale să acorde o atenție sporită vis-a-vis de cum se dezvoltă acele locuri de la granița României cu Serbia, pentru ca acel segment de țară să devină un centru de atracție, nu să alunge turiștii.”, a declarat Rareș Năstase.

 

Telespectatorii sunt invitați să descopere cum se dezvoltă afacerile cu vin în țara noastră, cine sunt principalii jucători de pe piață, dar și ce potențial există la Cazanele Dunării și cum se ocupă autoritățile și oamenii locului de dezvoltarea zonei.

 

Foto Credit: PRO TV

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

dorin.huntai@radardemedia.ro

Ma puteti contact pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns