HomeMAGAZINEvenimenteViolonistul Alexandru Tomescu şi-a lansat albumul ‘Stradivari Obsessions’

Violonistul Alexandru Tomescu şi-a lansat albumul ‘Stradivari Obsessions’

Violonistul Alexandru Tomescu şi-a lansat, luni seară, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu, albumul „Stradivari Obsessions”, care cuprinde integrala sonatelor pentru vioară solo compuse de Eugene Ysaye.

Fiecare dintre cele şase sonate a fost dedicată de compozitorul belgian unui mare violonist, a treia dintre ele fiind scrisă pentru şi în stilul lui George Enescu, la înregistrarea acestui album contribuind, ca şi în cazul apariţiilor discografice anterioare, renumitul inginer de sunet german Jakob Handel.
„Despre Alexandru Tomescu pot să spun că are o evoluţie din ce în ce mai importantă în viaţa muzicală românească şi internaţională”, a declarat directorul Artexim, Mihai Constantinescu.


Compozitorul Dan Dediu, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, a afirmat că „numai întâlnirea dintre un Stradivarius şi un Tomescu poate să scoată la iveală muzica”.
„Poate că numai violonistul şi dirijorul mai aduc acea magie a şamanilor care ne conectează cu ceea ce este în interioritatea noastră şi atunci nu mai suntem noi ca indivizi, ci ca persoane”, a spus compozitorul.

Potrivit lui Dan Dediu, „Alexandru Tomescu are vocaţia experimentală pentru că este un curajos”.
”Calitatea lui cea mai mare este aceea de a fi obsedat de muzică, pentru că dacă nu eşti obsedat de ceea ce faci vei rata”, a afirmat rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Dirijorul Tiberiu Soare, de curând numit dirijor principal al Orchestrelor Muzicale Radio, a apreciat că „albumul lansat este, în sine, o operă de artă, un obiect cultural de excepţională valoare”.

Alexandru Tomescu va avea două apariţii în Festivalul Orchestrelor Radio „RadiRo”, eveniment ce se va desfăşura în perioada 23 – 29 septembrie la Sala Mare a Palatului şi Sala Radio, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, fiind produs de Radio România şi având drept coproducători Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB şi Societatea Română de Televiziune (SRTV).

Alexandru Tomescu este unul dintre exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti, cu o carte de vizită impresionantă care cuprinde peste 20 de premii la concursuri internaţionale, câteva sute de concerte în întreaga lume, colaborări cu mari dirijori şi nenumărate înregistrări.

Din 1 decembrie 2002, violonistul este solistul permanent al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Artistul a câştigat, în anul 2007, concursul pentru vioara Stradivarius Elder-Voicu, dobândind astfel dreptul de a cânta pe acest instrument de excepţie pentru următorii cinci ani.

În calitatea sa de preşedinte al fundaţiei culturale „Remember Enescu”, Alexandru Tomescu este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea concursului internaţional de vioară „Remember Enescu” pentru tineri violonişti.

AGERPRES

Lasa un comentariu aici!

Written by

dan.alexandru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns