Connect with us

ALL MEDIA

TVR Cultural propune talk-show-uri noi, teatru tv, concerte de excepţie şi documentare în grila de toamnă

Published

on

Grila de toamnă a postului TVR Cultural, care începe pe 11 octombrie, propune producţii şi formate noi şi readuce în prim-plan emisiuni consacrate, precum Teatrul tv (Teatru pentru toţi) şi Memorialul Durerii.

Printre noile emisiuni din grila TVR Cultural se numără: Rezistenţa prin cultură şi Săptămâna culturală, iar din vechea grilă sunt păstrate mai multe emisiuni, cum ar fi Literatura de azi şi Înapoi la argument, Tichia de mărgăritar, Profil,poveste,personaj, La porţile Ceriului, 1001 poveşti .

În rândurile următoare, sunt listate emisiunile ce urmează să fie difuzate pe TVR Cultural în perioada 11-17 octombrie.

Luni, 11 octombrie, ora 19.30 Tichia de mărgăritar

Emisiunea prezentată de criticul Alex Ştefănescu se află la cel de-al doilea sezon. Datorită

interesului de care s-a bucurat, Tichia de mărgăritar are o durată mai mare, de 20 minute.

Literatura de azi , luni, 11 octombrie, ora 21.30

Criticul literar şi moderatorul Daniel Cristea – Enache revine cu un format nou, tema emisiunii fiind prezentată în două părţi, iar emisia va fi de 50 de minute. Invitaţii primei ediţii sunt prozatorii Ioan Groşan şi Radu Pavel Gheo.

Memorialul Durerii , luni, 11 octombrie,  ora 22.30

TVR Cultural va difuza noi episoade din colecţia Memorialul Durerii. Serialul prezintă portretele unor personalităţi care au rezistat prin cultură în perioada comunistă. Primul episod din noua serie va fi Cardinalul Iuliu Hossu.

Rezistenţa prin cultură, marţi, ora 21.30

Rezistenţa prin cultură este o  emisiune nouă, prezentată de istoricul Stejărel Olaru, cu valoare de  exerciţiu de înţelegere a dramei prin care a trecut cultura română sub regimul totalitar. Primul episod – Lucian Blaga – La cumpăna  vremuriloreste  semnat  de  realizatorul Vasile Alecu. Moderatorul va avea de fiecare dată câte un invitat în studio, primul fiind criticul Alex Ştefănescu .

Teatrul pentru toţiUnde-i revolverul?”,  marţi, 12 octombrie,  ora 22.30

În fiecare seară de marţi, după mai bine de 10 ani, Televiziunea Română reia tradiţia montărilor proprii. Prima reprezentaţie a proiectului Teatrul pentru toţi, produs de Ruxandra Ţuchel şi Zoe Bălan va fi o premieră: “Unde-i revolverul?” de Georgy Gabor, în traducerea lui Zeno Fodor, pe muzica lui Nicu Alifantis. Regia este semnată de Mircea Cornişteanu, iar  distribuţia îi include pe Horaţiu Mălăele, Valer  Dela Keza, Sorin Leoveanu, Angel Rababoc.

Clasa de film, miercuri, 13 octombrie, ora 21.30

Tot o noutate în grilă este Clasa de film, emisiune moderată de prof.univ.dr. Laurenţiu Damian, în fiecare miercuri, cu discuţii în platou şi vizionare de film. Prima ediţie o are ca invitată pe actriţa  Cătălina Mustaţă, care va discuta cu moderatorul despre filmul studenţesc al anilor ’80. Punctul de plecare al dezbaterii este  filmul “Netsuke”, regizat de  Iuliana Constantinescu.

Înapoi la argument , joi, 14 octombrie, ora 21.30

Horia Roman-Patapievici revine cu invitaţi de marcă din cultura română într-o nouă serie Înapoi la argument . Invitata primei ediţii din această toamnă este fiica lui Lucian Blaga, Dorly Blaga.

Săptămâna culturală cu Ioana Drăgan, în fiecare vineri, ora 13.00

O altă emisiune nouă, Săptămâna culturală, aduce în atenţia publicului un talk-show cultural. Scriitoarea, realizatoarea tv şi jurnalista Ioana Drăgan  va modera în fiecare vineri o dezbatere  din perspectivă analitică a principalelor evenimente culturale româneşti şi internaţionale din săptămâna respectivă.

Filme eveniment, cu Radu F. Alexandru, vineri 14 octombrie, ora 22.30

Scriitorul Radu F. Alexandru va prezenta în fiecare vineri o producţie cinematografică de excepţie. În această vineri, este vorba despre filmul  Trandafirul roşu din Cairo  (THE PURPLE ROSE OF CAIRO – SUA, 1985), regizat de  Woody Allen , din dictribuţie făcând parte Mia Farrow, Jeff Daniels şi Danny Aiello.

Seria de documentare despre datini şi obiceiuri, sâmbăta, ora 12.00

Documentarele de sâmbătă  sunt dedicate ritualurilor şi tradiţiilor din diferite zone ale ţării- obiceiuri legate de nunţi, de botez, ritualuri de înmormântare. Documentarele sunt semnate de către realizatorii Ion Filip, Petre Rusu Cristina Struteanu. În această primă serie sunt programate filmele  “Pe Argeş în gios” şi “Rânduiala. Pricesne, pomeni şi pomeniri în Ardeal, la Năsăud”.

Oraşul de buzunar, sâmbătă, 16 octombrie, ora 19.00

Oraşul de buzunar  este o altă noutate în grilă şi va fi prezentată de Ana – Maria Munteanu şi Alex Săndulache. Emisiunea propune “vizitarea” unui oraş în care personaje principale sunt scriitorii, plasticienii, actorii sau muzicienii.

Primii invitaţi sunt: acad. Constantin Bălăceanu – Stolnici, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, criticul de teatru Iulia Popovici, dir. Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti Mihai Mihalcea şi scriitoarea Georgiana Oprea.

Documentarele “Bucureştiul  necunoscut” , duminică, ora 12.00

Documentare dedicate Bucureştiului şi difuzate duminica pun în valoare  arhiva de aur a Televiziunii Române. Acestea readuc pe micul ecran istoria şi cultura de odinioară a Bucureştilor, prin locuri simbolice: Ateneul Român, Casa Nottara, Cotroceni, Casa Capşa. Documentarele “Bucureştiul necunoscut” poartă semnătura unor realizatori valoroşi din trecutul TVR: Maria Preduţ, Toma Popescu sau Ion Petrican.

TVR Cultural păstrează în grilă emisiunile tematice şi talk-show-urile cu care şi-a fidelizat telespectatorii. Astfel, Jurnalul Cultural va aduce ştirile din domeniu de luni până duminică, de la ora 21.00, teatrul, opera şi dansul se vor păstra cu noutăţile sezonului marţi, miercuri, respectiv  joi, de la ora 22.30.

Concertele TVR Cultural vor fi difuzate de luni până vineri , de la ora 18.00, în fiecare marţi, de la ora 19.30, se va difuza emisiunea În spatele scenei, miercuri de la aceeaşi oră producţia Academia Română, joia se va păstra,  pe acelaşi tronson orar, Top Cultura, cu Cristina Liberis şi Ruxandra Gheorghe, iar vineri, Cinema Dreamin’, cu Magdalena Stanciu.

Telespectatorii obişnuiţi cu Art@.ro o  vor regăsi în  grilă cu noi ediţii în fiecare sâmbătă, de la ora 21.30.

Programele branduri cu tradiţie ale TVR Cultural şi-au păstrat locul şi în acest sezon: 1001 poveşti, Ziduri şi umbre, La porţile Ceriului, Duhovnicul de la miezul nopţii, documentarele realizate de Sanda Vişan, documentarele semnate de Mihaela Crăciun.

TVR Cultural include în grila de toamnă şi filmele documentare străine cu care şi-a obişnuit publicul telespectator. Printre primele se află producţia “Apocalipsa”, care este programată pentru miercuri, 13 octombrie şi conţine 6 episoade, realizate în coproducţie cu Televiziunea France 2, despre cel de-al II-lea Război Mondial.


DETALII

Luni, 11 octombrie, ora 21.30 – Literatura de azi

Emisiunea Literatura de azi, realizată de criticul literar Daniel Cristea-Enache, revine, dar  cu un format nou în grila de toamnă a TVR Cultural.

“Durata mărita înseamnă o emisiune în două acte, cu o  temă văzută din două perspective. Legătura dintre cei doi scriitori invitaţi este compatibilitatea pe  subiect si viziunile diferite asupra acestuia (dar nu la modul ostentativ). Altfel spus, va fi vorba (tot) despre cărţi bune, autori importanţi, noutăţi şi valori confirmate. Despre coerenţă si diversitate în avanscena  literaturii române contemporane” – Carmen Dăncescu, producător tv.

Prima ediţie din aceasta toamna a emisiunii Literatura de azi, aduce în prim-plan două romane ce rememoreaza, în maniere diferite, perioada ceauşistă.Criticul literar Daniel Cristea-Enache îi are ca invitaţi pe prozatorii Ioan Groşan şi Radu Pavel Gheo.

În cuvintele criticului, un om din Est arată „Un Groşan vechi şi totodată nou prin arhitectura mobilă a cărţii, arta literară şi fineţea observaţiei; şi prin romanescul existenţial pe care cei doi profesori de română dintr-un orăşel de provincie încearcă să-l ridice la intensităţile şi expresivităţile ficţiunii”. Despre romanul lui Gheo, Noapte bună, copii!, moderatorul spune : „Se citeşte cu atenţia cu care vezi că a fost scris; şi este o operă de vârf pentru un prozator încă tânăr şi pentru o întreagă generaţie” .

Luni, 11 octombrie, ora 22.30             – Memorialul Durerii –  O istorie care nu se învaţă la şcoală

Realizatoarea Lucia Hossu Longin , alături de producătorul  Alexandru Munteanu şi redactorul Doina Teodoru prezintă filme din colecţia consacrată cu acest titlu. Portrete ale unor personalităţi care au traversat cu demnitate deşertul roşu al celor cincizeci de ani de comunism. O istorie despre care s-a spus că „este un rarisim repertoriu al curajului”.

Episodul  1 va fi  Cardinalul Iuliu Hossu

Marţi, 12 octombrie, ora 19.30 – În spatele scenei: Istoria Orchestrei de tineret a Romaniei

Producătorul tv VAlentina Băinţan propune o nouă serie a emisiunii În spatele scenei: “În numai 3 ani de stagiune de vară, acest ansamblu a ajuns la o performanţă incredibilă, reuşind să se impună la cel mai inalt nivel pe scenele din România. Şi, dacă o singură orchestră nu a fost suficientă pentru a revoluţiona spiritul muzicii românesti, anul 2010 a dat naştere celei de-a doua orchestre de tineret”.

Marţi, 12 octombrie ora 21.30  Rezistenţa prin cultură

Rezistenţa prin cultură, emisiune prezentată de istoricul Stejărel Olaru este un exerciţiu de înţelegere a tragediei prin care a trecut cultura română traversând o jumătate de secol de represiune a creaţiei şi a gândirii libere. Împotriva unei uriaşe maşinării a istoriei, împotriva dictaturii personale a lui Ceauşescu au existat romane, poezii, atitudini, filme, spectacole de teatru, opere muzicale. Primul episod, difuzat în data de  –  Lucian Blaga – La cumpăna  vremurilor” este  realizat  de Vasile Alecu. Moderatorul va avea de fiecare dată câte un invitat în studio, primul fiind  criticul Alex Ştefănescu . Redactori Mariana Ioniţă, Doina Teodoru. Producător Alexandru Munteanu

Teatrul pentru toţiUnde-i revolverul?”,  marţi, 12 octombrie,  ora 22.30

În fiecare seară de marţi, după mai bine de 10 ani, Televiziunea Română reia tradiţia montărilor proprii. Prima reprezentaţie a proiectului Teatrul pentru toţi, produs de Ruxandra Ţuchel şi Zoe Bălan va fi o premieră: “Unde-i revolverul?” de Georgy Gabor, în traducerea lui Zeno Fodor, pe muzica lui Nicu Alifantis. Regia este semnată de Mircea Cornişteanu, iar  distribuţia îi include pe Horaţiu Mălăele, Valer  Dela Keza, Sorin Leoveanu, Angel Rababoc.

Piesa a fost filmată şi montată vara aceasta în platourile TVR şi se înscrie în prima parte a proiectului, numită “Omagiu Actorului”.

Producătoarea Ruxandra Ţuchel propune liniile generale necesare revenirii în forţă a teatrului tv pe micile ecrane: „Acest proiect are încă de la bun început  mai multe direcţii de  dezvoltare: producţia proprie în studio; preluări de spectacole de la diferite teatre din capitală şi din ţară, cu public; emisiuni informative şi de comentariu care vor pregăti publicul pentru teatru, stârnind astfel interesul pentru teatru la televizor; spectacole din arhiva TVR, care vor permite publicului telespectator reintâlnirea cu mari glorii  ale teatrului romanesc; teatrul pentru copii; debut. Este nevoie ca acest demers să fie susţinut nu numai de Televiziunea Română, ci şi de parteneri externi  de interes public ca Ministerul Culturii si Cultelor, Uniunea Teatrală din România, Primăria Municipiului Bucureşti”.

Miercuri, 13 octombrie, ora 21.30, Clasa de film

Prof.univ.dr. Laurentiu  Damian îşi propune ca, prin difuzarea filmelor  studenţeşti şi prezentarea autorilor acestora, să contribuie la definirea  şi întregirea pentru telespectator a conceptului de Şcoală românească de film. Moderatorul şi invitaţii săi vor sublinia în fiecare ediţie importanta facultăţii  în formarea regizorilor, directorilor de imagine,  scenariştilor, crticilor şi actorilor de cinema.

Pe modelul maestru-discipol, vor fi invitaţi în emisiune profesori şi studenţi din diferite generaţii de cineaşti  care , ca într-o sală de cinema, se vor afla  faţă în faţă cu filmele lor din îndepărtata sau recenta studenţie. Producător Liliana Chiţescu.

Joi, 14 octombrie, ora 21.30 – Înapoi la argument

Horia Roman Patapievici aduce la TVR Cultural ediţii noi ale emisiunii Înapoi la argument . „Cînd spunem Lucian Blaga spunem Poemele lumini sau  Paşii Profetului. Volume de poezie care au intrat definitiv în spiritualitatea româneasca. Dar cîţi dintre noi ştiu că, alături de acest mare poet a stat o viaţă Cornelia Blaga. O femeie fermecătoare, inteligentă şi care s-a lăsat voit în umbra geniului soţului ei pentru a-i crea acestuia confortul şi liniştea sufletească atît de necesare. Câţi ştim că această femeie – poliglotă, cu studii de medicină – a fost secretar la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919, cînd s-a decis soarta României Mari. Câţi ştiu despre generozitatea, cultura, graţia şi frumuseţea ieşită din comun cu care a fost dăruită  această Doamnă, care s-a sacrificat pentru Profetul poeziei româneşti Lucian Blaga”.

În prima ediţie Înapoi la argument din această toamnă, Dorli Blaga va evoca personalitatea mamei sale, răsfoind pagini de Jurnal într-o emisiune dedicată unei femei excepţionale. Cornelia Blaga. Producător Daniela Mitache

Joi, 14 octombrie, ora 22.30, DanceMakers

Emisiunea DanceMakers îşi continuă seria dedicată dansului. Dacă în primul sezon, invitaţii erau exclusiv coregrafi şi dansatori cu maturitate, în aceste episoade sunt propuşi artisti foarte tineri, cunoscuti deja pe scena locala si internaţională. În plus, festivalul Explore dance, ajuns la a 5-a ediţie, ne va face cunoştinţă cu personalităţi ale coregrafiei internaţionale, astfel ca DanceMakers va depăşi în acest sezon specificul „românesc”.

Gazdele emisiunii- prim-balerina Corina Dumitrescu şi coregraful Manuel Pemuş îl au drept invitat pe Çağlar Yiğiyoğulları,  actor la Teatrul Municipal din Istanbul. Oaspetele  DanceMakers a primit anul acesta disctincţiile „Actorul Anului” şi premiul „Best Supporting Role” acordat de Afife Theater Awards.

În paralel cu activitatea teatrală, invitatul  acestei ediţii DanceMakers a urmat şi cursuri de dans şi creează lucrări ce ţin de zona performance, cu mare implicare corporală. În această vara, Çağlar a prezentat la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti 2 piese, „Luvstory” şi „Diss”. Producător tv. Bogdana Pascal.

Săptămâna culturală cu Ioana Drăgan, în fiecare vineri, ora 13.00

O altă emisiune nouă, Săptămâna culturală, aduce în atenţia publicului un talk-show cultural. Scriitoarea, realizatoarea tv şi jurnalista Ioana Drăgan  va modera în fiecare vineri o dezbatere  din perspectivă analitică a principalelor evenimente culturale româneşti şi internaţionale din săptămâna respectivă. Evenimentele la care se face referire în cadrul programului au avut loc în săptămâna respectivă și,  eventual, au fost deja prezentate ca știri în cadrul Jurnalului Cultural (principala emisiune de gen a postului TVR Cultural), așa încât demersul publicistic al talkshow-ului Săptămânii culturale  se constituie într-o platformă complementară acestuia.

Moderatorea şi realizatoarea emisiunii Săptămâna culturală provine dintr-o cunoscută familie de cineaşti: este fiica regizorului de film Mircea Drăgan și a actriței Ioana Drăgan.  Este licențiată a Facultății de Litere – Universitatea București, doctor în filologie, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Din 1995 este jurnalist cultural, producător și realizator de emisiuni la Televiziunea Română, cu o prezență constantă în media culturală.

Vineri, 15 octombrie, ora 21.30 – profil. poveste. personaj

Producătorul şi moderatorul Marius Constantinescu ne propune un nou sezon al emisiunii profil. poveste. personaj, cu un invitat de excepţie: dirijorul Ion Marin.

Marius Constantinescu păstrează temele cu care i-a obişnuit pe telespectatorii TVR Cultural: „ Îi vom cunoaşte mai bine  pe câţiva dintre oamenii care, aproape zi de zi, spun pe un ton răspicat că arta, muzica, filmul, teatrul, moda, fotografia, publicitatea, arhitectura, cartea, accesoriul, tabietul, imaginea, comunicarea sunt noţiuni de primă pagină, nu capricii bune de completat, pe unde a mai rămas loc, universul interior. Sunt oameni care, într-o şarjă a kitsch-ului, a ditirambilor şi a spoielii, aleg să se apere cum ştiu ei mai bine: profesând, aproape de excelenţă, alternativa.

Cei mai mulţi sunt feţe foarte cunoscute. Alţii sunt eminenţe cenuşii, autori ai succesului unui brand, unui concept, unei mişcări sau unei idei. Pe toţi îi veţi vedea şi auzi, în egală măsură, vorbind despre paşii care i-au condus la acest nivel ”.

Filmul de vineri, cu Radu F. Alexandru, vineri, 15 octombrie, ora 22.30

În fiecare vineri seara, Radu F. Alexandru va fi gazda filmului difuzat pe

TVR Cultural si va introduce telespectatorii în lumea celei de-a 7-a arte. Iubitorii filmului vor avea prilejul să   (re)descopere actori memorabili, scene celebre, replici antologice din filme de referinţă din cinematografia universală.

Prima producţie din acest sezon va fi pelicula “Trandafirul roşu din Cairo”  (THE PURPLE ROSE OF CAIRO – SUA, 1985), în regia lui  Woody Allen, cu  Mia Farrow, Jeff Daniels, Danny Aiello. O comedie cu acţiunea desfăşurată în  SUA, anilor ‘30. Cecilia, o chelneriţă din New Jersey care duce o existenţă mizerabilă alături de un soţ brutal şi afemeiat, îşi găseşte refugiul seară de seară în sala de cinema.  În timpul unei proiecţii cu „Trandafirul roşu din Cairo”, o melodramă  pe care o vede pentru a cincea oară, ea devine eroina unei întâmplări cu totul extraordinare: Tom Baxter, personajul principal al filmului, coboară de pe ecran şi o ia cu el într-o aventură cu urmări neaşteptate.

Un film decorat cu : premiul BAFTA-1986 pentru cel mai bun film, premiul FIPRESCI, Cannes-1986, premiul César-1986 pentru cel mai bun film străin, Globul de Aur-1986 pentru cel mai bun scenariu şi nominalizat la Oscar  în 1986 pentru cel mai bun scenariu.

Sâmbătă, 16 octombrie, ora 16.30- Destin în exil. Lorenz Năsturică , concert-maestrul  Orchestrei  Filarmonicii din Munchen

Un documentar realizat şi produs de Mihaela Crăciun . De 18 ani, concert-maestrul  Orchestrei  Filarmonicii din Munchen este  Lorenz Năsturică Herschowici.  Violonistul, iubit şi apreciat de inegalabilul Sergiu Celibidache,  cântă sub bagheta unor dirijori renumiţi: Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Lorin Maazel, Christian  Thielemann, Kitayenko Dimitri, Valeri Gherghiev.

În  Bucureşti l-a avut profesor pe maestrul Ştefan Gheorghiu. Lorenz  Năsturică a facut parte din Orchestra de camera ,,CONCERTO” a Conservatorului, fondată de studenţi în 1982. Destinul l-a dus în  Finlanda, unde a fost concert-maestru la Orchestra Operei din Helsinki. Întâlnirea cu Sergiu Celibidache a însemnat  începutul unei cariere excepţionale. Directorul executiv al  Filarmonicii din Munchen, Paul Muller crede că artistul român este unul dintre putinii concert-maestri adevarati pe care ii are lumea.

Oraşul de buzunar, sâmbătă, 16 octombrie, ora 19.00

Oraşul de buzunar  este o altă noutate în grilă şi va fi prezentată de Ana – Maria Munteanu şi Alex Săndulache. Prezentatorii vă invită să cunoaşteţi un alt fel de oraş. Un oraş în care scriitorii, plasticienii, actorii sau muzicienii, retraşi în ateliere sau în săli de repetiţii refac zi de zi misterul creaţiei, un oraş al miturilor urbane, dar şi al disputelor de idei, un oraş în care fiecare stradă poate spune o poveste. Tot în Oraşul de buzunar,  etnologul Silvia Chiţimia vă invită în fiecare săptămână  la o incursiune în lumea obiceiurilor, a miturilor şi a superstiţiilor umanităţii, într-o rubrică realizată de Adriana Ene  şi Ioana Constantin.

Invitaţi: acad. Constantin Bălăceanu – Stolnici Diana Lupescu – regizor

Iulia Popovici – critic de teatru, Mihai Mihalcea – dir. Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti, Georgiana Oprea– scriitor. Echipa emisiunii este cea din toate sezoanele: realizator  Sînziana Miloşoiu, producător,  Oltea Gârţoman, sunetist Dan Cira, editor de montaj Bogdan Sterpu, imaginea este semnată de Stelian Munteanu şi Geo Tuică.

Duminică, 17 octombrie, ora 16.30 –  Portret de festival

Portret de festival este un documentar în două episoade, realizat pentru TVR Cultural de Sanda Vişan : “De 17 ani incoace , la fiecare sfârşit de mai, Sibiul este, timp  de zece zile, Capitala Mondială a Teatrului. Se întâlnesc aici tinere talente şi maeştri, invitaţi din 70 de tari, pentru bucuria unui public venit din toate colţurile lumii”.

La ediţia 2010 a Festivalului Internaţional de Teatru, performerii celor 350 de spectacole au invadat spaţiile oraşului, fie ele teatre, săli de conferinţe, hale, cetăţi, librării sau cafenele.

Această sarbatoare a orasului transilvan devine, cu fiecare an, un festival al tuturor artelor, fiindca, alaturi de mari nume ale teatrului, precum Eugenio Barba, Peter Brook, Silviu Purcarete,  sau Mihai Maniutiu, la aceasta a XVII-a editie a festivalului mintea a fost incintata de seria de conferinte si de spatiul dedicat cartii, la Bookfest, ochiul s-a delectat cu spectaculosul artelor de strada, iar urechea a fost cucerita de diferitele ritmuri muzicale.

In rindul marilor festivaluri de teatru ale lumii, Sibiul a ajuns sa ocupe al treilea loc, cu un buget care îl plaseaza abia pe poziţia 89.

Filme, documentare străine, concerte:

Luni, 11 octombrie, ora 20.00  –  „Resursele şi industriile strategice – Bătălia pentru economia lumii „ (COMMANDING HEIGHTS – THE BATTLE FOR THE WORLD ECONOMY –  SUA, 2002 )

După cartea The Commanding Heights: The Battle Between Government and the Marketplace That Is Remaking the Modern World, 1998 scrisă de Daniel Yergin (laureat al premiului Pulitzer) şi Joseph Stanislaw

Producător şi regizor William Cran

Scenariul: William Cran; Daniel Yergin

Seria documentară încearcă să traseze apariţia pieţelor libere în cursul secolului trecut, precum şi procesul de globalizare. Titlul provine dintr-un discurs ţinut de Vladimir Ilici Lenin, care a folosit sintagma „commanding heights” referindu-se la segmentele şi industriile dintr-o economie care le controlează şi le susţin efectiv pe celelalte, cum ar fi petrolul, căile ferate, sistemul bancar şi oţelul.

În ultimii ani, lupta pentru economia mondială s-a intensificat. Unele persoane

s-au temut de globalizare şi nu i-au întrevăzut beneficiile; altele au primit-o cu căldură.

Marti, 12 octombrie, ora 20.00 – „Istoria jurnalelor cinematografice” (LA GRANDE AVENTURE DE LA PRESSE FILMEE Franţa, 2001)

Realizatori: Serge Viallet şi Jerome Kuehl

Documentar. Jurnalele cinematografice au fost – cu 70 de ani înainte de televiziune – „ochii lumii”. Istoria jurnalelor cinematografice, serie documentară în patru episoade, dezvăluie modul în care aceste filme au fost turnate de cameramanii care i-au filmat pe Hitler, Churchill, Pancho Villa şi pe Charles Lindbergh. Asasinate, revoluţii, războaie, catastrofe naturale…

Memoria vizuală a secolului al XX-lea le datorează mult acestor jurnale de actualităţi captivante. Imaginile de arhivă au fost folosite pentru originalitatea lor. Povestea este spusă cronologic; astfel, ea abordează succesiv naşterea, adolescenţa, maturitatea şi moartea presei cinematografice.

Episodul 1: Perioada pionieratului.

Miercuri, 13 octombrie, ora 20.00 – Apocalypse – al II-lea război mondial (APOCALYPSE – WORLD WAR 2- Franţa, 2009)

Realizatori: Isabelle Clarke, Henri de Turenne, Daniel Costelle, Jean-Louis Guillaud

Povestitor Mathieu Kassovitz

Serie documentară eveniment despre cel de-al doilea război mondial, constituită jumătate din imagini de arhivă inedite. „Apocalypse” povesteşte acest imens conflict prin intermediul destinelor celor care l-au trăit – soldaţii – al celor care l-au îndurat – populaţia civilă – şi al celor care l-au condus – responsabilii politici şi militari. Episodul 1: Agresiunea (1933 – 1940)

Miercuri, 13 octombrie, ora 22.30 –    Spectacol de operă –  Evgheni Oneghin  de P. I. Ceaikovski

Un film de Petr Weigl, cu: Bernd Weikl, Teresa Kubiak, Stuart Burrows, Julia Hamari, Nicolai Ghiaurov. In rolurile principale, actorii: Michal Docolomansky, Magdalena Vasariova,

Emil Horvath, Kamila Magalova, Premysl Koci.

Isi da concursul orchestra operei „Covent Garden”

Dirijor Sir Georg Solti.

Redactor Luminiţa Constantinescu

Miercuri, 13 octombrie, ora 0.40 – Film serial– „Decalog, nouă”  (DEKALOG, DZIEWIEC – Polonia, 1990)

Regia  Krzysztof Kieslowski

Cu: Ewa Blaszczyk, Piotr Machalica, Artur Barcis

O dramă desfăşurată sun motto-ul  „Să nu râvneşti la femeia altuia”, în care regizorul  Kieslowski abordează adulterul din punctul de vedere al soţului înşelat şi ne oferă portretul unui personaj pe care impotenţa sa, dragostea pentru soţia care îl înşală, gelozia şi minciuna care se instalează în relaţia de cuplu îl aduc în pragul sinuciderii. Redactor  Corina Smărăndescu

Joi, 14 octombrie, ora 20.00 – „Nanoştiinţe şi nanotehnologii” (LE NANOMONDE OU L’ABIME – Franţa, 2008)

Realizator  Vivian Gateau

Documentar. Nanoştiinţele şi nanotehnologiile se referă la un ansamblu de cercetări, de discipline şi de procese de fabricaţie ce se petrec la scara unui nanometru, adică de 1.000 de ori mai mic decât diametrul unui fir de păr ! Scopul: să prelucreze materia atom de atom, moleculă de moleculă…

Dar care sunt mizele ? Fiindcă au apărut dezbateri aprinse legate de prelucrarea materiei invizibile. Nanoworld a devenit o dimensiune necunoscută, pe care acest documentar îşi propune să o exploreze, departe de maniheism şi de catastrofism.

Duminică, 17 octombrie, ora 21.30-   „Politicieni fără mască” (A VISAGE DECOUVERT -Franţa, 2007)

TVR Cultural prezintă o serie de portrete ale unora dintre cei mai mari conducători ai lumii contemporane. Colecţia retrasează destinul acestor oameni ieşiţi din comun. Fiecare episod este alcătuit dintr-un interviu în exclusivitate, completat cu mărturii şi ilustrat cu magini din arhive. Unii lideri au acceptat în mod excepţional să fie filmaţi în viaţa lor cotidiană şi în intimitate.

Episodul  1: Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei

Realizatori: Catherine Berthillier & Ludovic Fossard

Abdullah devine conducător al Regatului Haşemit al Iordaniei la 7 februarie 1999, înainte de moartea tatălui său Regele Hussein. Hussein îl numise recent Prinţ Moştenitor pe 24 ianuarie, înlocuindu-şi propriul său frate, Prinţul Hassan al Iordaniei, care ocupa această funcţie de mulţi ani. Nu a fost o decizie populară.

Născut în Amman, fiul lui Hussein al Iordaniei şi al Antoinettei Avril Gardiner, viitorul rege şi-a început studiile în capitala Iordaniei, dar apoi le-a continuat în Marea Britanie şi în în Statele Unite ale Americii. Redactor Laura Calea.

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Radio

Adrian Despot, la DigiFM: „Îmi place școala copiilor mei pentru că are hârtie igienică la baie”

Published

on

Foto Credit: DIGI FM

Adrian Despot a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook DigiFMRadio și în fiecare duminică, on air, la DigiFM.

Cătălin a început interviul cu o altfel de întrebare, fiind curios dacă Adrian este un om credincios.

“Sunt credincios. Dar întrebarea asta e foarte… De obicei întrebarea se pune dacă crezi în Dumnezeu. Dar da, putem spune că sunt credincios.”

Artistul a povestit cum se comportă el atunci când se apucă de compus piese.

“De fiecare dată când compun, pun mâna pe chitară. Compoziția mă rupe de familie, dar mă și ridică și mă umple de endorfină. Am nevoie de detașare, liniște, scăparea de gânduri parazite. Am nevoie de mine singur, detașat. Odată conectat la o sursă de inspirație, fadeout-ul nu se realizează niciodată ca o închidere de ușă. De fiecare dată când încep să compun, mă rup de familie, iar familia e cel mai important lucru pentru mine. Mă urăsc pentru că cei doi copii știu că trebuie să mă lase singur să lucrez. În viață trebuie să ne setăm lista priorităților. Când apar copiii, nu mai poți să te gîndești la cum erai înainte. Eu nu mă știu decât pe mine având copii și divinizându-i.”

Cătălin a fost curios dacă s-a discutat în casa lui Adi dacă să meargă sau nu la Vocea României

“Decizia de a merge la Vocea României a fost o dictatură din partea copiilor. Nu am avut cale de întors. Am ezitat nu pentru ei, ci pentru că încercam să intuiesc în ce mă bag. A fost de 100 de ori mai intens emoțional decât mă așteptam. Pentru mine, muzica e ceva sfânt.”

Adrian Despot a vorbit despre Adrian și Despot, omul și artistul și despre ce înseamnă fiecare în parte.

“Au fost mulți ani din viața mea în care nu mi-am acceptat statutul de persoană publică pentru că nu mi-l doream. Nu am înțeles de ce oamenii vin la mine să îmi ceară autografe. Teoretic nu ar fi trebuit să ajung cântăreț. Nu știu să mă prezint, nu știu să mă vând. Nu îmi plac artiștii. Să zicem că Adrian este omul, iar Despot este artistul. Artistul, încet încet acaparează omul. Omul se închide în el. Oamenii recunosc artistul. Artistul este o chestie diabolică. Mie îmi place de omul Adrian, nu de artistul Adrian. Artistul Adrian e un om posomorât, melancolic. Omul Adrian este un om foarte bun și vreau să îl păstrez cât mai aproape de mine.”

Cântărețul a povestit despre copiii săi și despre forma de învățământ pe care a ales-o pentru ei.

”Am avut copiii la mai multe sisteme de învățământ. Acum, îi am la o școală privată pe care ne-o permitem. Este o școală foarte curată. Îmi place școala lor pentru că există dispensere de apă pe hol, pentru că profesorii nu calcă copiii pe cap, pentru că au hârtie igienică la baie, pentru că sunt lăsați să își spună punctul de vedere.”

Ce le spui despre România de azi, a fost curiozitatea matinalului Digi FM.

”Atmosfera asta patriarhală în care părintele stă cu pruncul pe genunchi și îi spune cum stă treaba cu lumea, din păcate, este  o utopie. În măsura în care influența părinților asupra copiiilor, va da roade la un moment dat… ei sunt la vârsta la care se luptă cu părinții, încearcă să atace. Ei ce știu despre România… De multe ori vin de la școală și ne întreabă diverse lucruri. Copiii din jurul lor vorbesc despre Dragnea.”

Cătălin Striblea a atins și subiectul sensibil, despre care Despot evită să vorbească, de obicei – Colectiv.

”Eu nu vreau să îmi asum niciun fel de merit, nici pentru ce am făcut la Colectiv, nici pentru ce am făcut după Colectiv. Oamenii din Colectiv, erau oamenii mei, erau lumea mea, cu totul. Tragedia asta care s-a întâmplat, s-a întâmplat în lumea mea. Drama este atât de personală încât nu pot… nu pot decât să mă gândesc la prietenii mei care nu mai sunt. Acum, am și prieteni noi, dintre supraviețuitori.”

Pentru Adi Despot, banii nu sunt importanți, ci mulțumirea sufletească, după cum a spus el în cadrul emisiunii Oameni de Colecție.

”Eu sunt genul de om care nu a vânat niciodată câștigul bănesc în detrimentul mulțumirii sufletești. Acum un an am cântat într-o piață cu tiribombe, cu tot felul de trupe. După concert, mă întrebam ce satisfacție au acești artiști, pentru că la genul acesta de evenimente, nu ai fani, oamenii nu plătesc bilete să te vadă. Eu nu mă duc la serviciu ca să încasez. Dacă e să iei modelele de top, și mă refer la industria mea, de rock, sunt multe trupe care se urcă pe scenă doar ca să încaseze. Îi doare în cur atât de ce se întâmplă în public, cât și de muzica lor, de cum este ea. Noi suntem la polul opus. Sunt multe concerte pe care le refuzăm. Ne-am dori case mai mari și mai frumoase, mașini mai noi sau casco la ele să le reparăm. Oamenii sunt făcuți să se mulțumească cu puțin. Dacă e să îl luăm pe Dumnezeu ca o imagine a frumosul, a binelui și a fericirii, Dumnezeu se mulțumește cu puțin. Puținul este esența omenirii.”

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

TVR a programat ediţii in memoriam dedicate celebrului regizor Lucian Pintilie

Published

on

Televiziunea publică va difuza o serie de programe dedicate celui care a fost Lucian Pintilie, personalitate marcantă a cinematografiei româneşti.

Sâmbătă, 19 mai, de la ora 23.00, TVR 1 difuzează o ediţie a emisiunii „Dosar Romania” dedicată  filmului „Reconstituirea”, capodopera semnată de marele regizor. Cornel Mihalache a realizat dosarul „Reconstituirii”, un document de televiziune care ne dezvăluie culisele filmării şi ne aduce mărturii inedite despre felul în care lucra regizorul Lucian Pintilie. Actorii Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ileana Popovici, George Constantin şi Ernest Maftei vorbesc despre film, filmări şi timpurile în care a fost realizată „Reconstituirea”.

Considerat cel mai bun film românesc din toate timpurile, de către Asociaţia Criticilor Români de Film, „Reconstituirea” este programat duminică, 20 mai, pe TVR 2 de la ora 13.10. Lucian Pintilie relatează anchetarea (reconstituirea) unei bătăi între doi tineri. Prin actele de o crasă stupiditate miliţienească, ce pot fi considerate veritabile scene de comedie neagră, se produce tragedia unei lovituri mortale chiar sub ochii investigatorilor. La scurt timp de la lansarea din 1968, filmul a fost interzis şi relansat în 1990. Scenariul a fost scris după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, textul literar bazându-se pe un fapt real. În film au jucat Vladimir Găitan, George Constantin, George Mihăiţă, Emil Botta, Ernest Maftei şi Ileana Popovici.

Lungmetrajul va fi difuzat şi pe TVR Internaţional, duminică, de la ora 23.00.

TVR 3 difuzează sâmbătă, respectiv, duminică, de la ora 17.00, „Fără Titlu”, un making of al producţiei „De ce bat clopotele Mitică?” şi un making of al filmului „Balanţa”.

Ediţia „Fără Titlu” dedicată lungmetrajului „De ce bat clopotele Mitică?” va fi difuzată şi pe TVR Internaţional, duminică, de la ora 16.00.

 

Născut la 9 noiembrie 1933, la Tarutino, în Basarabia (azi în Ucraina), Lucian Pintilie a absolvit, în anul 1956, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”. A regizat numeroase spectacole de teatru, iar anul 1965 a marcat debutul său în cinematografie, cu filmul „Duminică la ora 6”.

De numele său se leagă capodopere precum „Reconstituirea”, „Le Tableau”, „Salonul nr. 6”, „Balanţa”, „O vară de neuitat”, „Prea târziu”, scurtmetrajul „Tertium non datur”, „Terminus Paradis”, „Capul de zimbru”, „După amiaza unui torţionar” sau „Niki Ardelean, colonel în rezervă”.

 

Foto credit: Playtech

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Radio

Pavel Bartoș exclusiv pentru DigiFM: „Mă deranjează termenul de vedetă”

Published

on

Foto Credit: DIGI FM

Pavel Bartoș a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook DigiFMRadio și în fiecare duminică, on air, la DigiFM.

Cătălin Striblea a început interviul cu o scurtă prezentare a lui Pavel Bartoș, în care a enumerat motivele pentru care acesta este celebru. Actorul a avut însă niște remarci la acest termen.

„Nu știu dacă a fi celebru este un vis al meu. Încerc doar să îmi fac treaba. Mă deranjează termenul de vedetă. Vedetă înseamnă ceva mult mai complex. Vedetă este Simona Halep, Gică Hagi, Ilie Năstase. Eu mă consider o persoană publică, cu un oarecare succes. Mă bucur că am succes în teatru cât și în televiziune.”

Pavel Bartoș a vorbit despre înscrierea la facultate, la Teatru. Uitase banii de înscriere acasă și chiar dacă i-ar fi trimis mama sa banii, ar fi ajuns prin mandat poștal abia în 3 zile. Acest lucru ar fi însemnat să rateze înscrierea, pentru că era ultima zi.

“Am uitat banii de înscriere la facultate. Am intrat în cancelarie, erau vreo 7-8 profesori. Le-am zis că am uitat banii de înscriere la teatru acasă și am nevoie de 5000 de lei. <<Mă ajutați? Promit că peste 3 zile, când vin banii, vi-i dau!>>. ”

Pavel a avut mare noroc, pentru că unul dintre profesori a apreciat curajul său și i-a împrumutat banii. “Din fundul sălii, profesorul de franceză, domnul Ionescu a zis <<Ia uite, mă! În sfârșit cineva cere bani pentru că vrea să facă școală. Da, îți dau eu, tinere!>>. Venea apoi la toate examenele mele și mereu îmi spunea că au fost cei mai bine investiți bani”, a completat el.

Mama sa credea că el va da la Drept. După ce a intrat la Teatru, Pavel s-a dus acasă să îi dea vestea cea mare. Iar dialogul dintre ei, a sunat cam așa (după cum ne-a povestit actorul):

-Mamă, am intrat!
-Ce bine!
-Da, dar trebuie să îți spun ceva! Am intrat la Teatru!
-Pauză…. E facultate. Tot e bine. Măcar nu ajungi golan!

Pavel a povestit și despre o întâmplare, din copilărie, care l-a marcat destul de mult.

”Pe data de 3 martie am pierdut cartela. Până pe 31 martie, mă gândeam că nu o să avem ce să mâncăm. Am refăcut drumul de acasă la magazin de trei ori, plângeam. Până la urmă m-am întors și am întrebat vânzătoarea. Am găsit cartela acolo, o adusese un domn. E foarte important ca generațiile de acum să știe că nu e bine cum a fost. ”

Cătălin Striblea a vrut să știe cât de apropiat este Pavel Bartoș de Smiley.

„Suntem mai mult decât prieteni. Smiley este un membru al familiei. Mi-e dor când nu suntem împreună. El are o educație foarte sănătoasă și se simte asta. Are mult bun simț. Datorită lui pot să zic că am devenit un om mai bun. Nu a zis niciodată ceva de rău de nimeni.”

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending