Connect with us

Business

16 lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre artificii

Published

on

Desi au fost inventate in China si sunt folosite in intreaga lume de Anul Nou, artificiile sunt cel mai des asociate cu data de 4 iulie, Ziua Americii. In cinstea celei de-a 242-a aniversari a Statelor Unite, tara tuturor posibilitatilor, ti-am pregatit o serie de curiozitati pe care cu siguranta nu le stiai despre cele mai cunoscute materiale pirotehnice:

 

 1. Americanii cheltuie 662 de milioane de dolari pe an pe artificii.
 2. Temperatura acestora poate atinge 1.100 de grade Celsius.
 3. In fiecare an de 4 iulie, in Boston sunt folosite peste 2.260 de kilograme de materiale explozive. Intregul spectacol dureaza 20 de minute, este acompaniat de muzica simfonica si costa 2,5 milioane de dolari.
 4. In Japonia, artificiile sunt rareori folosite de Anul Nou. In schimb, ele sunt utilizate in timpul festivalurilor „Hanabi taikai” din august. In intreaga tara, in acea luna au loc peste 800 de astfel de show-uri.
 5. Ideea folosirii acestor materiale pirotehnice de Ziua Americii i-a apartinut lui John Adams, primul vice-presedinte si al doilea presedinte al SUA. El i-a transmis acest gand sotiei sale, intr-o scrisoare datata 3 iulie 1776.
 6. New Castle, Pennsylvania este considerata „capitala” artificiilor din SUA, deoarece aici este localizata una dintre cele mai mari fabrici de materiale pirotehnice din tara, Zambelli Fireworks.
 7. Substantele din compozitia explozibilelor nu determina doar culoarea acestora, ci si sunetul lor. Spre exemplu, utilizarea aluminiului creeaza un suierat, iar titanul produce explozii puternice.
 8. In prezent, pirotehnicienii incearca sa gaseasca o metoda prin care sa scrie mesaje pe cer.
 9. Desi chinezii le-au inventat si americanii le-au adoptat, se spune ca italienii au avut cea mai mare contributie la dezvoltarea artificiilor, ridicandu-le la rang de arta.
 10. La Disneyland, aceste materiale pirotehnice nu folosesc praf de pusca, ci aer comprimat.
 11. In fiecare an de 4 iulie, in SUA au loc aproximativ 14.000 de show-uri pirotehnice.
 12. Olimpiada Pyro are loc in Filipine, in fiecare an. Competitori din intreaga lume se intrec sa ofere cel mai impresionant spectacol pe cerul noptii.
 13. Cel mai mare foc de artificii din lume a avut loc in Norvegia, in 2014, cand 540.838 de materiale pirotehnice au fost aprinse in decurs de o ora si jumatate.
 14. In 2012, din cauza unei erori, toate artificiile de la „Big Baby Boom” din San Diego au explodat in acelasi timp. Ca urmare, in loc sa dureze 20 de minute, intregul spectacol s-a consumat in 30 de secunde.
 15. Spectacolele pirotehnice din 4 iulie sunt monitorizate de FBI, Administratia federala a aviatiei, Serviciile secrete, pompieri si politie.
 16. Toate decesele provocate de artificii in 2013 in SUA, opt la numar, s-au produs din cauza utilizarii unor materiale pirotehnice artizanale sau ilegale. Acesta nu este nici pe departe un „fun fact”, insa l-am inclus pentru a sublinia importanta achizitionarii acestor tipuri de produse numai de la magazine autorizate, unde ai garantia ca acestea vor functiona ireprosabil si, foarte important, sunt insotite de instructiuni de utilizare si masuri de siguranta.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending