HomeMAGAZINReporterii „Din|interior” vă arată care sunt cauzele sutelor de cutremure din Galaţi

Reporterii „Din|interior” vă arată care sunt cauzele sutelor de cutremure din Galaţi

La Digi24  puteţi vedea duminică, de la 18:30, un material care încearcă să explice cauzele celor 300 de cutremure de la Izvoarele, Galaţi.

Seismologii vorbesc despre cauze tectonice naturale, ecologiştii despre explorări secrete pentru obţinerea gazelor de şist, iar sătenii susţin că seismele au fost declanşate de sondele unei companii petroliere care face exploatări în zonă. Până se va ajunge la un rezultat acceptat de toată lumea, fenomenul Izvoarele rămâne un subiect deschis.

Puţini oameni auziseră de satul Izvoarele din judeţul Galaţi până acum o lună. Situaţia s-a schimbat brusc într-un timp foarte scurt. Imediat după inundaţiile de la începutul toamnei, cutremure însoţite de zgomote ciudate au terorizat localnicii, vreme de trei săptămâni. Deocamdată, cutremurele au încetat, dar bubuiturile nu. Sătenii se tem că satul se va scufunda şi cer ajutorul autorităţilor de la Bucureşti. Oficialii se întrec în explicaţii, dar sătenii nu-i cred, aşa că înalţă rugi anti-cutremur.

Până astăzi s-au conturat trei ipoteze despre cauzele cutremurelor. Prima aparţine seismologilor. Satul Izvoarele, explică ei, este o zonă seismică deoarece este aşezată pe foarte multe falii active și pe straturi de argilă, care au provocat numeroase alunecări de teren. Aşa că aceste cutremure sunt naturale şi se numesc ştiinţific roi seismic.

„Roiuri seismice au mai fost şi sunt şi în faţa Arcului Carpatic. Ele sunt lucruri fireşti, dar au caracter catastrofic, cum le spunem noi, sau caracter critic”, spune Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului.

A doua ipoteză aparţine ecologiştilor, care bănuiesc că seismele ar fi fost provocate de explorări secrete pentru obţinerea gazelelor de şist. A treia ipoteză vine de la sătenii din Izvoarele. Ei cred că seismele ar fi fost provocate artificial de sondele companiei care extrage ţiţeiul de pe deal, la câţiva kilometri de casele lor.

„La orice cutremur, câinii, păsările fac un zgomot mare. Aici nu s-a întâmplat niciodată nimic. Deci nu-i cutremur. Numai animalul poate să spună că nu-i cutremur”, spune unul dintre săteni.

Contactaţi de reporterii Din|interior, reprezentanţii Petrom, compania care are exploatări în zonă au răspuns: “Nu există o legătură între fenomenele seismice raportate în ultimul interval de timp în zona satului Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, şi activităţile desfășurate în zonă de OMV Petrom, cele mai apropiate operaţiuni desfăşurându-se la peste 2 kilometri distanţă”.

Aflaţi totul despre posibilele cauze ale cutremurelor din Galaţi, declaraţii şi contradicţii, dintr-un material marca Din|interior, duminică, de la 18:30, la Digi24.

Lasa un comentariu aici!

Written by

mihai.stirbu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns