Connect with us

Premieră TV

TVR si Google au incheiat un parteneriat pentru lansarea globala a expozitiilor online despre Caderea Cortinei de Fier

Published

on

Televiziunea Romana si Google au incheiat un parteneriat in vederea lansarii unei colectii online sub titlul Caderea Cortinei de Fier, pentru a marca apropiata aniversare a 23 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Colectia este disponibila pe platforma Google Cultural Institute (www.google.com/culturalinstitute) si contine 13 expozitii despre evenimente care au generat prabusirea regimurilor comuniste din Germania, Polonia si Romania.

Aceste expozitii au fost create de istorici, curatori de muzee si posesori de arhive care au folosit documente, materiale video si fotografii despre evenimentele din cele trei tari. Si-au adus contributia de specialitate si istorici independenti, printre care Niall Ferguson, renumit profesor de istorie la Universitatea Harvard.

TVR – primul partener din Romania al Google in acest demers – acopera patru expozitii dintre cele 13 ale colectiei. Utilizatorii au, astfel, la dispozitie peste 50 de materiale jurnalistice – video si text – insotite de fotografii din Arhiva de Aur a TVR, care ilustreaza un eveniment major din istoria Romaniei – Revolutia din Decembrie 1989. Materialele selectate ofera o imagine cronologica a Revolutiei Romane, incepand cu momentul protestului de la Timisoara impotriva evacuarii pastorului reformat László Tőkés si pana la procesul si executia cuplului Nicolae si Elena Ceausescu.

Materialele selectate din Arhiva TVR sunt grupate in patru colectii:

  • Timisoara, primul oras liber – expozitia se concentreaza pe izbucnirea revoltei impotriva lui Nicolae Ceausescu si a regimului comunist. Colectia contine povestea protestului impotriva evacuarii pastorului reformat László Tőkés si ofera detalii despre cele doua zile de protest, in primul oras care s-a opus regimului.
  • Bucuresti, Orasul Victoriei – protestele din 21 si 22 decembrie 1989, cand o „intalnire populara” se transforma intr-o revolutie impotriva regimului, iar dictatorul trebuie sa fuga cu elicopterul, in timp ce revolutionarii ocupa cladirea Comitetului Central.
  • Revolutia Romana, transmisa in direct – principalele momente ale primei revolutii transmise in direct. Materialele video contin diferite anunturi, zvonuri, acuzatii de terorism si ilustreaza atmosfera si tensiunea acelor momente.
  • Procesul si executia – colectia contine imagini video si texte despre arestarea, procesul si executia cuplului Ceausescu.

 „Televiziunea Romana detine un exceptional tezaur de imagini in arhiva sa, in care se regasesc franturi din istorie. TVR este prima  televiziune din lume care a transmis o revolutie in direct”, declara Claudiu Saftoiu, Presedinte-Director General al TVR. „Parteneriatul cu Google ne ofera posibilitatea sa facem cunoscut acest continut si dincolo de granitele Romaniei. Totodata, prin proiectul virtual disponibil pe Google Cultural Institute, venim si in intampinarea noilor tendinte de consum video, tot mai raspandite, odata cu diversificarea platformelor de acces la continut”, adauga Claudiu Saftoiu.

La randul sau, Steve Crossan, Head of Google Cultural Institute, declara ca „Aceste expozitii ilustreaza foarte clar importanta includerii arhivelor in mediul online. Fiecare prezinta o relatare diferita a unui moment important din istorie si ne reaminteste motivul pentru care evenimentele din trecut trebuie spuse mai departe, din mai multe puncte de vedere. Includerea materialelor istorice pe Internet poate nu doar sa atraga un public nou si global, ci si sa pastreze aceste perspective pentru generatiile viitoare”.

Inregistrarile video despre Revolutia Romana pot fi vizionate si pe portalul www.tvrplus.ro,   intr-o sectiune pe care TVR o va completa in luna decembrie, cu alte imagini din Arhiva dedicate evenimentelor din Decembrie ’89.

Contributia TVR in acest proiect reprezinta efortul comun al editorilor, documentaristilor si al specialistilor video din cadrul Arhivei TVR si al echipei tvrplus.ro.

Pe langa expozitiile dedicate Revolutiei Romane, colectia Caderea Cortinei de Fier mai cuprinde si:

  • Solidaritatea si caderea Cortinei de Fier – infiintarea si evolutia sindicatului Solidaritatea care au dus la alegerea lui Lech Walesa ca presedinte al Poloniei in 1990.
  • Viziuni ale diviziunii – profesorul Patrick Major, specialist in istoria Razboiului Rece, prezinta o poveste de viata intr-o Germanie divizata si costul uman zilnic al Zidului.
  • Wendejahre – jurnalul unui autor necunoscut care prezinta evenimente din Berlin, cum ar fi alegerile trucate, primele proteste si concertul sustinut de David Hasselhoff langa Zid.
  • Operatiunea Berlin – o poveste de viata din Berlinul de Est, spusa de curatorul independent Peter Millar, unul dintre singurii corespondenti non-germani din Berlinul de Est din anii 1980.

Caderea Cortinei de Fier este cel mai nou capitol din activitatea Google Cultural Institute, dupa lansarea de luna trecuta a celor 42 de expozitii istorice online care prezinta povestea din spatele unor evenimente majore din secolul trecut. Expozitiile pot fi explorate pe pagina Google Cultural Institute (www.google.com/culturalinstitute) si pe Google+.

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Premieră TV

Emilia Nicolaescu aduce un nou sezon al emisiunii „Locuri, oameni şi comori”, la TVR 3

Din 18 martie, în fiecare duminică, de la ora 13.30, la TVR 3.
În prima ediţie aflăm peripeţiile prin care a trecut “Femeia de la Poiana Cireşului”, o statuetă veche de 20.000 de ani, pentru a ajunge la noi.

Published

on

Foto Credit: TVR

Singura emisiune despre poveştile incredibile din spatele unor valoroase piese de muzeu: “Locuri, oameni şi comori” – revine, din 18 martie, la TVR 3.

Realizatoarea şi prezentatoarea Emilia Nicolaescu a pregătit noi episoade despre LOCURI care ascund mistere şi comori neştiute, COMORI furate care au fost recuperate şi despre OAMENI care şi-au făcut din recuperarea istoriei o profesie de onoare.

 “Comori care ascund mistere şi enigme. Altele, drame şi blesteme. Dar toate sunt legate de oameni care şi-au făcut din păstrarea şi recuperarea lor, o meserie de onoare. Adevărul istoric va lua locul miturilor şi legendelor, în fiecare duminică, începând din 18 martie, de la 13.30”, declară Emilia Nicolaescu.

 

“Continuarea unei producţii cu un nou sezon înseamnă o responsabilitate şi o provocare mult mai mare! Pentru că aşteptările sunt mult mai mari! Sezonul trecut a fost selectat integral pentru a face parte din Catalogul URTI (Uniunea Internaţională a Televiziunilor Publice) pe anul 2017, aşa că următorul sezon va trebui să fie cel puţin la fel de apreciat. Sunt convinsă că subiectele pregătite îi vor captiva atât pentru cei care nu ştiu istorie, cât şi pentru cei pasionaţi sau specialişti în acest domeniu. Vor fi multe poveşti adevărate, fascinante, precum povestea celei dintâi opere de artă descoperită pe teritoriul României, istoria comorilor Covasnei şi ale Govorei, despre marea falsificare de bani din 1915 sau despre jaful secolului din 1959. Vă invit cu mult drag, la TVR 3, să intraţi în fascinanta lume emisiunii noastre” – completează Emilia Nicolaescu.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Premieră TV

Show-ul ”The Four – Cei 4” are premieră, sâmbătă, la Antena 1

Published

on

Foto Credit: ANTENA 1

Antonia, Feli, Carlas Dreams și Cheloo vor ocupa locurile la pupitrul de jurat ”The Four – Cei 4”, începând din 31 martie, de la 20:00, la Antena 1. 

Cu ani de experiență în industria muzicală, prezenți în topurile de specialitate și pe scenele din întreaga țară, și chiar și cele internaționale, Antonia, Feli, Carlas Dreams și Cheloo i-au ales deja pe cei care merită să fie ”The Four – Cei 4”, însă în fiecare ediție aceștia trebuie să lupte pentru a-și păstra locul.

”Din ce am ascultat până acum, foarte mulți dintre ei sunt talentați”, spune Antonia, care este la cea de-a doua experiență a sa de jurat. Și Feli își dorește să vadă concurenți care să dovedească faptul că își doresc, dar, mai ales, că merită să fie unul dintre Cei 4. ”Avem nevoie de un câștigător autentic, sigur pe el”, spune Feli.

Iar lipsa acestor calități este aspru sancționată de către cei patru jurați. ”Au fost câteva cazuri în care am fi putut să le dăm ocazia să intre la duel, dar nu am văzut convingere în ochii lor, nu am văzut dorință!”, spune Cheloo.

Cei patru jurați sunt deciși ca până la final să descopere artistul care își merită cu adevărat locul în industrie, însă îi avertizează pe cei care vor să devină unul dintre Cei 4 că acest lucru nu va fi deloc ușor. ”Acest format este mai cinic și mai rece, mai puțin romantic și absolut neiertător”, spune Carla’s Dreams.

Macanache, cel care va urca pe scena ”The Four – Cei 4” în calitate de prezentator, le reamintește concurenților că în fiecare ediție lupta se dă pe loc, astfel că noua provocare a emisiunii va fi, întocmai ca în industria muzicală, ca cei aleși să își păstreze locul deja câștigat și să devină mai buni de la o săptămână la alta!

Astfel, începând cu data de 31 martie, Cei 4 vor fi pregătiți să lupte în fiecare ediție cu challengerii care vor încerca mai întâi să convingă juriul că merită să primească șansa de a se duela. Fiecare challenger care obține toate cele patru voturi ale juriului poate alege un artist din Cei 4 să îl provoace la duel. Astfel, fiecare va interpreta o nouă piesă, iar de această dată, publicul din sală este cel care decide câștigătorul, votând prin intermediul aplicației ”The Four – Cei 4”.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Premieră TV

Andrei Șerban deschide noul sezon de „Profesioniştii” pe 17 martie la TVR 1

Published

on

Foto Credit: TVR

Noua serie de premiere va aduce invitaţi din cele mai diverse domenii, de la medicină până la contraspionaj. Primul invitat: regizorul Andrei Şerban. 

Telespectatorii care iubesc emisiunea Eugeniei Vodă se vor bucura de noi interviuri pline de miez. De sâmbătă, 17 martie, la TVR 1 începe un nou sezon Profesioniştii, o nouă serie de premiere cu invitaţi din cele mai diverse domenii, de la medicină până la contraspionaj. Emisiunea Profesioniştii este la TVR 1 şi TVR+ în fiecare sâmbătă, la ora 23.00.

Primul invitat al Eugeniei Vodă la Profesioniştii va fi celebrul regizor Andrei Şerban, pentru care anul 2018 înseamnă anul celei de-a 75-a aniversări. „Suntem în anul Unirii, dar e o dezbinare mai cumplită decât oricând în ţara asta”… spune, printre altele, Andrei Şerban în emisiune.

Andrei Şerban s-a născut la 21 iunie 1943, la Bucureşti. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, clasa Radu Penciulescu.

Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ; în Bucureşti, s-a remarcat cu montarea spectacolului „Iulius Cezar”, de Shakespeare, la Bulandra.

Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări.

În SUA, începând cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein‘s American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. şi cu New York City, Seattle şi Los Angeles Opera.

În Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1993, ca director), La Comédie Française. În Japonia a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

În Romania, Andrei Şerban a pus în scenă piese care i-au adus mai multe premii la concursurile internaţionale de teatru.

Andrei Serban a fost şi este profesor la numeroase universităţi: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California – San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d”Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York.

O nouă „provocare” care poate da de gândit, un nou interviu marca Eugenia Vodă – la TVR 1 şi online, pe TVR+, sâmbătă, 17 martie, de la ora 23.00.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending