Connect with us

Evenimente

Târgul Gaudeamus s-a deschis – Preşedintele evenimentului: Cultura scrisă va dăinui

Published

on

Vladimir Epstein, preşedintele Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, a declarat miercuri, în deschiderea evenimentului, că speră că, indiferent de condiţiile economice, cultura scrisă va dăinui.

Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, ediţia a XIX-a, se desfăşoară de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Vladimir Epstein a spus că Târgul Gaudeamus se desfăşoară „în condiţii nu tocmai fericite pentru cultura scrisă”. El a subliniat că, în 18 ani, au fost organizate 72 de târguri de carte sub marca Gaudeamus, cu peste 2.000.000 de vizitatori în total.

Epstein a adăugat că, anul acesta, Gaudeamus găzduieşte peste 370 de expozanţi, cu peste 650 de evenimente editoriale.

„Sperăm să avem peste 100.000 de vizitatori în cele cinci zile de târg”, a spus acesta.

Cel care a deschis oficial târgul a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu, în contextul în care această ţară este, în 2012, invitat special al Târgului Gaudeamus. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a spus că gestul de a găzdui această ţară este „o invitaţie la dialog şi o sublimă provocare”.

„Dacă lumea ne-ar recepta prin intermediul acestor cărţi, cu siguranţă am avea o mai bună imagine afară”, a adăugat acesta.

De asemenea, la deschidere a vorbit ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, această ţară fiind un invitat special al Târgului de carte Gaudeamus.

Evenimentul de deschidere s-a încheiat cu un mic recital, care a fost un inedit omagiu adus Bucureştiului, susţinut de un actor ce l-a interpretat pe dramaturgul I. L. Caragiale.

Anul acesta, organizatorii târgului sărbătoresc limba şi cultura română în integralitatea ei, prin participarea Moldovei ca invitat de onoare – o provocare la dialog şi o reconectare necesară la noutatea vieţii culturale şi editoriale de peste Prut. Astfel, pe lângă scriitorii şi oamenii de cultură moldoveni invitaţi, târgul se va bucura de prezenţa jurnaliştilor de la Teleradio Moldova.

De asemenea, după ce a fost invitată de onoare în 2011, Italia revine la Gaudeamus 2012 ca partener privilegiat: nume de rezonanţă ale literaturii italiene actuale, jurnalişti, dar şi editori şi agenţi literari vor fi protagoniştii evenimentelor organizate în acest an la standul acestei ţări.

Târgul Gaudeamus inaugurează în acest an o secţiune dedicată agenţilor literari care activează pe piaţa internaţională de carte: o oportunitate pentru autorii, editorii, dar şi traducătorii şi agenţii literari din România de a se întâlni faţă în faţă, la Bucureşti, cu reprezentanţi ai unor importante agenţii literare străine. Pe întreaga durată a târgului va funcţiona Centrul Internaţional de Agenţii Literare, un spaţiu special amenajat în care vor fi programate întâlnirile profesionale. De asemenea, joi, între orele 11.30 şi 13.30, va avea loc în Sala Cupola (Pavilionul Central Romexpo) masa rotundă cu tema „Rolul agenţilor literari pe piaţa internaţională de carte în era electronică”. Evenimentul va fi moderat de Simona Kessler şi va aduce în prim-plan profilul specific al agenţilor literari în dinamica schimburilor de drepturi de autor şi de traduceri. La eveniment vor participa agenţi literari din Italia, Franţa, Germania, Anglia, Spania, Turcia, SUA şi România, editori şi autori români.

Organizatorii târgului Gaudeamus au iniţiat un proiect de readucere în atenţie a editurilor dispărute în ultimii ani din peisajul editorial românesc, care deţin încă, în mod direct sau prin reprezentanţi legali, un fond de carte comercializabil. Aceste edituri vor putea fi reprezentate de deţinătorii legali ai fondului lor de carte în cadrul unui stand comun acordat cu titlu gratuit de organizatorii târgului. Cărţile vor putea fi comercializate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce priveşte ofertele editurilor, acestea prezintă, ca în fiecare an, reduceri de până la 50%, cărţi la 10 lei şi, înainte de toate, noi titluri. Autorii români vin şi ei cu volume noi. Astfel, printre ofertele Humanitas se află cel mai nou volum al lui Andrei Pleşu, „Adevărul ca poveste”, cel mai nou titlu semnat de Radu Paraschivescu, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, în timp ce Polirom şi Cartea Românească aduc noi titluri de Radu Aldulescu – „Cronicile genocidului” – şi Filip Florian – „Toate bufniţele”.

De la Gaudeamus nu lipsesc nici numele mari ale literaturii internaţionale. Dacă Editura Trei îl aduce pe Pascal Bruckner la târg pentru a se întâlni cu fanii, la lansarea celei mai noi traduceri din opera sa, „Fanaticii apocalipsei”, alte edituri aduc cele mai noi titluri ale unora dintre cele mai celebre nume din literatura contemporană. Astfel, laureatul premiului Nobel pentru literatură de anul acesta, Mo Yan, este asociat cu două evenimente care vor avea loc la Gaudeamus – lansarea celei mai noi traduceri din opera lui, „Obosit de viaţă, obosit de moarte” (Humanitas Fiction), şi a autobiografiei sale, „Schimbarea”, care a apărut la Editura Trei. De asemenea, Editura Trei va lansa cea mai nouă carte semnată de J.K. Rowling, după ce aceasta a încheiat seria „Harry Potter”, – „Moarte subită”.

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. „Dialogul dintre carte şi radio” durează de 19 ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.

Anul acesta, accesul general al vizitatorilor în incinta târgului va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor valabile pentru întreaga perioadă a evenimentului, în valoare de 10 lei.

Mediafax

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Evenimente

Andra susține spectacolul AIEVEA cu casa închisă!

Published

on

Foto Credit: PRO TV

Andra, jurata de la Românii au talent, este pregătită pentru trei zile magice la Sala Palatului! Artista va susține pe 23, 24 și 25 februarie spectacolul AIEVEA cu casa închisă, ultimele bilete disponibile epuizându-se cu câteva zile înainte de primul concert.

“Le mulțumesc fanilor care își petrec weekendul de Dragobete cu mine! Sunt fericită să știu că mulți dintre ei m-au văzut și anul trecut, fie la Sala Palatului, fie la televizor, de Paști, când spectacolul a fost difuzat la ProTV, și s-au convins că merită să cumpere bilete. Repet în fiecare zi, mă simt într-o formă grozavă, o să dau tot ce pot pe scenă! Va fi o experiență minunată pentru cei din sală.”, a spus Andra.

Producătorii showului AIEVEA se mândresc și anul acesta cu o producție complexă, pentru ca spectatorii să se simtă ca la un concert de nivel internațional. Anul trecut, ei au reconstruit scena Sălii Palatului cu panouri imense de LED, cu echipament care a încăput în 14 camioane de 7,5t, iar sunetul a fost de cea mai înaltă calitate, mixat cu aparatură performantă. Și anul acesta, producția va impresiona cu siguranță persoanele care se vor afla în sală.

Andra lucrează și pentru spectacolul AIEVEA cu regizorul show-ului Românii au talent, Adrian Batista, și cu producătorii muzicali Șerban Cazan și Marius Pop, de la Hahaha Production.

“Am fost încântată de felul în care am colaborat anul trecut și de modul în care am realizat întregul concept al show-ului, așa că a venit de la sine discuția despre AIEVEA. Multe persoane din echipa de anul acesta au fost implicate și anul trecut în producție. Cred că se va vedea pe scenă că cei care au făcut show-ul au comunicat foarte bine.“, a declarat Andra.

Duminică, înainte de cel de-al treilea spectacol AIEVEA, câștigătorul marelui premiu din cadrul concursului PRO TV AIEVEA va avea o sesiune de meet and greet cu Andra, își va întâlni artista favorită și vor face fotografii împreună, însă mai multe lucruri despre această experiență vom afla pe www.protv.ro.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Evenimente

Concert La Familia după 20 de ani: Poveste de cartier

Published

on

După 20 de ani: “Fiecare zi e o poveste / O nouă speranţă-n fiecare zi / Aceeaşi poveste de cartier / Şi mereu te întrebi ce câştigi de la viaţă!”

În urmă cu 20 de ani, aceste versuri răsunau din casetofoanele multor fani ai trupei La Familia. “Poveste de cartier” purta în 1998 poziția numărul 9 pe albumul “Nicăieri nu-i ca acasă”. Era cel de-al doilea album al La Familia, lansat pe 6 mai 1998, atât pe casetă cât și pe CD și vândut în aproximativ 70.000 de exemplare în toată țara.

“Mulțumesc tuturor celor care au cumpărat casetele La Familia… Anii ’90 au fost foarte tulburi… Mama era profesoară la stat și tata lăcătuș mecanic. Noi eram 4 copii. Făra ajutorul fanilor mei, acum sigur eram unul dintre milioanele de români din Italia, Germania ori Anglia. Le mulțumesc !”, spune Puya.

Sișu îi mulțumeste lui Dumnezeu că “prin trăirile pe care le-am avut am ajuns omul de azi și tot cu ajutorul Lui sper să fiu și omul de mâine. Le mulțumesc ascultătorilor care au avut încredere în mine, m-au susținut în cele mai grele momente și au ținut prezent numele La Familia atunci când eu eram absent.”

Atunci…

În 1998 muzica La Familia aducea realitatea din cartier în fața tuturor. Era filmul în versuri, discursul prin muzică, felul a doi tineri de a arăta viața așa cum este ea. Sălăjeanul lui Puya și Sișu era, de fapt, cartierul fiecărui Bucureștean și, in extensis, al românilor. Mulți dintre cei norocoși, poate ca și în ziua de astăzi, nu aveau ochi să vadă și nici urechi să audă Cartierul. Puya și Sișu da! Povestea lor de cartier reunea povestea trăită de unii, povestea auzită de alții cu povestea povestită: curse ilegale de mașini, abuzuri în familii, condiții sociale limitate, copii din familii monoparentale sau crescuți cu bătăi și certuri, care prin rebeliune încercau să se rupă de niște tipare ce nu li se potriveau, găștile, greșelile și tot ceea ce însemna strada anilor ’98.

Doi tineri au folosit muzica și au făcut-o manifest. Manifest al nedreptății. Manifest al celor neajutorați. Manifest al lui: “să arunce cu piatra cine se știe fără de păcat”. Manifrest al unei societăți în care Patul lui Procust crea monștri.

Acum…

La două decenii distanță de acest moment, Puya și Sișu revin în fața fanilor într-un concert la Arenele Romane, în data de 21 Aprilie, ora 20.00. Organizatorii pregătesc un cort încălzit, dar și un Bairam cu trupa – ocazie cu care fanii vor face poze cu artiștii, vor lua autografe și vor depăna amintiri.

Pe scenă, invitații La Familia vor fi: El Nino, Jianu, Stres, Samurai, Spectru.

 

Prețul biletelor este de:

  • 80 de lei Intrare Generală
  • 150 de lei Bairam Tickest (acces la Party cu trupa, fotografii, autografe)

Biletele pot fi achiziționate prin: Eventim, Bilete.ro, Bilet.ro, Iabilet.ro, Blt.ro, Myticket.ro.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Evenimente

Cel mai mare show al Deliei ajunge la Chișinău – Essence of Delia

Published

on

Foto Credit: FABRICA DE PR

Lumea fascinantă a Deliei din show-urile artistei care deja au făcut istorie, precum și cele mai cunoscute hituri ale sale ajung în martie la Chișinău.

Capitala Repiblicii Moldova se pregătește pe 9 martie să afle care este Essence of Delia, într-un show plin de culoare, muzică, momente artistice de excepție, costume străluciotare și o explozie de trăiri. Cele mai cunoscute piese ale artistei, invitați, precum și momente din celebrul show PsiheDelia, toate se vor regăsi pe scena Palatului Național Nicolae Sulac din Chișinău, începând cu ora 19:00.

Delia se va afla pe scenă față în față cu Mini-Delia: talentata și tânăra dansatoare Ionela Țăruș va fi alături de artistă în cel mai original spectacol live. Micuța basarabeancă s-a făcut remarcată în diverse show-uri de talente, apoi Delia a invitat-o să apară alături de ea în show-ul PsiheDelia din București, în rolul Mini-Delia, pentru momentul piesei „Cine m-a făcut om mare”.

Concertele Deliei au devenit experiențe artistice în sine, care se desfășoară după concepte gândite de artistă și îmbrăcate în scenarii spectaculoase de o întreagă armată de oameni. De la peste 400 de costume, la decoruri care se schimbă în timp real și care-l poartă pe spectator în lumi fantastice, de la sute de oameni care intră pe scenă, balerini, artiști invitați sau figurație, până la acrobații pe care însăși Delia le pune în practică, totul este o trăire. Delia a reușit performanța de a fi primul artist român cu sold out la doar o lună de la anunțul show-ului, cu ”Delia’s Winter Wonderland“, apoi anul trecut a depășit toate așteptările cu ”PsiheDelia”, show care s-a desfășurat trei zile la rând cu sala arhiplină și care a ajuns și la Londra pe celebra Indigo at O2 Arena. Un artist complet, cu studii muzicale, care cântă la mai multe instrumente, dar și compune muzică, Delia aduce publicului o experiență artistică în sine în spectacolele sale care sunt o adevărată desfășurare de forțe. Biletele pentru Essence of Delia pot fi achiziționate la casele Palatului Național „Nicolae Sulac” din Chișinău.

Delia este artista care a dat muzicii românești, doi ani la rând, „piesa anului”. Astfel, conform clasamentului Mediaforest, Delia este pe locul întâi atât în 2017, cât și în 2016, cu două colaborări de succes: „Weekend” cu The Motans este piesa anului 2017, iar „Gura ta” cu Deepcentral a fost piesa anului 2016.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending