Connect with us

BAZAR

17 mai. Aniversare ENYA, artista împlinește 54 de ani

Avatar

Published

on

Enya (Eithne Patricia Ní Bhraonáin) s-a născut pe 17 mai 1961 și este o cântăreață de origine irlandeză.

Mai este prezentată uneori în media și ca Enya Brennan.

S-a născut în Gweedore, un mic orășel din comitatul Donegal, situat în nord-vestul Irlandei.

Talentul muzical l-a moștenit de la părinții ei, ambii muzicieni de renume, tatăl făcând parte dintr-o trupă muzicală Slieve Foy Band, iar mama, profesoară de muzică la școala din Gweedore. Ea este a șasea după vârstă, având încă 8 frați și surori, toți fiind înclinați spre muzică.

Dragostea pentru muzică a apărut încă din copilărie, la doar 4 ani a început să cânte pe scenă la festivaluri naționale. La 11 ani a intrat la internatul din Milford condus de ordinul Loretto, unde studiază pianul și muzica clasică. La 17 ani și-a continuat studiile de muzică la colegiu.

Și-a început cariera muzicală în 1980, când s-a alăturat trupei Clannad formată din frații și surorile sale, dar i-a abandonat mai târziu, urmând apoi să-și caute realizarea într-o carieră solo.

Albumul ei de debut, “Watermark”, care a fost lansat în 1988, a introdus-o pe plan internațional pentru prima dată și Enya a devenit cunoscută pentru sunetul ei unic, ce era caracterizat de stratificări ale vocii, melodii folk, fundaluri sintetizate și reverberații eterice.

În noiembrie 2000, la 5 ani după lansarea lui “The Memory Of Trees”, Enya a lansat albumul “A Day Without Rain”. Melodia cu un mare succes, “Only Time”, a fost folositǎ în filmul “Sweet November” și un an mai târziu în știrile despre atacurile de la WTC în New York.

Mai târziu, un remix al melodiei a fost lansat ca single, iar toate profiturile provenite de la acesta au fost destinate Asociației Naționale de Pompieri (urmând ca benificii pentru familiile victimelor). “A Day Without Rain” a câștigat încă un Grammy pentru cel mai bun album “New Age” și a devenit cel mai bine vândut album al artistei.

Enya a câștigat premiul Echo pentru cel mai bine vândut single (Only Time), în Germania (2001), și de asemenea, o nominalizare pentru cel mai bine vândut album.

În 2001, la cererea personală a regizorului Peter Jackson, scrie două cântece pentru prima parte a trilogiei “Stăpânul Inelelor”. Enya, fiind un fan al lui Tolkien, a acceptat, și a contribuit la soundtrack cu “Aníron” și “May it be”.

“May it be” a fost nominalizat pentru un Oscar și Globul de aur și Enya l-a cântat live la Academy Awards.

Din 1997, Enya locuiește în castelul Manderley, din Killiney, Dublin.

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending