Connect with us

Life Style

Scrisoare deschisa Domnului Calin Popescu-Tariceanu din partea Institutului Cultural Roman

Published

on

Scrisoare deschisa Domnului Calin Popescu-Tariceanu
Prim-ministru al Guvernului Romaniei

Domnule Prim-ministru,

In ciuda bugetului pe care Institutul Cultural Roman l-a convenit cu Ministerul Economiei si Finantelor (si pe care acesta l-a acceptat), nesocotind cu totul si argumentele noastre institutionale, si importanta mentinerii prezentei noastre internationale la un nivel cel putin comparabil cu cel din anul trecut, Dumneavoastra personal ati decis amputarea bugetului ICR pe anul 2009 cu 40%. Ceea ce faceti Dvs. acum cu Institutul Cultural Roman este o crima.
Chivernisind cu minutie si eficacitate un buget care oricum nu este decat o zecime la mie din PIB, marind in doar trei ani numarul institutelor culturale din strainatate de la 7 la 17, actuala conducere a ICR a reusit sa puna Institutul pe harta institutelor culturale europene (unde nu se afla in 2005), facand din ICR o institutie respectata, dovada alegerea noastra la presedintia EUNIC in 2010. Bugetul construit de ICR pentru 2009 luase in considerare cheltuielile implicate de prezenta Romaniei in lume, ca urmare a succesului inregistrat de politicile noastre culturale in ultimii trei ani. Decizia Dvs. nesocoteste toate angajamentele asumate de ICR pentru 2009 si contrariaza profund increderea pe care ne-am castigat-o, cu mari eforturi si in conditii de subfinantare, pe pietele culturale internationale. Prin decizia Dvs. de a ne reduce bugetul cu 40%, impingeti Institutul, din subfinantare, in desfiintare.
De trei ani, bugetul ICR a fost in asa fel construit incat cheltuielile administrative sa reprezinte doar 30% din buget, iar cele pe programe 70% – o balanta remarcabila, care cu greu poate fi intalnita la vreuna dintre institutiile bugetare pe care le cunoasteti. In aceste conditii, diminuarea cu 40% a bugetului nostru pe 2009 afecteaza exclusiv bugetul alocat proiectelor culturale. Ceea ce inseamna ca decizia Dvs. amputeaza cu 40% exact activitatile care tin in mod eminent de misiunea Institutului, asa cum este ea formulata prin Legea nr. 356/ 2003.

Pe de alta parte, bugetul alocat in 2009 pentru cele 17 institute culturale romanesti din strainatate a trebuit si el redus cu 40%, in conditiile in care aceasta retea s-a dezvoltat spectaculos, iar prezenta ei pe pietele culturale straine aduce Romaniei un beneficiu de imagine exceptional, obtinut la preturi infinit mai mici decat orice campanie guvernamentala de imagine. Sa mai adaug ca reducerea de buget pe care ne-ati impus-o survine DUPA CE programele anuale ale institutelor au fost aprobate (conform calendarului prevazut de procedurile ICR), iar parteneriatele noastre externe au fost deja angajate, ceea ce implica denuntarea lor unilaterala si pierderea nu doar a unei vizibilitati pe care am obtinut-o cu greu, ci si a unei increderi institutionale la care toti angajatii ICR au muncit cu un formidabil devotament in toti acesti ani?

Prin decizia Dvs. de a ne compromite angajamentele si parteneriatele externe loviti insa si in piata culturala romaneasca, deoarece reducerea cu 40% a bugetului afecteaza corespunzator si Programul CANTEMIR, program de finantare nerambursabila menit sa ofere operatorilor culturali romani posibilitatea de a-si exporta in strainatate propunerile artistice.

Simtiti-va responsabil, Domnule Prim-ministru, si de faptul ca directiile din Institut care au drept sarcina organizarea proiectelor culturale de mare complexitate, altele decat cele ale institutelor culturale din strainatate, vor avea, in conditiile bugetului pe care ni l-ati dictat, urmatoarea situatie de amputare: Directia Arte Vizuale – 75% din suma necesara; Directia Relatii Internationale – 60%; Directia Romani din Afara Tarii – 33%. Aceste directii, in vederea organizarii unor prezente romanesti semnificative in spatii de mare vizibilitate, au convenit sau chiar au semnat parteneriate cu importante institutii culturale din strainatate – toate acestea trebuie acum revocate, caci nici una dintre aceste institutii nu va accepta reducerile noastre bugetare. Inca o data se va vedea ca romanii nu pot sustine relatii parteneriale de lunga durata.
Domnule Prim-ministru, prin decizia Dvs. de a reduce cu 40% bugetul ICR ucideti cu buna stiinta una dintre foarte putinele institutii romanesti care au stiut in ultimii ani sa arate lumii civilizate o fata a Romaniei deopotriva nobila, inteligenta, talentata si onesta – o fata cu care nu stiu cate din institutiile pe care le patronati se poate mandri.
Scrisoarea mea deschisa catre Dvs. este un strigat de disperare si de amaraciune. Disperare, deoarece stiu ca ratiunile politice care v-au impins la aceasta decizie raman definitive, iar la protestele ratiunii urechea puterii, pe care o reprezentati, nu se va pleca. Amaraciune, deoarece Romania merita o soarta mai buna: si in strainatate, cu imaginea ei, pentru care ICR a facut numai bine; si in tara, pentru artistii romani, carora functionarea onesta si transparenta a Institutului le-a trezit speranta ca o institutie a statului roman poate functiona in regim de normalitate.

Horia-Roman Patapievici

Presedinte ICR
Vicepresedinte EUNIC

Lasa un comentariu aici!

Str. Delea Veche, nr.24, copr D, et.4, Sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presa, informari si alte materiale va rugam sa ne contactati pe e-mail.

Advertisement
Loading...
Click to comment

Lasă un răspuns

Life Style

Ioana Petric vacanță relaxantă inaintea unui nou sezon Cronica Cârcotașilor

Published

on

Foto Credit: PRIMA TV

Înaintea un sezon plin de bunăvoie și amuzament la Cronica Cârcotașilor, frumoasa prezentatoare Ioana Petric s-a bucurat de o binemeritată vacanță alături de prietenii apropiați.

Deși nu și-a plănuit din timp nicio plecare, Ioana s-a lăsat purtată de val și a ales spontaneitatea, astfel reușind să aibă parte nu de una, ci de două vacanțe relaxante. Deși nu este o iubitoare a iernii, aceasta a ales să plece, totuși, în Bansko pentru a se bucura de sezonul în care ne aflăm și pentru a-și exersa mersul cu placa. Acolo a avut parte de multă zăpadă și distracție.

Mai apoi, pentru a-și satisface și pasiunea pentru temperaturile ridicate, Ioana a ales ca destinație minunatul oraș Tel Aviv. Ea s-a declarat complet încântată atât de cultura orașului, cât și de locuitorii acestuia, Ioana considerând că ar trebui ca românii să învețe să fie mai relaxați și mai deschiși, la fel ca și ei.

Și, pentru că se aflau în Israel, Ioana și prietenii ei nu puteau rata ocazia de a vizita și Ierusalimul unde aceștia au avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase apusuri, ceea ce a făcut-o pe frumoasa prezentatoare să creadă că “în ciuda diferențelor culturale și religioase, pe care nu ai cum să nu le observi în Țara Sfântă, la finalul zilei există un singur Dumnezeu pentru toți”.

După ultima oprire, care a avut loc la Marea Moartă, Ioana Petric s-a întors pe meleagurile țării cu amintiri de neuitat, plină de energie și pregătită pentru un nou sezon al Cronicii Cârcotașilor care va începe din 28 februarie la Prima TV.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Delia a primit cadou o traistă tradițională la audițiile ”iUmor”

Published

on

Foto Credit: ANTENA 1

Cunoscută pentru pasiunea sa pentru haine și accesorii, jurata „iUmor” Delia a avut parte de o surpriză pe măsură la audiții. Sezonul cu numărul cinci „iUmor” va putea fi urmărit în fiecare duminică, începând cu data de 25 februarie, de la ora 21.00, la Antena 1.

 

Delia surprinde de fiecare dată prin aparițiile sale extravagante, iar pasiunea sa pentru haine și accesorii este deja cunoscută. Artista reușește să combine de fiecare dată cu succes elemente moderne cu unele tradiționale, tocmai de aceea a fost extrem de fericită când o concurentă „iUmor” i-a făcut cadou o traistă. Țesută manual în zona Bistriței, i-a atras atenția Deliei din primul moment. ”Este superbă, abia aștept să o port!”, a exclamat jurata „iUmor”.

Delia, Mihai Bendec și Cheloo vor reveni la pupitrul de jurați „iUmor” în fiecare duminică, începând cu data de 25 februarie, de la ora 21.00, la Antena 1. Cei care consideră că au umor și că pot face o țară întreagă să râdă se pot înscrie în continuare, pe toată durata audițiilor „iUmor” pe casting.a1.ro/iumor/.

Fiecare dintre cele trei vedete își exprimă opţiunea prin „Thumbs Up” pentru „DA” şi „Thumbs Down” pentru „NU”, iar dacă obține minimum două voturi favorabile, un concurent merge mai departe în show.

 

Concurenţii din fiecare ediţie care au primit minimum doi de „DA” de la juraţi, vor putea fi votaţi de către telespectatori cu ajutorul aplicaţiei gratuite „iUmor”, creată special de Antena 1, votul începând în timpul ediţiei respective şi terminându-se a doua zi la ora 16:00. Câştigătorul fiecărei ediţii, cel care va acumula cele mai multe voturi în aplicaţia ”iUmor”, va fi anunţat în cadrul Observatorului orei 16:00 de luni.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Mihai Bendeac, sărbătorit de colegii jurați și de mama sa, la audițiile ”iUmor”

Published

on

Audițiile pentru cel mai îndrăgit show de divertisment continuă zilele acestea, iar dacă în prima zi au aniversat-o pe Delia, astăzi, jurații au avut din nou motiv de bucurie: Mihai Bendeac și-a sărbătorit ziua de naștere alături de colegii săi! Cei trei jurați revin la pupitrul „iUmor” în fiecare duminică, începând cu data de 25 februarie, de la ora 21.00, la Antena 1.

Nu doar Delia, Cheloo și întreaga echipă de producție a emisiunii ”iUmor” l-au felicitat astăzi pe Mihai Bendeac, ci și mama sa, care a venit în vizită și a adus cu ea câteva cadouri speciale. Actorul a primit un tort de ciocolată, dar și un album cu fotografii de familie și amintiri din copilăria și adolescența lui Bendeac. Astfel, artistul a depănat amintiri și le-a arătat colegilor săi carnetul de note din liceu și fotografii de la primele sale apariții pe scenă. ”Asta este cea mai importantă poză, prima în ipostază de actor”, a concluzionat Bendeac, însă nu a ezitat apoi să se amuze de felul în care arăta atunci.

Delia, Mihai Bendec și Cheloo vor reveni la pupitrul de jurați „iUmor” în fiecare duminică, începând cu data de 25 februarie, de la ora 21.00, la Antena 1. Cei care consideră că au umor și că pot face o țară întreagă să râdă se pot înscrie în continuare, pe toată durata audițiilor „iUmor” pe casting.a1.ro/iumor/.

Fiecare dintre cele trei vedete își exprimă opţiunea prin „Thumbs Up” pentru „DA” şi „Thumbs Down” pentru „NU”, iar dacă obține minimum două voturi favorabile, un concurent merge mai departe în show.

Concurenţii din fiecare ediţie care au primit minimum doi de „DA” de la juraţi, vor putea fi votaţi de către telespectatori cu ajutorul aplicaţiei gratuite „iUmor”, creată special de Antena 1, votul începând în timpul ediţiei respective şi terminându-se a doua zi la ora 16:00. Câştigătorul fiecărei ediţii, cel care va acumula cele mai multe voturi în aplicaţia ”iUmor”, va fi anunţat în cadrul Observatorului orei 16:00 de luni.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending