HomeTELEVIZIUNEEmisiuniUltimul interviu televizat al lui Mark Gitenstein, la “Dupa 20 de ani” – Pro TV

Ultimul interviu televizat al lui Mark Gitenstein, la “Dupa 20 de ani” – Pro TV

Vin americanii! Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, poate fi urmarit duminica, 4 noiembrie, de la ora 10:00, in ultimul sau interviu televizat, in aceasta calitate, la “Dupa 20 de ani”. 

La final de mandat, Mark Gitenstein a vorbit cu moderatorul emisiunii, Cristian Leonte, si jurnalistii Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”) si Claudiu Pandaru (redactor-sef Gandul.info) despre interesele SUA in Romania, alegerile din luna decembrie, apropiatele alegeri din Statele Unite, dar si despre modul in care vede un american cu radacini la Botosani Romania.

Stabilitatea si credibilitatea institutiilor – acestea sunt directiile urmarite de americani in Romania si din aceasta cauza SUA a fost atat de interesata de procesul de numire al sefului DNA, dar si al procurorului-sef al Romaniei, explica Mark Gitenstein la “Dupa 20 de ani”.

Ambasadorul american a afirmat ca  Statelor Unite sunt interesate de un partener stabil si datorita companiilor americane care concureaza pe piata romaneasca si care si-au exprimat ingrijorarea fata de calitatea mediului de afaceri, coruptie si nepredictibilitatea procesului de luare a deciziilor.

A sarit ambasada SUA in apararea lui Traian Basescu in timpul ultimei suspendari? a fost intrebat reprezentantul american. Ingrijorarea SUA a privit domnia statului de drept, decizia de demitere trebuia sa fie si a curtilor judecatoresti, a explicat Mark Gitenstein.

Referitor la alegerile parlamentare din luna decembrie, reprezentantul Statelor Unite le-a caracterizat drept un proces dificil, care e posibil sa dezbine poporul. O noua suspendare a presedintelui Basescu, o noua criza constitutionala n-ar fi favorabile Romaniei, a afirmat Mark Gitenstein, care a adaugat ca stabilitatea, coabitarea civilizata si consensul sunt pozitive atat pentru relatia Romaniei cu Statele Unite si Uniunea Europeana, cat si pentru investitori.

Rata de refuz pentru acordarea vizelor este in scadere, precizeaza Mark Gitenstein, care precizeaza ca romanii nu au de obicei dovezi suficiente care sa ateste legaturile lor cu tara si de aceea obtin un raspuns negativ atunci cand solicita viza.

“Nu e nici un alt loc mai frumos in Europa ca Romania”, crede ambasadorul Gitenstein, care se declara romano-american. Insa exista mult cinism in Romania, e de parere acesta si adauga ca, daca reformele vor continua, iar Romania va deveni mai democratica si mai stabila, exodul tinerilor va fi stopat.

Lasa un comentariu aici!

Written by

gloria.antonescu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns