HomeTELEVIZIUNEPremieră TVTVR si Google au incheiat un parteneriat pentru lansarea globala a expozitiilor online despre Caderea Cortinei de Fier

TVR si Google au incheiat un parteneriat pentru lansarea globala a expozitiilor online despre Caderea Cortinei de Fier

Televiziunea Romana si Google au incheiat un parteneriat in vederea lansarii unei colectii online sub titlul Caderea Cortinei de Fier, pentru a marca apropiata aniversare a 23 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Colectia este disponibila pe platforma Google Cultural Institute (www.google.com/culturalinstitute) si contine 13 expozitii despre evenimente care au generat prabusirea regimurilor comuniste din Germania, Polonia si Romania.

Aceste expozitii au fost create de istorici, curatori de muzee si posesori de arhive care au folosit documente, materiale video si fotografii despre evenimentele din cele trei tari. Si-au adus contributia de specialitate si istorici independenti, printre care Niall Ferguson, renumit profesor de istorie la Universitatea Harvard.

TVR – primul partener din Romania al Google in acest demers – acopera patru expozitii dintre cele 13 ale colectiei. Utilizatorii au, astfel, la dispozitie peste 50 de materiale jurnalistice – video si text – insotite de fotografii din Arhiva de Aur a TVR, care ilustreaza un eveniment major din istoria Romaniei – Revolutia din Decembrie 1989. Materialele selectate ofera o imagine cronologica a Revolutiei Romane, incepand cu momentul protestului de la Timisoara impotriva evacuarii pastorului reformat László Tőkés si pana la procesul si executia cuplului Nicolae si Elena Ceausescu.

Materialele selectate din Arhiva TVR sunt grupate in patru colectii:

  • Timisoara, primul oras liber – expozitia se concentreaza pe izbucnirea revoltei impotriva lui Nicolae Ceausescu si a regimului comunist. Colectia contine povestea protestului impotriva evacuarii pastorului reformat László Tőkés si ofera detalii despre cele doua zile de protest, in primul oras care s-a opus regimului.
  • Bucuresti, Orasul Victoriei – protestele din 21 si 22 decembrie 1989, cand o „intalnire populara” se transforma intr-o revolutie impotriva regimului, iar dictatorul trebuie sa fuga cu elicopterul, in timp ce revolutionarii ocupa cladirea Comitetului Central.
  • Revolutia Romana, transmisa in direct – principalele momente ale primei revolutii transmise in direct. Materialele video contin diferite anunturi, zvonuri, acuzatii de terorism si ilustreaza atmosfera si tensiunea acelor momente.
  • Procesul si executia – colectia contine imagini video si texte despre arestarea, procesul si executia cuplului Ceausescu.

 „Televiziunea Romana detine un exceptional tezaur de imagini in arhiva sa, in care se regasesc franturi din istorie. TVR este prima  televiziune din lume care a transmis o revolutie in direct”, declara Claudiu Saftoiu, Presedinte-Director General al TVR. „Parteneriatul cu Google ne ofera posibilitatea sa facem cunoscut acest continut si dincolo de granitele Romaniei. Totodata, prin proiectul virtual disponibil pe Google Cultural Institute, venim si in intampinarea noilor tendinte de consum video, tot mai raspandite, odata cu diversificarea platformelor de acces la continut”, adauga Claudiu Saftoiu.

La randul sau, Steve Crossan, Head of Google Cultural Institute, declara ca „Aceste expozitii ilustreaza foarte clar importanta includerii arhivelor in mediul online. Fiecare prezinta o relatare diferita a unui moment important din istorie si ne reaminteste motivul pentru care evenimentele din trecut trebuie spuse mai departe, din mai multe puncte de vedere. Includerea materialelor istorice pe Internet poate nu doar sa atraga un public nou si global, ci si sa pastreze aceste perspective pentru generatiile viitoare”.

Inregistrarile video despre Revolutia Romana pot fi vizionate si pe portalul www.tvrplus.ro,   intr-o sectiune pe care TVR o va completa in luna decembrie, cu alte imagini din Arhiva dedicate evenimentelor din Decembrie ’89.

Contributia TVR in acest proiect reprezinta efortul comun al editorilor, documentaristilor si al specialistilor video din cadrul Arhivei TVR si al echipei tvrplus.ro.

Pe langa expozitiile dedicate Revolutiei Romane, colectia Caderea Cortinei de Fier mai cuprinde si:

  • Solidaritatea si caderea Cortinei de Fier – infiintarea si evolutia sindicatului Solidaritatea care au dus la alegerea lui Lech Walesa ca presedinte al Poloniei in 1990.
  • Viziuni ale diviziunii – profesorul Patrick Major, specialist in istoria Razboiului Rece, prezinta o poveste de viata intr-o Germanie divizata si costul uman zilnic al Zidului.
  • Wendejahre – jurnalul unui autor necunoscut care prezinta evenimente din Berlin, cum ar fi alegerile trucate, primele proteste si concertul sustinut de David Hasselhoff langa Zid.
  • Operatiunea Berlin – o poveste de viata din Berlinul de Est, spusa de curatorul independent Peter Millar, unul dintre singurii corespondenti non-germani din Berlinul de Est din anii 1980.

Caderea Cortinei de Fier este cel mai nou capitol din activitatea Google Cultural Institute, dupa lansarea de luna trecuta a celor 42 de expozitii istorice online care prezinta povestea din spatele unor evenimente majore din secolul trecut. Expozitiile pot fi explorate pe pagina Google Cultural Institute (www.google.com/culturalinstitute) si pe Google+.

Lasa un comentariu aici!

Written by

mihai.stirbu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns