Connect with us

ALL MEDIA

Scrisoare Deschisa adresata Membrilor CNA cu referire la sanctiune 50.000 lei aplicata Antenei 1

Published

on

Fiind in mod oficial informati cu privire la sanctionarea statiei TV Antena 1 cu amenda in cuantum de 50.000 lei pentru difuzarea in cadrul editiilor din data de 06 si 07 octombrie 2010 ale emisiunii “Acces Direct” a unor imagini ce ar fi fost neadecvate tronsonului orar de difuzare a emisiunii, am luat act de motivatiile in fapt si in drept invocate in decizia 1050 / 2010.

In multe dintre luarile de pozitie, dar si cu ocazia emiterii de decizii sanctionatorii, Consiliul National al Audiovizualului isi intemeiaza reactiile pe aplicarea cu rigurozitate a dispozitiilor legale, pe impartialitate, dar si pe alte considerente care deseori devin contradictorii in raport cu activitatea Consiliului.

O astfel de constatare ce evidentiaza in primul rand, diferenta unitatii de masura cu care este analizata activitatea televiziunilor, dar mai ales lipsa de justete ce se manifesta cu privire la statiile TV Antena 1 si Antena 3, este chiar cazul filmului realizat cu mijloace neprofesionale si in cadrul caruia erau prezentate momente petrecute de dl Irinel Columbeanu in compania a doua domnisoare.

Imaginile in cauza, difuzate de Antena 1 in scop de analiza in cadrul emisiunii “Acces Direct” au produs indignarea majoritatii membrilor Consiliului National al Audiovizualului, pana intr-acolo incat emisunea in cauza, in ciuda audientei inregistrate, era catalogata drept “mizerabila” desi reactia aceleiasi persoane la momentul vizionarii fragmentelor (de emisiune) denota in mod indiscutabil amuzamentul fatis.

De retinut este ca, emisiunea difuzata de Antena 1 continea semnul de avertizare potrivit caruia accesul minorilor la vizionarea imaginilor impune acordul prealabil al parintilor.

In acelasi ton, o alta statie de televiziune -ProTv-:

–          prezenta in data de 05 octombrie 2010, in cadrul emisiunii “Happy Hour” in intervalul orar 17.45 – 19.00, in chiar prima parte a emisiunii, respectiv la revista presei, subiectul „Blonda lui Iri x 2, ilustrarea fiind realizata cu aceleasi imagini (avandu-i ca protagonisti tot pe dl Irinel Columbeanu si cele doua invitate ale sale), sursa declarata a imaginilor fiind publicatia SPY,

–          revine in data de 10 octombrie 2010 si, in intervalul orar 13.00 – 14.00, dedica unul dintre subiectele emisiunii “Apropo TV”, aceluiasi subiect de presa pentru care Antena 1 era drastic sanctionata (cu amenda in cuantum de 50.000 lei) de membrii Consiliului National al Audiovizualului.

Mai mult decat atat, televiziunea concurenta Antenei 1, respectiv ProTv, difuza in cadrul emisiunii “Happy Hour” imagini continand scene de nuditate (Irinel Columbeanu sarutand sanii uneia dintre invitatele sale), imagini care, la montaj, fusesera eliminate de echipa Antenei 1 cu buna stiinta.

In aceeasi perioada, respectiv in data de 06 octombrie 2010, o alta statie tv a grupului Pro (AcasaTv) acorda spatiu de emisie aceluiasi subiect si acelorasi imagini, in cadrul emisiunii „Povestirile de Acasa„, incepand cu ora 17.30, fara ca prin aceasta sa fie atrasa in vreun fel atentia vreunuia dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului.

In aceste conditii, observand consecventa cu care Consiliul National al Audiovizualului sanctioneaza statia TV Antena 1 pe subiecte ce sunt tratate cel putin similar si de alte statii de televiziune, nu intelegem care este gradul de liniaritate si unde este impartialitatea cu care Consiliul intelege sa abordeze si sa trateze jucatori mass-media ai aceleiasi piete.

In aceeasi nota (discordanta fata de impartialitatea deseori invocata de membrii Consiliului) fiind si modalitatea de analizare ce a stat la baza sanctionarii Antenei 1 cu intreruperea emisiei pentru o durata de 10 minute, vom incerca sa gasim si sa intelegem cauza tratamentului ce este cu rigurozitate aplicat Antenei 1 in pofida demersurilor profesionale pe care echipele tuturor emisiunilor noastre le fac pentru cresterea audientei noastre care, cel putin in ultima perioada, este mai mult decat elocventa.

Retoric intrebandu-ne daca acestea sunt diferentele ce trebuie artificial create pentru generarea si mentinerea unui mediu concurential echilibrat, asteptam totusi decizia Consiliului pe marginea solicitarii de reanalizare a cazului nostru, respectiv de eliminare a sanctiunii, chiar si in conditiile in care ni se impune ca, pana la reanalizare, sa comunicam publicului sanctionarea Antenei 1.

Gasind totodata ca lipsa de partinire ar trebui sa isi faca loc, macar intr-un tarziu, si in domeniul audiovizualului, inca mai suntem incredintati ca doar profesionalismul, completa informare si renuntarea la pozitii de forta pot aduce publicului telespectator beneficiul unei societati echilibrate in care cu totii sa contribuim la crearea unor repere, inclusiv morale, stabile si constante in timp.

In alta ordine de idei, exista si multe alte ratiuni, in mod special de ordin tehnico-juridic, ce vor sta la baza contestarii in justitie a sanctiunii pe care o apreciem cel putin disproportionata si netemeinica.

Avem, de asemenea, convingerea ca tuturor acestor argumente li se va acorda intreaga atentie din partea altor foruri, realmente impartiale, acesta fiind cazul jusitiei care a recunoscut deja uneia dintre televiziunile noastre dreptul la libera exprimare si informare a publicului telespectator.

In sustinerea afirmatiilor noastre anexam prezentei inregistrari ale emisiunilor la care facem referire.

Cu deosebita stima,

Sorin ALEXANDRESCU,

Director General

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

ALL MEDIA

TVR a programat ediţii in memoriam dedicate celebrului regizor Lucian Pintilie

Published

on

Televiziunea publică va difuza o serie de programe dedicate celui care a fost Lucian Pintilie, personalitate marcantă a cinematografiei româneşti.

Sâmbătă, 19 mai, de la ora 23.00, TVR 1 difuzează o ediţie a emisiunii „Dosar Romania” dedicată  filmului „Reconstituirea”, capodopera semnată de marele regizor. Cornel Mihalache a realizat dosarul „Reconstituirii”, un document de televiziune care ne dezvăluie culisele filmării şi ne aduce mărturii inedite despre felul în care lucra regizorul Lucian Pintilie. Actorii Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ileana Popovici, George Constantin şi Ernest Maftei vorbesc despre film, filmări şi timpurile în care a fost realizată „Reconstituirea”.

Considerat cel mai bun film românesc din toate timpurile, de către Asociaţia Criticilor Români de Film, „Reconstituirea” este programat duminică, 20 mai, pe TVR 2 de la ora 13.10. Lucian Pintilie relatează anchetarea (reconstituirea) unei bătăi între doi tineri. Prin actele de o crasă stupiditate miliţienească, ce pot fi considerate veritabile scene de comedie neagră, se produce tragedia unei lovituri mortale chiar sub ochii investigatorilor. La scurt timp de la lansarea din 1968, filmul a fost interzis şi relansat în 1990. Scenariul a fost scris după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, textul literar bazându-se pe un fapt real. În film au jucat Vladimir Găitan, George Constantin, George Mihăiţă, Emil Botta, Ernest Maftei şi Ileana Popovici.

Lungmetrajul va fi difuzat şi pe TVR Internaţional, duminică, de la ora 23.00.

TVR 3 difuzează sâmbătă, respectiv, duminică, de la ora 17.00, „Fără Titlu”, un making of al producţiei „De ce bat clopotele Mitică?” şi un making of al filmului „Balanţa”.

Ediţia „Fără Titlu” dedicată lungmetrajului „De ce bat clopotele Mitică?” va fi difuzată şi pe TVR Internaţional, duminică, de la ora 16.00.

 

Născut la 9 noiembrie 1933, la Tarutino, în Basarabia (azi în Ucraina), Lucian Pintilie a absolvit, în anul 1956, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”. A regizat numeroase spectacole de teatru, iar anul 1965 a marcat debutul său în cinematografie, cu filmul „Duminică la ora 6”.

De numele său se leagă capodopere precum „Reconstituirea”, „Le Tableau”, „Salonul nr. 6”, „Balanţa”, „O vară de neuitat”, „Prea târziu”, scurtmetrajul „Tertium non datur”, „Terminus Paradis”, „Capul de zimbru”, „După amiaza unui torţionar” sau „Niki Ardelean, colonel în rezervă”.

 

Foto credit: Playtech

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Radio

Pavel Bartoș exclusiv pentru DigiFM: „Mă deranjează termenul de vedetă”

Published

on

Foto Credit: DIGI FM

Pavel Bartoș a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook DigiFMRadio și în fiecare duminică, on air, la DigiFM.

Cătălin Striblea a început interviul cu o scurtă prezentare a lui Pavel Bartoș, în care a enumerat motivele pentru care acesta este celebru. Actorul a avut însă niște remarci la acest termen.

„Nu știu dacă a fi celebru este un vis al meu. Încerc doar să îmi fac treaba. Mă deranjează termenul de vedetă. Vedetă înseamnă ceva mult mai complex. Vedetă este Simona Halep, Gică Hagi, Ilie Năstase. Eu mă consider o persoană publică, cu un oarecare succes. Mă bucur că am succes în teatru cât și în televiziune.”

Pavel Bartoș a vorbit despre înscrierea la facultate, la Teatru. Uitase banii de înscriere acasă și chiar dacă i-ar fi trimis mama sa banii, ar fi ajuns prin mandat poștal abia în 3 zile. Acest lucru ar fi însemnat să rateze înscrierea, pentru că era ultima zi.

“Am uitat banii de înscriere la facultate. Am intrat în cancelarie, erau vreo 7-8 profesori. Le-am zis că am uitat banii de înscriere la teatru acasă și am nevoie de 5000 de lei. <<Mă ajutați? Promit că peste 3 zile, când vin banii, vi-i dau!>>. ”

Pavel a avut mare noroc, pentru că unul dintre profesori a apreciat curajul său și i-a împrumutat banii. “Din fundul sălii, profesorul de franceză, domnul Ionescu a zis <<Ia uite, mă! În sfârșit cineva cere bani pentru că vrea să facă școală. Da, îți dau eu, tinere!>>. Venea apoi la toate examenele mele și mereu îmi spunea că au fost cei mai bine investiți bani”, a completat el.

Mama sa credea că el va da la Drept. După ce a intrat la Teatru, Pavel s-a dus acasă să îi dea vestea cea mare. Iar dialogul dintre ei, a sunat cam așa (după cum ne-a povestit actorul):

-Mamă, am intrat!
-Ce bine!
-Da, dar trebuie să îți spun ceva! Am intrat la Teatru!
-Pauză…. E facultate. Tot e bine. Măcar nu ajungi golan!

Pavel a povestit și despre o întâmplare, din copilărie, care l-a marcat destul de mult.

”Pe data de 3 martie am pierdut cartela. Până pe 31 martie, mă gândeam că nu o să avem ce să mâncăm. Am refăcut drumul de acasă la magazin de trei ori, plângeam. Până la urmă m-am întors și am întrebat vânzătoarea. Am găsit cartela acolo, o adusese un domn. E foarte important ca generațiile de acum să știe că nu e bine cum a fost. ”

Cătălin Striblea a vrut să știe cât de apropiat este Pavel Bartoș de Smiley.

„Suntem mai mult decât prieteni. Smiley este un membru al familiei. Mi-e dor când nu suntem împreună. El are o educație foarte sănătoasă și se simte asta. Are mult bun simț. Datorită lui pot să zic că am devenit un om mai bun. Nu a zis niciodată ceva de rău de nimeni.”

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Iuliana Tudor, gânduri despre Cristian Țopescu: „Am pierdut cu toții un OM bun”

Published

on

Iuliana Tudor, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune din România, a lansat o scrisoare deschisă pe pagina sa de Facebook, în amintirea celui care a fost și va rămâne -OMUL Cristian Țopescu.

 

Domnule Țopescu,

…domn, așa cum ați fost toată viața, asa cum m-am adresat dumneavoastră întotdeauna, deși mereu mă invitați să vă spun pe nume. Ați plecat…e gol tare în urmă pentru familie, pentru breaslă, pentru toți românii. Am pierdut cu toții un Om bun și un Profesionist rarisim! Pentru că așa ați fost!
Am pierdut cu totii pe cel mai apropiat comentator, care ne-a adus în case prin comentarii excepționale marile bucurii ale sportului romanesc! Pentru că așa ați fost!

Am pierdut cu toții, noi colegii din TVR, un reper. Ați iubit Televiziunea Română și ne-ați iubit pe noi toți, așa cum o poate face doar cel care înțelege rostul și esența acestui loc. Aveați un cult pentru „cea mai frumoasă meserie din lume” cum îmi spuneați, făcută la postul public. V-amintiți? Eram la parterul blocului turn și mi-ați spus: „Cine are vocație pentru meseria făcută la postul public de televiziune are sanșa de a face arta aici”.

Îmi vor lipsi mult convorbirile cu dvs… Telefonul primit în fiecare an de ziua mea mi se părea fantastic și atât de onorant că în fiecare an, dvs, marele Cristian Țopescu găseați un răgaz pentru a mă suna și a-mi spune „La mulți ani!”. Și ce mult vă bucura să vă povestesc despre „tizul” dumneavoastră, cum vă plăcea să-i spuneți fiului meu care poartă și numele Cristian. Ne veți lipsi!!!

Să vă fie…liniște și lumină! Rămas bun!

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending