Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation vă invită în data de 6 februarie 2013 la Ziua Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană.

Cea de-a treia ediţie a evenimentului va avea loc în treizeci de oraşe din ţară şi străinătate şi va consta într-un program complex menit să sublinieze importanţa protejării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural al Roşiei Montane ameninţat cu distrugerea de către proiectul minier al companiei Roşia Montană Gold Corporation.

In cadrul Zilei Roşiei Montane, propunem publicului o selecţie de filme documentare şi artistice despre Roşia Montană şi alte comunităţi care se confruntă cu proiecte miniere, sesiuni de prezentări şi discuţii pe tema patrimoniului cultural de la Roşia Montană, expoziţii foto şi concerte. Printre filmele ce vor fi proiectate se numără în avanpremieră Aurul în vreme crizei: Vâlva Neagră (r. George Avgeropolous, Grecia, 2012), Mărturii de la Roşia Montană (Nicolae Mărgineanu, România, 2012), Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei (r. Fabian Daub, Germania, 2012) sau Operaţiunea Diavolul (r. Stephanie Boyd, Peru, 2010).

Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernăun târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

 Ziua Roşiei Montane va avea loc în data de 6 februarie 2013 în treizeci de oraşe din ţară şi străinătate.

Parteneri media ai evenimentului: EcoMagazin, Cooperativa Urbană, Green Transylvania, Feeder.ro, Şapte Seri, Metalhead, Tilllate.com, Banana Society şi Romanian Ultras.

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

carmen.moraru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

Latest comments
  • era frumos daca macar anul acesta se sarbatorea un trai mai bun pentru mii de moti, nu sa mai treaca inca un an in care Rosia Montana inca n-a fost salvata!

  • cei din Rosia Montana vor avea motive de sarbatorit dupa ce se va porni mineritul in localitatea lor, au si votat pentru asta la un referendum!

Lasă un răspuns