HomeALL MEDIAȘOCANT Libertatea de exprimare, cenzurată!

ȘOCANT Libertatea de exprimare, cenzurată!

Majoritatea parlamentară a reintrodus în Codul Penal insulta și calomnia, ca pedepse penale, a scris Bogdan Manolea, pe blogul sau, Drept&Internet.

Așa arată noul text (care este similar cu cel vechi) privind calomnia:

Potrivit articolului 205 – Insulta, „atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte”.

Comisia juridică, printr-un amendament, a completat acest articol în ce priveşte pedeapsa pentru insultă, care poate fi amenda de la 150 de lei la 500 de lei.

Potrivit articolului 206 (1) Calomnia, „afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 250 de lei la 13.000 de lei.
Comisia juridică a propus, printr-un amendament, creşterea limitei minime a amenzii pentru calomnie, de la 250 de lei la 500 de lei. (2)Acțiunea penala se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vatamate”.

Trebuie reținut ca ‘în public’ și ‘prin orice mijloace’ înseamnă că această afirmație poate fi facută pe un site, blog, comentariu pe blog, forum, twitter, facebook (chiar dacă pagina nu este publică tuturor), comentariu pe facebook, camera de chat/skype cu mai mult de 2 persoane în ea (și lista poate continua).

Mai mult, dacă dispozițiile prin propunerea de HG privind reglementarea domeniilor .ro rămâne în vigoare, se va putea suspenda și site-ul dvs în .ro, dacă procurorul va cere acest lucru, înainte de decizia irevocabilă a unei instanțe.

„Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coş zece ani de eforturi ale societăţii pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele lui.”, susţin reprezentanţii a patru ONG-uri: APADOR-CH, ActiveWatch, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet şi Centrul pentru Jurnalism Independent, într-un comunicat de presă remis RADAR DE MEDIA.

Aceştia susţin că este absolut necesar ca articolele 205-207, ce reincriminează insulta şi calomnia, să fie scoase din Codul Penal şi cer Preşedintelui să nu promulge legea, întrucât aceasta, în forma în care a fost aprobată de camera Deputaţilor, reprezintă o gravă agresiune la adresa libertăţii presei şi a libertații de exprimare în general.

Şeful statului a declarat că modificările la Codul penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt „dramatice” şi „dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie” precum DNA sau ANI.

Foto credit: http://caleidoscopbotosani.blogspot.ro

Lasa un comentariu aici!

Written by

laura.anton@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns