HomeALL MEDIA„Romania, te iubesc”: Noi detalii despre Krivoi Rog, colosul care înghite anual două milioane de dolari din bugetul României

„Romania, te iubesc”: Noi detalii despre Krivoi Rog, colosul care înghite anual două milioane de dolari din bugetul României

Un miliard de dolari. Aceasta este suma pe care, practic, România a aruncat-o la gunoi pentru combinatul de la Krivoi Rog, de pe urma căruia nu a profitat niciodată. Minuţioasa anchetă despre situaţia combinatului difuzată în urmă cu aproape două luni la România, te iubesc! nu a fost lipsită de urmări.

Directorul ARCOM a fost demis şi o comisie de la Bucureşti a fost în control la Krivoi Rog.  Duminică, 9 mai, de la ora 18:00, la România, te iubesc! va fi difuzat încă un material despre ceea ce se întâmplă la combinatul care costă bugetul României aproape două milioane de dolari pe ani, fără a da absolut nimic la schimb.

Puţin spus interesantă este concluzia la care au ajuns cei trei membri ai comisiei de anchetă: în urma verificărilor nu au fost identificate urme de distrugere, doar deteriorări cauzate de trecerea unui interval mare de timp de la montare. Iar asta nu e tot. Comunicatul oficial mai precizează că anual au avut loc inventarieri şi pe lângă acestea, controale trimestriale, lunare sau ori de câte ori a fost nevoie şi chiar există documente în acest sens. Cu alte cuvinte, totul este sub control, în hârtii, în ciuda faptului că de 12 ani, zona din combinat care ar trebui să aparţină României dispare bucată cu bucată, iar foşti angajaţi ai combinatului susţin că jafurile sunt la ele acasă.

De-a lungul anilor, camioane întregi de cupru, ţevi, macarale şi chiar clădiri şi staţii electrice au fost scoase din Krivoi Rog, îmbarcate pe vapor la Odessa şi trimise în Turcia. Există, de asemenea, angajaţi care susţin că până şi dalele de piatră şi sârma ondulată sunt furate şi folosite la construcţiile private din apropiere. Deşi unii oameni din zonă reclamă numeroase ilegalităţi, oficialii români suţin că situaţia este sub control. În tot acest timp, ucrainienii se bucură de un oraş construit pe jumătate de români şi de un combinat finanţat de alţii, iar România achită facturi ce aparţin, de fapt, lor.

În anii ’80, Nicolae Ceauşescu hotăra ca România să contribuie la construcţia celui mai mare combinat de minereuri acide din lume, situat în Ucraina. După punerea în funcţiune, acesta urma să deservească cu minereuri de fier cele cinci ţări finanţatoare ale construcţiei. Suma investită de români, desemnaţi „antreprenori generali”, se ridică la 800 de milioane de dolari, bani pe care România i-a plătit cu sacrificii imense.

Marea problemă este însă că deşi Ucraina a sistat lucrările în 1997 şi celelalte ţări s-au retras din proiect, românii se încăpătânează să continue participarea, deşi ucrainenii nu mai recunosc investiţia iniţială. Astăzi, singurii reprezentanţi români sunt angajaţii celor trei firme însărcinate cu paza şi întreţinerea părţii româneşti: ARCOM, ARCIF şi UZINEX. Deşi e greu de înţeles ce anume fac acolo, cert este că ele costă bugetul ţării aproape două milioane de dolari pe an.

O nouă anchetă despre colosala gaură neagră de la Krivoi Rog care înghite bani grei din bugetul României, duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!

Lasa un comentariu aici!

Written by

contact@radardemedia.ro

Str. Delea Veche, nr.24, copr D, et.4, Sector 2, Bucuresti Pentru comunicate de presa, informari si alte materiale va rugam sa ne contactati pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns