HomeTELEVIZIUNEEmisiuniSituatia de la Oltchim, dezbatuta in exclusivitate la The Money Channel

Situatia de la Oltchim, dezbatuta in exclusivitate la The Money Channel

Remus Vulpescu preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, OSPI, la fel ca Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa, este de acord că fără o funcţionare integrată cu Arpechim şi Oil Terminal, viitorul Combinatului Oltchim este practic pecetluit. Însă timpul este mult prea scurt pentru desfăşurarea unor negocieri pentru formarea unei companii integrate, a adăugat şeful OSPI, în exclusivitate la The Money Channel.

„Pierderile au ajuns la 7 mil de euro pe lună, în timp ce fondul de salarii este de 3 mil. euro”, argumentează Remus Vulpescu necesitatea unei decizii rapide. „Pot fi achitate salariile, iar cu 4 milioane de euro rămaşi este posibilă crearea de noi locuri de muncă şi reconversia personalului”.

Precedentul este dat de Tepro Iaşi, care a fost cumpărat de o firmă cehească, cu acelaşi profil, doar pentru a fi închis. Unitatea ieşeană a fost falimentată deliberat, pentru a nu mai face concurenţă pe pieţele externe.

Capacitatea de rafinarea a Arpechim este de 3,5 milioane de petrol, din care doar 400 de tone merg în petrochimie, restul reprezintă 1,3 mil. de tone motorină şi 1 mil. benzine, care ar ajunge pe piaţa internă. Aceasta ar reprezenta o concurenţă importantă pentru OMV-Petrom pe piaţa internă. Pe de altă parte, aprovizionarea cu petrol prin intermediul Oil Terminal, costă doar 70 de mil euro, contravaloarea ţieţeiului necesar doar umplerii conductei Constanţa – Piteşti.

Remus Vulpescu spune că un termen rezonabil pentru finalizarea unor negocieri cu OMV Petrom legate de funcţionarea integrată a Oltchim cu Arpechim este de 1,5 ani. Această soluţie nu numai că ar asigura rentabilitatea combinatului, ci ar duce şi la noi angajări.

Lasa un comentariu aici!

Written by

andreea.ciulac@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns