Connect with us

UTILE

10 Lucruri pe care sigur nu le știai despre jante!

Published

on

Sursa foto: Vadrexim.ro

Experiența noastră este întărită de cunoștințele despre istoria jantelor. De fapt, cunoașterea modului în care tehnologia roților s-a schimbat de-a lungul timpului este ceea ce ne ghidează procesul de luare a deciziilor și ne ajută să sfătuim clienții despre ce jante sau roți se vor potrivi cel mai bine nevoilor lor. Și, pentru că noi considerăm că istoria jantelor este cu adevărat fascinantă, ne-am gândit să vă împărtășim câteva informații interesante despre jante!

1. Producătorii de vehicule, de obicei, nu își fac propriile roți.

Pare ciudat că producătorii de mașini nu ar realiza una dintre cele mai importante componente ale unei mașini, dar este adevărat! Multe companii de mașini se bazează pe producătorii de roți, cum ar fi Maxion, ENKEI și Superior Industries, pentru a le furniza roțile pe care mulți dintre noi circulăm în fiecare zi.

2. Îi mulțumim lui Andre Michelin pentru jantele moderne.

Andre Michelin, unul dintre co-fondatorii Michelin, lucra cu fratele său Édouard în fabrica lor de cauciuc într-o zi când un biciclist cu o anvelopă deteriorată s-a întâmplat să rătăcească înăuntru. Andre și fratele său au lucrat la repararea anvelopei, care era lipită de janta, dar au constatat că au avut puțin noroc. Așa că și-au propus să construiască ceva mai bun și au proiectat anvelopa pneumatică detașabilă în 1891. Doar câțiva ani mai târziu, în 1895, anvelopa pneumatică detașabilă a fost combinată cu o roată cu spițe și așezată pentru prima dată pe o mașină – iar restul a fost istorie.

3. Roțile aftermarket au apărut după anii 1950.

Aceste jante aftermarket diferă de roțile OEM prin faptul că sunt făcute pentru a se potrivi cu mai multe tipuri de vehicule și sunt produse de companii care nu sunt afiliate/aprobate de un producător de vehicule. Primul producător de roți aftermarket a fost American Racing Equipment. Înființată în 1956, ei au satisfăcut în primul rând nevoile concurenților stradali. Astăzi, majoritatea jantelor pe care le produc sunt pentru mașini sport și SUV-uri.

4. Jantele de aliaj au existat din anii 1920.

În primele zile, majoritatea jantelor din aliaj erau fabricate din magneziu. Deși robust, acesta a fost un material scump, motiv pentru care nu au fost utilizate pe scară largă de la început. Cu toate acestea, la sfârșitul anilor ’60, producătorii au învățat noi tehnici de turnare care le-au permis să facă jante din aliaj de aluminiu și alte materiale mai sigure (și mai ieftine). Acest lucru a făcut ca jantele din aliaj să câștige popularitate în anii ’80, motiv pentru care, deși au fost inventate cu aproape 100 de ani în urmă, avem tendința de a crede că jantele din aliaj sunt o invenție mai nouă. Acum, jantele din aliaj sunt incluse pe aproape toate mașinile noi.

5. Jantele de aliaj pot fi făcute din aluminiu sau magneziu

Jantele din magneziu sunt drăguțe, deoarece sunt mult mai ușoare decât jantele din aluminiu, ceea ce se traduce printr-un consum mai bun de combustibil/economie de combustibil. Roțile din aluminiu pot fi puțin mai grele, dar sunt mult mai durabile și mult mai puțin costisitoare de produs decât sunt roțile din magneziu. Majoritatea mașinilor noi sunt echipate cu roți de aluminiu, dar roțile de magneziu din piața de schimb sunt disponibile pe scară largă. La sfârșitul zilei, oricare ai alege, depinde cu adevărat de preferințele tale personale!

6. Jantele de oțel și jantele de aliaj au avantajele lor.

Majoritatea mașinilor timpurii, de fapt toate mașinile până în anii ’80, erau echipate cu roți de oțel. Un număr de oameni încă preferă jante din tablă și astăzi și este ușor de înțeles de ce, având în vedere că sunt ieftine și robuste. Acestea fiind spuse, jantele din aliaj oferă o manevrabilitate mai ușoară, un consum mai bun de combustibil și o călătorie mai lină. Ambele tipuri de jante pot fi deteriorate, ceea ce poate duce la tremurarea volanului și o mulțime de alte scenarii periculoase.

7. Curățarea jantelor este chiar importantă.

Chiar și jantele de cea mai înaltă calitate se pot coroda dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Doi dintre cei mai obișnuiți vinovați de coroziunea jantei sunt praful de la plăcuțele frână și așchii mici de metal care se pot desprinde de pe discul de frână. Vestea bună este că păstrarea jantelor curate este foarte simplă. Tot ce trebuie să faci este să le ștergi cu un burete mai puțin abraziv și cu detergent lichid, de preferat, pe bază de argilă. Puteți lua în considerare și o placare cromată pentru jantele dvs., deoarece poate oferi un strat protector care dau un aspect interesant!

8. Dimensiunea jantei nu afectează doar aspectul, ci afectează performanța.

Nu este un secret că anvelopele afectează performanța mașinii tale, dar puțini oameni știu că și jantele pot. Jantele mai mici înseamnă că există mai mult cauciuc între tine și drum, ceea ce se traduce în cele din urmă într-o călătorie mai silențioasă și mai lină. În schimb, jantele mai mari înseamnă mai puțîn cauciuc și mai multă frecare, ceea ce înseamnă o rezistență mai mare la rulare. Cu cât rezistența la rulare este mai mare, cu atât mai multă energie (denumită în continuare carburant) trebuie să folosească mașina pentru a se rula.

9. Există în piață și jantele false, replici ale jantelor dar și jante piratate

Există roți replici și apoi sunt roțile piratate. Da, așa este, există oameni care produc și vând versiuni false de jante OEM și aftermarket. Pericolul aici este că aceste roți false pot arăta ca designul original al producătorului, dar nu au fost produse având în vedere aceleași standarde de siguranță. Asigurați-vă că cumpărați roți de la o sursă de renume!

10. Durata de viață a jantelor voastre ține doar de felul în care sunt folosite și păstrate

Sunteți singura persoană care poate afecta durata de viață a jantelor. Condusul agresiv și lipsa de grijă față de jantele dvs., vă poate obliga să le înlocuiți destul de des. Cu toate acestea, dacă le păstrați curate, evitați gropile și aveți grijă când parcați, nu ar trebui să aveți nicio problemă în a evita deteriorarea jantei.

Advertisement

Dacă doriți mai multe informații despre jante, dacă vreți să aflați ce jante se potrivesc pe mașina dvs sau dacă va doriți un set nou de jante va recomandăm să apelați cu încredere la cei de la Vadrexim.ro, va oferă consultanță gratuită și au jante de calitate super prețuri.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending