HomeMAGAZINZilele Culturii Ruse 2013 – un start de excepţie

Zilele Culturii Ruse 2013 – un start de excepţie

Strălucire şi succes desăvârşit sunt cuvintele care descriu cel mai bine deschiderea Zilelor Culturii Ruse care a avut loc marți seară (15 octombrie 2013) la Ateneul Român printr-un concert extraordinar. Cei mai apreciaţi artişti români şi ruşi au urcat pe scena instituţiei amintite pentru a oferi o mostră din bogăţia nemăsurată a culturii ruseşti oglindite prin lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski: violonista Inga Rodina, violonistul Alexandru Tomescu (foto) şi pianistul Eduard Kunz au evoluat pe rând în postură solistică alături de Orchestra Simfonică Bucureşti dirijată de Mihail Hohlov, la rândul său invitat din Rusia, special pentru acest eveniment. Totodată concertul a fost dedicat împlinirii a 135 de ani de relaţii diplomatice între Rusia şi România.

Seara a început cu o piesă orchestrală – “Poloneza” din opera „Evgheni Oneghin” – urmată apoi de Dansul rusesc din baletul „Lacul Lebedelor”, care a adus-o pe scenă în postură solistică pe tânăra Inga Rodina, o extrem de talentată violonistă rusă în vârstă de doar 13 ani. Violonistul Alexandru Tomescu a ales să interpreteze Meditaţia, Melodia şi Vals-Scherzo – toate trei fiind lucrări reprezentative din creaţia Ceaikovski, iniţial scrise pentru vioară şi pian, transcrise şi aranjate ulterior pentru instrument solist şi orchestră. Pianistul rus Eduard Kunz a încheiat seara în forţă cu celebrul Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră, una dintre cele mai îndrăgite piese create de compozitorul rus.

Dacă Alexandru Tomescu a cântat pe renumita vioară Stradivarius Elder-Voicu, Eduard Kunz a avut la rândul său prilejul să evolueze pe un instrument deosebit: un pian Yamaha CFX lucrat manual, pus cu generozitate la dispoziţie de Yamaha special pentru acest eveniment. Pianul a străbătut o distanţă de sute de kilometri, fiind adus tocmai de la Varşovia, unde este folosit în cadrul prestigioasei Competiţii Internaţionale de pian „Frédéric Chopin”.

Sala Ateneului a fost arhiplină, lucru deloc surprinzător, având în vedere faptul că biletele pentru concertul extraordinar de deschidere a Zilelor Culturii Ruse 2013 au fost epuizate cu două săptămâni înainte. Astfel, peste 700 de oameni, între care numeroase personalităţi ale lumii diplomatice, s-au bucurat de mai mult de două ore de muzică. Graţie prestaţiei extraordinare a Orchestrei Simfonice Bucureşti conduse de Mihail Hohlov şi a evoluţiei fantastice a celor trei solişti, atmosfera de sărbătoare s-a făcut şi mai bine simţită şi a cuprins întregul public. Toate acestea au condus la o seară de succes şi de bun augur pentru evenimentele care urmează în cadrul Zilelor Culturii Ruse 2013:

25 octombrie, ora 12.00 – Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – vernisajul expoziţiei de costum popular rus, în cadrul căruia veţi avea parte de un recital de lucrări tradiţionale ruseşti susţinut de vocalista Maria Răducanu şi de chitaristul Maxim Belciug.

29 octombrie, ora 19.00 – Sala „Auditorium” a Muzeului Naţional de Artă al României – recital cameral extraordinar al Cvartetului Romantic din Rusia.

20-24 noiembrie – Romexpo – Standul Rusiei la Târgul Internaţional de Carte „Gaudeamus”

25-28 noiembrie, Cinema Studio – Zilele Filmului Rus.

Biletele pentru recitalul cameral sunt disponibile pe www.bilete.ro, în Oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Inmedio. Mai multe informaţii despre Zilele Culturii Ruse găsiţi pe www.facebook.com/ZileleCulturiiRuseOficial.

Lasa un comentariu aici!

Written by

mihai.stirbu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns