HomeTELEVIZIUNECampanie TVȘtirile Pro TV lansează campania Fără părinți, fără viitor

Știrile Pro TV lansează campania Fără părinți, fără viitor

Știrile Pro TV, lansează din 21 iunie 2016, în cadrul jurnalului de la ora 17:00, campania Fără părinți, fără viitor, semnată de Elena Lasconi, corespondent Știrile PRO TV.  Ea a pregătit o serie de reportaje ce prezintă povești cutremurătoare ale copiilor abandonați de părinții plecați să muncească în străinătate, adolescenți și tineri cu vieți distruse – o nouă generație de sacrificiu.

De aproape zece ani, Europa a înlăturat granițele pentru români, iar fenomenul migrației a luat amploare. Peste trei milioane de cetățeni lucrează și acum în vest. În urma lor, peste 350.000 de copii au rămas… aproape ai nimănui. Elena Lasconi a vorbit cu sute de tineri care au trăit, iar mulți încă trăiesc, departe de părinții lor și a bătut țara în lung și în lat pentru a afla adevărul despre situația acestor copii, care se pregătesc să intre cu adevărat în viață purtând povara unui trecut dramatic.

A fost cea mai dificilă campanie pe care am realizat-o în 21 de ani de jurnalism. În primul rând, am reușit cu greu să pătrund în această lume a generației abandonate. Din mai multe motive. Copiilor le e rușine să vorbescă despre viața lor. Tutorii evită orice contact. Autoritățile încearcă să ascundă situația reală. Pentru că este rușinos ceea ce se întâmplă. Apoi, pur și simplu, aveam în față o poveste atât de dură, încât mi-era imposibil să o arăt la televizor. Așadar, măcar aparent, am plecat la drum, deși existau destule motive care să descurajeze un jurnalist. Poate și de aceea, am acea satisfacție personală după realizarea acestor reportaje. Iar asta li se datorează Alexandrei, lui Abel și Manu, Rebecăi, lui Georgel, Ceciliei, Amaliei, Mariei și tuturor celor care mi-au dat șansa de a le asculta povestea. Și, poate, de a le acoperi, măcar un pic, golul pe care l-au resimțit atunci când au vrut să spună ce îi apasă și n-au avut cui să se adreseze.” a declarat Elena Lasconi.

Acești tineri sunt dezorientați și plini de furie, deprimați și nefericiți, infractori, alcoolici, dependenți de droguri, mame minore și victime ale mafioților. Generația lor intră în maturitate fără orizonturi, rănită, eșuată, așa cum nicio altă generație nu a mai făcut-o până acum.

Pe parcursul campaniei, vă voi prezenta și povești cu personaje a căror identitate nu o vom dezvălui. Sunt situații în care am descoperit legături între copiii abandonați și lumea interlopă, mafioți extrem de periculoși, anchetați de poliție. Orice element care ar putea duce la identificarea protagoniștilor le-ar putea pune în pericol viețile. Am sunat din primărie în primărie. Am fost prin închisori, centre de reabilitare comportamentală, la dezalcoolizare. Am mers în casele unor asistenți maternali ori în centre pentru protecția copilului.

Nu o să le uit niciodată privirile celor cu care am stat de vorbă.  Cred că nici războaiele nu au marcat atât de dramatic viitorul acestei țări ca faptul că o generație întreagă de părinți și-a abandonat copiii pentru mirajul Occidentului. Am făcut mii de kilometri pentru că am vrut să aflu adevărul. De ce tu, părinte, îți lași cel mai de preț dar de la Dumnezeu în urmă? De ce îl uiți? De ce-l gonești, când te imploră să rămâi? De ce tu, stat român, nu faci cât trebuie pentru aceste suflete ce tânjesc după atenție? Mă tot urmăresc vorbele unei fete care îmi spunea, înghițindu-și lacrimile, ce a simțit atunci când s-a trezit singură: “SIMȚI CĂ NU EȘTI BUN”! ”,  a completat Elena Lasconi.

Poveștile acestor copiii, dramele cutremurătoare pe care le-au trăit pot fi urmărite începând de marți, 21 iunie, la Știrile PRO TV de la ora 17:00.

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

elen.milea@radardemedia.ro

elen.milea[@] radardemedia.ro

No comments

Lasă un răspuns