Connect with us

ALL MEDIA

10 septembrie. Aniversare COLIN FIRTH, actorul împlinește 54 de ani

Published

on

Colin Firth s-a nascut pe 10 septembrie 1960, in Anglia, Hampshire.

Colin Firth s-a facut remarcat interpretand magistral rolul Mr Darcy in ecranizarea cartii ” Mandrie si prejudecata” a lui Jane Austen in anul 1995 (mini serie BBC). In 1997 joaca in filmul „Fever pitch”, o ecranizare a romanului autobiografic omonim scris de Nick Hornby.

Actor al teatrului britanic, Firth este un veteran al unor numeroase roluri în filme de televiziune şi pe marele ecran. Firth a interpretat un rol de succes în Where The Truth Lies, dar propulsia maximă i-a oferit-o personajul Mark Darcy din comedia britanică Bridget Jones: The Edge of Reason.

Înainte de acestea a jucat în thrillerul psihologic Trauma, alături de Mena Suvari şi în Girl With a Pearl Earring alături de Scarlett Johansson şi Tom Wilkinson. În octombrie 2003, Firth a apărut în producţia Love Actually, în a cărei distribuţie au fost incluşi şi Hugh Grant, Emma Thompson, Liam Neeson, Laura Linney şi Keira Knightley.

În 2002, Firth a putut fi văzut jucând alături de Rupert Everett şi Reese Witherspoon în filmul The Importance of Being Earnest. În 2001, Firth a încântat publicul din întreaga lume când a interpretat pentru prima dată rolul lui Mark Darcy, alături de Renée Zellwegger, în comedia The Bridget Jones’s Diary.

În 1998, Fith a jucat în Shakespeare in Love rolul lui Lord Wessex, soţul cel rău al lui Violet De Lesseps, interpretată de Gwyneth Paltrow. În 1996, actorul a apărut în multi-nominalizatul film la Premiul Oscar, The English Patient.

A mai jucat în filme ca: What a Girl Wants; Hope Springs; Relative Values; A Thousand Acres (cu Michelle Pfeiffer şi Jessica Lange); Apartment Zero; My Life So Far; The Secret of Women; Fever Pitch; Circle of Friends; Playmaker; şi, în rolul principal, în Valmont.

In 2009 castiga Coppa Volpi la Festivalul de Film de la Venetia pentru prestatia sa din filmul „A single Man”.

In 2010 a fost nominalizat la premiul Oscar pentru rolul din A single Man, film pentru care a obtinut insa Premiul Bafta pentru cel mai bun actor in rol principal.

Anul 2011 este momentul de apogeu al carierei sale. Pentru rolul regelui George al VI lea din filmul „The King’s Speech”/Discursul regelui obtine premiul Bafta, Globul de Aur si premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal.

Advertisement

In 1997 se casatoreste cu Livia Giuggioli, cu care are 2 copii, Luca si Mateo. El mai are un copil nascut in 1990, William, rezultat din relatia sa cu actrita Meg Tilly, care i-a fost partenera in filmul Valmont.

Pe plan social este implicat in Survival International, o asociatie care apara drepturile oamenilor care traiesc in triburi, neuitand faptul ca primii 4 ani de viata si i-a petrecut in Nigeria.

Filme recente:
Before I Go to Sleep / Înainte să adorm (2014) – Ben Lucas
Kingsman: The Secret Service (2014) – Unchiul Jack
Magic in the Moonlight / Magie în lumina lunii (2014)
Paddington (2014) – Paddington (voce)
Skinny and Cat / (2014) – Erskine Caldwell
Devil’s Knot (2013) – Ron Lax
The Railway Man (2013) – Eric Lomax

Sursa articol
Sursa foto

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending