HomeTELEVIZIUNEEmisiuniREPORTAJ: Paradisul Europei este pus sub lupă la România, te iubesc!

REPORTAJ: Paradisul Europei este pus sub lupă la România, te iubesc!

În această duminică, telespectatorii sunt invitați într-o călătorie în Delta Dunării, alături de Alex Dima, corespondent special Știrile Pro TV. Alex a petrecut 10 zile alături localnici, încercând să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat acolo și de ce un loc atât de spectaculos nu este exploatat la adevăratul lui potențial. Cine pierde cel mai mult din asta? Cine ar putea să schimbe lucrurile? 

 

“În broșurile de prezentare Delta e numită paradisul Europei. Ar trebui, noi românii, să ne dăm seama de valoarea acestui loc, iar autoritățile ar trebui să se pună pe treabă pentru că în acest moment sunt foarte mulți bani pentru Delta Dunării: 1.3 miliarde de euro. Pe de altă parte, și turistul ar trebui să înțeleagă cum să se bucure de Deltă. Oamenii locului ar trebui să înțeleagă cum să facă turism și cum să-i atragă pe turiști acolo. Hai să ne trezim odată și să ne dăm seama ce comoară avem acolo.” spune Alex Dima.

 

Din păcate, primul lucru care te izbește chiar la intrarea în Deltă este dezolantul peisaj de pe faleza din Tulcea, lăsată în paragină de trei autorități care au pus stăpânire pe ea. Totul se învârte în jurul banilor, iar împărțirea falezei face aproape imposibilă recondiționarea ei.

Odată ajuns pe canale, în Deltă, descoperi oamenii locului. Mulți dintre ei au fost încurajați să facă ecoturism, să exploateze cea mai de preț comoară a lor: culoarea locală, pe care doar ei pot să o dea unui sejur în Deltă cu ajutorul mâncărurilor preparate, locurilor neștiute de nimeni altcineva, legendelor. Unul dintre acești oameni este Ivan Patzachin, campionul lipovean, care nu a uitat de unde a plecat și acum încearcă prin asociația sa să îi ajute pe oamenii zonei – cuvintele cheie fiind întorcerea în trecut.

 

ROMANIA, TE IUBESC! PRO TV

ROMANIA, TE IUBESC!
PRO TV

 

Telespectatorii vor vedea duminică, de la ora 18:00, cum locul își pierde încet, încet farmecul în zgomotul bărcilor cu motor. Cum trăiesc cu adevărat oamenii din satele izolate, ce birocrație complicată există pentru pescarii autorizați, care nici măcar nu pot să ia un pește acasă, din captura de peste zi. Duminică vedem cum arată Satul Pescăresc, o investiție de 1 milion de euro și cum copiii acestor locuri nu au nicio șansă să schimbe ceva dacă nu se inveștește în educația lor și nu li se explică de fapt cum să exploateze comoara pe care stau.

Foto Credit: PRO TV

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

dorin.huntai@radardemedia.ro

Ma puteti contact pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns