Connect with us

Evenimente

Târgul Gaudeamus s-a deschis – Preşedintele evenimentului: Cultura scrisă va dăinui

Published

on

 

Vladimir Epstein, preşedintele Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, a declarat miercuri, în deschiderea evenimentului, că speră că, indiferent de condiţiile economice, cultura scrisă va dăinui.

Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, ediţia a XIX-a, se desfăşoară de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Vladimir Epstein a spus că Târgul Gaudeamus se desfăşoară „în condiţii nu tocmai fericite pentru cultura scrisă”. El a subliniat că, în 18 ani, au fost organizate 72 de târguri de carte sub marca Gaudeamus, cu peste 2.000.000 de vizitatori în total.

Epstein a adăugat că, anul acesta, Gaudeamus găzduieşte peste 370 de expozanţi, cu peste 650 de evenimente editoriale.

„Sperăm să avem peste 100.000 de vizitatori în cele cinci zile de târg”, a spus acesta.

Cel care a deschis oficial târgul a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu, în contextul în care această ţară este, în 2012, invitat special al Târgului Gaudeamus. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a spus că gestul de a găzdui această ţară este „o invitaţie la dialog şi o sublimă provocare”.

„Dacă lumea ne-ar recepta prin intermediul acestor cărţi, cu siguranţă am avea o mai bună imagine afară”, a adăugat acesta.

De asemenea, la deschidere a vorbit ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, această ţară fiind un invitat special al Târgului de carte Gaudeamus.

Evenimentul de deschidere s-a încheiat cu un mic recital, care a fost un inedit omagiu adus Bucureştiului, susţinut de un actor ce l-a interpretat pe dramaturgul I. L. Caragiale.

Anul acesta, organizatorii târgului sărbătoresc limba şi cultura română în integralitatea ei, prin participarea Moldovei ca invitat de onoare – o provocare la dialog şi o reconectare necesară la noutatea vieţii culturale şi editoriale de peste Prut. Astfel, pe lângă scriitorii şi oamenii de cultură moldoveni invitaţi, târgul se va bucura de prezenţa jurnaliştilor de la Teleradio Moldova.

De asemenea, după ce a fost invitată de onoare în 2011, Italia revine la Gaudeamus 2012 ca partener privilegiat: nume de rezonanţă ale literaturii italiene actuale, jurnalişti, dar şi editori şi agenţi literari vor fi protagoniştii evenimentelor organizate în acest an la standul acestei ţări.

Târgul Gaudeamus inaugurează în acest an o secţiune dedicată agenţilor literari care activează pe piaţa internaţională de carte: o oportunitate pentru autorii, editorii, dar şi traducătorii şi agenţii literari din România de a se întâlni faţă în faţă, la Bucureşti, cu reprezentanţi ai unor importante agenţii literare străine. Pe întreaga durată a târgului va funcţiona Centrul Internaţional de Agenţii Literare, un spaţiu special amenajat în care vor fi programate întâlnirile profesionale. De asemenea, joi, între orele 11.30 şi 13.30, va avea loc în Sala Cupola (Pavilionul Central Romexpo) masa rotundă cu tema „Rolul agenţilor literari pe piaţa internaţională de carte în era electronică”. Evenimentul va fi moderat de Simona Kessler şi va aduce în prim-plan profilul specific al agenţilor literari în dinamica schimburilor de drepturi de autor şi de traduceri. La eveniment vor participa agenţi literari din Italia, Franţa, Germania, Anglia, Spania, Turcia, SUA şi România, editori şi autori români.

Organizatorii târgului Gaudeamus au iniţiat un proiect de readucere în atenţie a editurilor dispărute în ultimii ani din peisajul editorial românesc, care deţin încă, în mod direct sau prin reprezentanţi legali, un fond de carte comercializabil. Aceste edituri vor putea fi reprezentate de deţinătorii legali ai fondului lor de carte în cadrul unui stand comun acordat cu titlu gratuit de organizatorii târgului. Cărţile vor putea fi comercializate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce priveşte ofertele editurilor, acestea prezintă, ca în fiecare an, reduceri de până la 50%, cărţi la 10 lei şi, înainte de toate, noi titluri. Autorii români vin şi ei cu volume noi. Astfel, printre ofertele Humanitas se află cel mai nou volum al lui Andrei Pleşu, „Adevărul ca poveste”, cel mai nou titlu semnat de Radu Paraschivescu, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, în timp ce Polirom şi Cartea Românească aduc noi titluri de Radu Aldulescu – „Cronicile genocidului” – şi Filip Florian – „Toate bufniţele”.

De la Gaudeamus nu lipsesc nici numele mari ale literaturii internaţionale. Dacă Editura Trei îl aduce pe Pascal Bruckner la târg pentru a se întâlni cu fanii, la lansarea celei mai noi traduceri din opera sa, „Fanaticii apocalipsei”, alte edituri aduc cele mai noi titluri ale unora dintre cele mai celebre nume din literatura contemporană. Astfel, laureatul premiului Nobel pentru literatură de anul acesta, Mo Yan, este asociat cu două evenimente care vor avea loc la Gaudeamus – lansarea celei mai noi traduceri din opera lui, „Obosit de viaţă, obosit de moarte” (Humanitas Fiction), şi a autobiografiei sale, „Schimbarea”, care a apărut la Editura Trei. De asemenea, Editura Trei va lansa cea mai nouă carte semnată de J.K. Rowling, după ce aceasta a încheiat seria „Harry Potter”, – „Moarte subită”.

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. „Dialogul dintre carte şi radio” durează de 19 ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.

Anul acesta, accesul general al vizitatorilor în incinta târgului va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor valabile pentru întreaga perioadă a evenimentului, în valoare de 10 lei.

Mediafax

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Evenimente

18 artişti din 15 de ţări concurează pentru Marele Trofeu al Festivalului Cerbul de Aur

Published

on

Foto Credit: TVR
 

Cerbul de Aur îşi prezintă concurenţii ediţiei 2018, după ce juriul a deliberat şi a ales interpreţii care vor intra în concurs pentru Marele Trofeu al Festivalului Internaţional. Organizat de Televiziunea Română, Festivalul Internaţional Cerbul de Aur va fi transmis în direct pe TVR 1 şi TVR Moldova, în perioada 29 august – 2 septembrie.

Ca urmare a numărului mare de candidaţi înscrişi, organizatorii au decis ca la secţiunea interpretare să poată intra în concurs un număr de 18 artişti, faţă de 15, cât era prevăzut iniţial.

După analiza materialelor transmise de cei peste 110 candidaţii înscrişi în selecţie, membrii juriului i-au ales pe cei 18 concurenţi care vor urca pe scena de la Braşov.

Astfel, pentru ediţia aniversară, juriul selecţiei a ales* pentru a urca pe scena prestigiosului Festival 18 interpreţi din 14 ţări şi România. Aceştia sunt:

 1. Inis Neziri (Albania)
 2. Amaliya Margaryan (Armenia)
 3. Kaye Olivier Fabian C (Belgia)
 4. John Karayiannis (Cipru)
 5. Kelly-Joyce Bale (Franţa)
 6. Ryan O’Shaughnessy (Irlanda)
 7. Omer Netzer (Israel)
 8. Damiano Borgi (Italia)
 9. Tiziana Camelin (Italia)
 10. Dinara Kairova (Kazakhstan)
 11. Antonia Gigovska (Macedonia)
 12. Karl William Lund (Marea Britanie)
 13. Lidia Isac (Republica Moldova)
 14. Dora Gaitanovici (România)
 15. Ovidiu Anton (România)
 16. Raluca Blejusca (România)
 17. Sebastian Schmidt (San Marino)
 18. Jorge Gonzalez (Spania)

 

Cei 18 artişti care vor intra în Concursul Cerbul de Aur au fost aleşi de juriul selecţiei, format din Daniel Jinga – dirijor şi compozitor, Liana Stanciu Georgescu – jurnalist de specialitate radio şi tv, Felix Crainicu – realizator Radio România Actualităţi, Andrei Tudor – compozitor, Andreea Archip – jurnalist, Gabriel Scîrlet – regizor muzical TVR şi Smaranda Vornicu Shalit – directorul Festivalului.

Următoarea etapă pentru cei 18 concurenţi este alegerea piesei din repertoriul românesc pe care o vor interpreta pe scena de la Braşov, din lista pusă la dispoziţie de organizatori pe site-ul cerbuldeaur.ro, la secţiunea dedicată.

Concursul Festivalului va debuta joi, 30 august, urmând ca, pe 1 septembrie, să aflăm numele laureaţilor ediţiei din acest an.

Pe lângă Marele Trofeu, în valoare de 25 de mii de euro, la această ediţie aniversară, concurenţii pot câştiga alte opt premii:

Ø  Premiul I

Ø  Premiul al II-lea

Ø  Premiul al III-lea

Ø  Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti

Ø  Premiul Braşovului

Ø  Premiul Publicului

Ø  Premiul Presei Festivalului

Ø  Premiul Societăţilor Publice de Radio şi de Televiziune.

 

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur va avea loc în perioada 29 august – 2 septembrie a.c., în Piaţa Sfatului din Braşov. La 50 de ani de la prima ediţie, Cerbul de Aur 2018 va avea o desfăşurare de gală, cu numeroase premii, a căror valoare totală este de 65 de mii de euro. Dedicat Centenarului României şi semicentenarului festivalului, TVR propune un format special al evenimentului, cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, o Gală a Festivalului şi evenimente adiacente.

Festivalul se va încheia cu show-ul România Centenar, un spectacol ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.

Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Evenimente

Digi Fm prezinta concertele Apus Acustic cu Smiley, Antonia, The Motans sau Irina Rimes

Published

on

 

Vară asta, artiștii României dedică serile de miercuri apusului de soare.  Digi FM Apus Acustic, pe terasa Promenada Mall! O experientă senzorială inedită, cu artiști autohtoni și muzică 100% acustică.

Două săptămâni la rând, în fiecare seară de miercuri, ai:

Miercuri 25 iulie-ora 20.00
Irina Rimes, Antonia, The Motans, Nicoleta Nucă,  Mark Stam și Dara.

Miercuri  1 august-Ora 20.00
Smiley, Feli, Sore, Ana Munteanu, Serendinschi, Amir, Valeria Stoica, Jean Gavril.

Gazde, la Digi FM Apus Acustic, vor fi matinalii Digi FM Bogdan Miu și Cătălin Striblea.

Intrarea este liberă!

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Competiția de fotografie Next Image va avea loc în Europa Centrală și de Est și țările nordice

Published

on

 

Huawei, lider în tehnologie și inovație la nivel global, lansează competiția de fotografie Next Image Mobile Photography Contest, oferindu-le posibilitatea tuturor pasionaților de fotografie cu smartphone-ul să își împărtășească viziunea asupra lumii moderne cu ajutorul propriului limbaj și al sistemului avansat de cameră care pune în lumină fotografia inteligentă. Fotografiile pot fi înscrise în competiție în perioada 09 iulie 2018 -20 august 2018.

Pasionații de fotografie își pot înscrie cadrele pe platforma dedicată competiției – http://campaign.consumer.huawei.com/ro/, în șase categorii care au ca scop explorarea limitelor expresiei vizuale: Faces, Good Night, Hello, Life!, Check-In, Nature și Story Board. Fotografiile înscrise vor fi prezentate într-o galerie online și vor face subiectul unui vot public, până pe data de 28 august 2018. În săptămâna următoare, membrii juriului internațional vor alege câștigătorii din rândul primelor 50 cele mai votate fotografii din fiecare categorie. Juriul este format din:

 • Yanmin Wang – Președinte Huawei Consumer Business Group Huawei Europa Centrală și de Est și țările nordice
 • Dominic Bracco – Fotograf oficial National Geographic
 • Alex Lambrechts – Fotograf certificat Leica
 • Tomasz Lazar – Laureat World Press Photo
 • Bobby Anwar – Fotograf danez
 • Gal Gadot – Actriță, imaginea seriei Huawei P20

 

Primele 50 de fotografii din clasamentul Europei Centrale și de Est și țărilor nordice vor fi, de asemenea, înscrise în competiția globală Next Image.

„Am considerat întotdeauna camerele drept o caracteristică principală a smartphone-urilor noastre și ne bucurăm să vedem că, odată cu cea mai nouă tehnologie disponibilă, oamenii pot surprinde imagini la o calitate superioară. Iar odată cu lansarea competiției Next Image sperăm să oferim șansa acestei noi generații de fotografi să își găsească inspirația”, a declarat Zachary Jianglinchao, Country Manager Huawei Romania.

„Smartphone-urile fac posibil un nou tip de fotografie, unul care ne permite să fim mai spontani și creativi, mult mai confortabil pentru persoana aflată în spatele camerei. Cred cu tărie că telefoanele care îmbină viziunea fiecăruia dintre noi cu o cameră avansată pot fi folosite ca mediu de exprimare artistic, ajutându-ne să schimbăm modul în care vedem lumea. Această competiție ne oferă ocazia să interacționăm cu tot ceea ce ne înconjoară și să explorăm limitele creativității noastre”, a declarat Vlad Eftenie, ambasadorul competiției Next Image în România.

Premiul pentru câștigătorii fiecărei categorii va consta în câte un Matebook X, publicarea fotografiei în revista National Geographic și suma de 2,000 euro. Ocupanții locurilor doi și trei vor primi câte un smartphone Huawei P20 Pro, respectiv un Huawei P20. Nu în ultimul rând, juriul va acorda un titlu Grand Prix, al cărui premiu va consta într-un Matebook X, publicarea fotografiei câștigătoare în revista National Geographic, suma de 10,000 euro și șansa de a participa, în luna septembrie, în Italia, la o expediție fotografică de 10 zile, organizată de National Geographic.

Odată cu introducerea primei camere duale pe un smartphone, pentru modelul P9, Huawei a stabilit un nou standard în industria camerelor prezente pe dispozitivele mobile. Acum, aproape trei ani mai târziu, compania face același lucru cu lansarea Huawei P20 Pro, primul smartphone care folosește un sistem triplu de lentile, alături de un sistem avansat de inteligență artificială (AI) care îmbunătățește calitatea imaginilor și sparge barierele fotografiei. Combinând datele primite de la toți cei trei senzori, P20 Pro oferă o calitate fără precedent a imaginilor în condiții de lumină scăzută sau contrast ridicat.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement Https://Www.Autodoc24.RO

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending