Connect with us

Spectacole

Venetia: Carnaval si farmec

Published

on

Reclame

Venetia- Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor si chiar Orasul Luminilor este amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice pe 5 kilometri de pamant, pe 110 insulite dintre care cele mai importante sunt: Murano, Torcello, Burano si Lido.

Venetia e orasul care nu oboseste si nu doarme niciodata. Un oras rasarit din apa, supranumit Regina Adriaticii.
Un oras european al cerului si al apei, un oras al iubirii supreme, un oras al celor mai crude tradari in dragoste.
O plimbare cu gondola pe Canalul Grande printre operele arhitectonice ce par sa ascunda un secret, sa spuna o poveste, acompaniat de un gondolier care canta <O sole mio>. Si cu persoana iubita alaturi totul poate fi perfect.

Orasul este strabatut de 177 canale ce il impart in sase cartiere. Daca stai sa numeri descoperi nu mai putin de 350 de poduri.
Calea principala este Canal Grande ce imparte orasul in doua plecand din piata San Marco spre marginea orasului. Unii spun ca este foarte lung, insa oricat ar fi el de lung nu te plictisesti: poti admira unele dintre cele mai frumoase palate din Europa.
Daca va petreceti vacanta in luna februarie la Venetia, nu va uitati umbrela.
In februarie Venetia imbraca haine de gala: isi pune masca medievala si prezinta lumii o scena pentru parade, spectacole, concerte, piese de teatru in aer liber, cortegii, confetti, lumini si mister.
Carnavalul de la Venetia, la fel ca toate celelalte carnavaluri, este organizat in fiecare an in perioada de dianintea inceperii Postului Pastelui.

Desi a cunoscut si perioade in care a fost interzisa, sarbatoarea magica a mastilor a fost mereu pastrata si reinnoita. Barierele legate de sex, statut social, religie se rup, ascunse fiind de masti.
Odata ajuns acolo ai senzatia ca timpul s-a oprit. Procesiunile, spectacolele de commedia dell arte, petrecerile din hanurile venetiene, baile nocturne de multime si muzica se intercaleaza cu elemente moderne, contemporane.

Istoria carnavalului incepe in 1162. Primul document care il atesta dateaza din 2 mai 1268- cand este mentionata utilizarea mastilor si costumelor confectionate manual. Picturile lui Francesco Guardi si jurnalele lui Giacomo Casanova sunt cele mai cunoscute simboluri ale acestei epoci.

Traditia purtarii mastilor s-a stabilizat in 1436. Clericii bisericesti au incercat sa readuca carnavalul inapoi in limitele religioase insa acest lucru nu a putut fi realizat. Carnavalul a cunoscut cea mai mare amploare in secolul 17 cand, odata cu scaderea influentei politice a Venetiei, tinerii bogati din Europa au dat frau liber imaginatiei si s-au infruptat din placerile oferite de aceasta sarbatoare.
In jurul anilor 1930 semnificatia si grandoarea eveneimentului scade: Mussolini da interdictie acestei sarbatori.
Venetienii nu s-au speriat. In 1979 ei au reusit sa reinvie traditia.

Masca a facut din seductie o arma incitanta. Ea a permis infidelitatea si amestecul claselor sociale.
In urma cu sute de ani, mastile erau folosite de persoanele de vaza dar si de localnici sau turisti ce soseau icognito pentru a petrece si a se delecta cu placerile vietii.

Moretta: este masca destinata in exclusivitate doamnelor. Se foloseste in momentul in care vor sa fie misterioase si sa intrige.
Complet neagra aceasta este dificil de purtat- singurul punct de sustinere il reprezinta un buton tinut cu dintii din fata. Deci purtatoarea mastii nu poate vorbi deloc, tacerea ei si negrul mastii o face misterioasa si interesanta.

Bauta: este masca complet alba purtata atat de femei cat si de barbati.
Se poarta neaparat cu o pelerina neagra- tabarro. Era folosita in special dar in mod obligatoriu de catre femeile casatorite cand mergeau la teatru. Tinerele aflate la varsta maritisului nu aveau voie sa poarte aceasta masca.

Gnaga: Tinerii din Venetia obisnuiau sa foloseasca acest tip de masca ce acoperea in intregime nasul si ochii. Masca este construita astfel incat sa aiba trasaturi feminine puternice, adesea exagerate, subliniaza ridicolul. Era totodata specific homosexualilor care se costumau in femei.

Dintre toate Bauta ramane insa una dintre cele mai utilizate masti. Carta Alta ramane magazinul de unde se pot achizitiona masti incepand de la 30 pana la 500 de euro, din la materiale plastice ori din portelan.

Sa inceapa carnavalul!
Carnavalul de la Venetia incepe in fiecare an cu  <Zborul ingerului>- o veche traditie care aduna de fiecare data o multime impresionanta in Piata San Marco. Personajul care intruchipeaza un inger zboara de pe Turnul Campanile pe deasupra multimii adunate. Momentul este acompaniat de cortegiul de personaje istorice, in frunte cu Dogele si sotia sa.
Ziua distractia este gratuita. Noaptea incep cinele festive in decorurile somptuoase ale palatelor venetiene, valsurile si cadrilurile, concertele Orchestrei de Camera a Venetiei si alte spectacole de opereta, al carui pret este stabilit in functie de programul serii.
In timpul acestui carnaval au loc 24 baluri oficiale. Cele mai reusite sunt cele din palatele Zanardi si Pisani Moretta.

Cand ajungi la Venetia, in nici un caz nu trebuie sa ratezi urmatoarele:

– Piazza San Marco cu Palatul Dogilor
– Turnul Clopotului
–  Basilica San Marco
– Monumentul Celor Patru Cai
– Ponte di Rialto
– Palazzo Ducale
– Galleria dell Accademia
– Muzeul Peggy Guggenheim
– Bridge of Sighs (Puntea Susupinelor)
–  Insulele Murano, Burano si Lido
– Districtul Cannaregio

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rochii




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Reality Show15 ore ago

Filmările Survivor All Stars s-au încheiat, iar concurenții sunt în țară! Finala va fi LIVE!

Documentar4 zile ago

National Geographic anunță premierea serialului „NASA: Culisele Inovațiilor” la 43 de ani de la trimiterea primei nave în spațiu

AUDIENȚE TV5 zile ago

Faimoșii continuă seria victoriilor, iar problemele încep să apară pentru Războinici, la Survivor All Starss. Show-ul, lider de audiență

ȘTIAI CĂ...?5 zile ago

RIHANNA, cântăreață care explodează pe scenă. Care a fost ascensiunea sa în industria muzicală mondială

Reality Show6 zile ago

Faimoșii caută o victorie mult așteptată în jocul vital, la Survivor All Stars: ”mergem spre imunitatea asta, cu gândul să câștigăm”

FOTBAL6 zile ago

PRO TV și FRF pregătesc o surpriză suporterilor, înainte de EURO 2024! Doar 67 de zile rămase până la meciul de debut!

Reality Show6 zile ago

După 3 ani, s-au împăcat la Survivor România All Stars! Gimnasta Ana Porgras și controversatul Zanni s-au luat în brațe în show-ul de la PRO TV

AUDIENȚE TV7 zile ago

Niciun păcat nu rămâne neplătit! Telespectatorii au ales aseară CLANUL! Serialul a fost lider absolut de audiență

A-Z NEWSo săptămână ago

Fabio Nita vine la DEEA Spot Light

Reality Showo săptămână ago

Un concurent eliminat de la SURVIVIOR a ptrimit șansa supremă sa fie primit în compegtiție! Cine este acesta?

ENTERTAINMENTo săptămână ago

3 Sud Est lansează „În camera ta”, parte din coloana sonoră a filmului „Retreat VAMA VECHE”

Facebook

Advertisement

IN Trending