Connect with us
Avatar

Published

on

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, în Sibiu și este un actor de film, radio, teatru și televiziune român.

RADAR DE MEDIA îi urează “La mulți ani!”

A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, a activat ca actor în multiple ocazii și a fost directorul teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului “Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în “Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în “Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în “Hamlet” (1985), Oronte, în “Mizantropul” (1989), Corifeu, în “Antigona” (1993), Ferapont, în “Trei surori” (1995), Senecus, în “Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în “Oblomov” (2003).

Activitatea sa cinematografică este și ea impresionantă. Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: “Furtuna”, “Neamul Șoimărestilor”, “Haiducii”, “Răscoala”, “Mihai Viteazul”, “Ciprian Porumbescu”, “Păcală”, “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Ultima noapte de dragoste”, “Lumini și umbre”.

În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut.

Ion Besoiu este președinte executiv al Fundației “Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

A fost căsătorit de patru ori. Ion Besoiu are o fată, Ioana, din căsătoria cu actriţa Emilia Dobrin.

Comentarii

comments

Facebook

IN Trending