Pregatirea pentru cele mai importante examene din timpul scolii – Evaluarea Nationala si Bacalaureatul – ii implica nu doar pe elevi, ci si pe parinti. I
n parcursul educational, acestia din urma cauta solutii pentru a le oferi copiilor sprijinul necesar, apeland inclusiv la ore suplimentare de studiu. Insa nu e de mirare, dat fiind numarul cursantilor dintr-o clasa – adesea mult prea mare pentru a permite profesorilor sa acorde atentie individuala.
Observand aceasta situatie si dorind sa afle mai multe despre perceptia parintilor fata de sistemul educational, Novakid, platforma de limba engleza dedicata celor cu varste intre 4-12 ani, a efectuat un sondaj in randul a 4 tari, printre care si Romania. Datele au fost colectate in luna februarie 2025, studiul incluzand 300 de participanti romani, ale caror pareri sunt prezentate in acest material.
Abilitati cheie pentru succesul elevilor
Un subiect des discutat atat de catre adulti, cat si de cei implicati direct in educatie este reprezentat de continutul predat: cat de bine se adapteaza acesta la realitatea prezentului si cat de potrivit este pentru dezvoltarea juniorilor. Intrebati fiind de relevanta programei scolare pentru nevoile actuale ale micutilor, 48% dintre respondentii romani o considera adecvata, pe cand 26% se pozitioneaza la polul opus.
In privinta abilitatilor pe care ar trebui sa se concentreze in mod special sistemul educational, parintii din tara noastra au mentionat: creativitatea (66%), abilitatile de comunicare (65%), logica si argumentare (49%), abilitatile de gestionare a stresului (45%), competentele tehnologice (38%) si gandirea critica (30%). Interesant este ca 44% dintre parinti considera ca institutiile de invatamant nu reusesc sa trateze suficient de bine aspectele amintite, in timp ce 34% apreciaza ca exista un efort real in aceasta directie.
Imbunatatiri ce pot fi aduse mediului educational
Pentru a se asigura un viitor plin de oportunitati copiilor, mediul educational trebuie sa fie deschis catre transformare. Printre cei mai importanti factori capabili sa ofere o imbunatatire, conform respondentilor din Romania, se numara: actualizarea curriculumului (56%), formarea si perfectionarea constanta a cadrelor didactice (47%), introducerea unor materii care sa dezvolte abilitati de viata (40%), investitii in infrastructura (40%), dar si sustinerea sanatatii emotionale si mentale a copiilor (40%).
De pe lista nu au lipsit nici: promovarea activitatilor extrascolare (37%), imbunatatirea colaborarii dintre scoala si familie (32%), imbunatatirea sistemului de evaluare, punand mai putin accent pe memorare si mai mult accent pe gandire critica (31%), reducerea numarului de elevi dintr-o clasa, pentru a permite o educatie personalizata (30%) si implementarea materialelor didactice bazate pe tehnologie (28%).
Importanta metodelor de evaluare
La fel ca in cazul examenelor, testele periodice de evaluare necesita pregatire si multa atentie. Ele reprezinta un instrument util pentru consolidarea si aprofundarea cunostintelor, insa atunci cand sunt prea frecvente, dificile sau neanuntate, pot genera stres in randul elevilor.
38% dintre parintii romani chestionati considera ca metodele de evaluare sunt mai degraba orientate spre memorare si nu reflecta abilitatile practice sau gandirea critica, 28% ca sunt corecte si obiective, 27% ca sunt prea frecvente, 27% ca nu ofera suficient feedback, 26% ca trec cu vederea abilitatile individuale ale copiilor, lasandu-i pe unii in dezavantaj, 25% ca sunt puternic structurate, ingradind creativitatea elevilor, 22% ca pun prea mult accent pe rezultate si prea putin accent pe procesul de studiu in sine, 13% ca sunt gandite astfel incat creativitatea si implicarea elevului sa fie dezvoltate, 12% ca sunt utile, insa ar trebui adaptate la ritmul individual de invatare, iar 9% ca sunt prea exigente, afectand increderea si motivatia copiilor, mai ales la varste fragede. In contextul dat, o varianta mai productiva ar putea fi evaluarea formativa. Ea presupune feedback constant, nu doar la sfarsitul capitolelor, ajutandu-i pe elevi sa-si imbunatateasca
performantele pe parcursul actului educational. Aceasta metoda este aplicata si in cadrul lectiilor online Novakid, facilitand interiorizarea cunostintelor de limba engleza.
Merita amintit faptul ca platforma EdTech se pozitioneaza drept un sprijin pentru dezvoltarea juniorilor, incurajandu-i sa dobandeasca abilitati cheie pentru viata de adult, dar si pentru sistemul de invatamant. Acest lucru este sustinut de diversele studii derulate, care au adus in atentie informatii utile deopotriva mediului educational privat si celui public. Rezultatele extinse ale sondajului prezentat pot fi parcurse integral aici, pe blogul oficial al Novakid Romania.