HomeBUSINESSStudiuStudiu GfK Consumer Climate: În Europa, criza a depăşit punctul critic!

Studiu GfK Consumer Climate: În Europa, criza a depăşit punctul critic!

Europa este prinsă în recesiune. Experţii sunt însă de părere că este foarte probabil ca criza să fi atins punctul critic în toamna anului care a trecut. Consumatorii par şi ei să creadă că este posibil acum să se înregistreze un salt economic la finele lui 2013, în unele ţări poate chiar mai repede. În consecinţă, aşteptările privind starea economiei şi veniturile au crescut din nou uşor în majoritatea Europei, rămânând însă la un nivel extrem de coborât.

În schimb, dorinţa de cumpărare a scăzut la sfârşitul anului în majoritatea ţărilor, mulţi consumatori suferind efectele scăderii veniturilor, măririi impozitelor şi şomajului ridicat. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa şi SUA, care oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economiei şi veniturile şi a dorinţei de cumpărare în rândul consumatorilor din 12 ţări europene şi din SUA.

2012 nu a fost un an bun pentru Europa. Zona euro a alunecat din nou în recesiune pentru prima oară în trei ani, rezultatul fiind apariţia unei importante scindări în Europa. În timp ce Europa de Sud şi de Est s-a confruntat cu o rată extrem de ridicată a şomajului şi o creştere a nivelului sărăciei, cetăţenii din ţările nordice au continuat să se afle, în ciuda crizei, într-o situaţie relativ bună. Această scindare este reflectată de asemenea şi de ultimele cifre de pe piaţa muncii.

Rata şomajului, măsurată conform standardului internaţional al OIM, este relativ coborâtă în Austria, Luxemburg, Germania şi Olanda, situându-se între 4,5 procente şi 5,6 procente. În Spania şi în Grecia însă, un sfert din populaţie nu are un loc de muncă. În total, în cele 17 ţări din zona euro, numărul şomerilor se ridică la 18,8 milioane.

În noiembrie, rata şomajului a crescut pentru a patra oară consecutiv, ajungând la 11,8 procente. Consecinţele sunt şocante. Ca rezultat al pierderii de locuri de muncă, veniturile disponibile în ţările de la periferie scad cu repeziciune. Grecii dispun în prezent de cu aproape o cincime mai puţini bani decât în 2009.

Scăderea a fost de 8 procente în Spania şi 7 procente în Cipru. Experţii preconizează că criza de pe piaţa muncii se va intensifica şi mai mult în acest an, urmând ca rata şomajului să urce la circa 20 milioane în a doua jumătate a anului. Acesta ar trebuie să fie însă apogeul. Datele de pe noiembrie sugerează deja că se va înregistra de fapt o încetinire a tendinţei descendente. Creşterea şomajului în zona euro a fost mai lentă decât în cele două luni anterioare, experţii anticipând o uşoară scădere, la 19,6 milioane de şomeri, în 2014.

Punctul critic al crizei financiare pare să fi fost depăşit. Consumatorii din majoritatea ţărilor europene par să împărtăşească această opinie a experţilor. Cu toate că există încă multe incertitudini şi riscuri, speranţa într-o redresare nu prea îndepărtată pare să se răspândească treptat în toată Europa. În multe ţări ale sondajului, aşteptările privind starea economiei au rămas în general stabile sau au înregistrat o uşoară ameliorare în ultimul trimestru al lui 2012, continuând însă să se situeze la un nivel coborât.

Un studiu comparativ a arătat că cea mai bună prognoză privind starea economiei se înregistrează în România (-8,7 puncte), urmată de Germania (-17,6 puncte) şi Bulgaria (-20,8 puncte). Cea mai mică probabilitate de redresare economică în cursul următoarelor luni se înregistrează în Spania (-52,6 puncte). Consumatorii portughezi sunt şi ei destul de negativi în evaluarea stării economiei (-50,7 puncte), urmaţi de greci (-50,0 puncte).

Lasa un comentariu aici!

Written by

dan.ivascu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns