Perioada sarcinii este atat cea mai frumoasa etapa din viata unei femei, cat si probabil cea mai vulnerabila la diferiti factori interni si externi. Orice mamica isi doreste ca sarcina sa decurga cat mai lin, iar copilul ei sa se nasca si sa creasca sanatos.
Pentru a putea asigura starea de sanatate a celui mic, femeia gravida trebuie, inainte de toate, sa isi mentina propria ei stare de sanatate. Acest obiectiv implica un stil de viata sanatos si activ, un program de somn bine pus la punct, precum si acordarea grijii necesare sanatatii mintale.
Este important de retinut faptul ca, in unele situatii, poate fi necesara o atentie suplimentara din partea mamei.
Acest fapt se datoreaza particularitatilor diferite pe care fiecare femeie gravida le prezinta: susceptibilitatea personala si/sau mostenita la anumite afectiuni, competenta sistemului imunitar etc.
Afectiuni intalnite in sarcina
Daca te afli la prima ta sarcina, cel mai probabil, te astepti la un numar mare de necunoscute pe care le vei accepta indiferent de natura lor. Din fericire, majoritatea vor fi vesti bune, emotii pozitive si ajustari la un nou stil de viata cu cel mic.
Uneori, insa, poate exista posibilitatea sa experimentezi o afectiune specifica perioadei sarcinii. Acest lucru nu trebuie sa te descurajeze, ci sa te motiveze sa te informezi despre ele, sa identifici o modificare a organismului tau si, astfel, sa o poti semnala medicului tau.
1.Diabetul gestational
In diabet gestational, nivelul glucozei din sange (parametru denumit glicemie) creste peste valoarea maxima admisa in intervalul considerat normal, valoare masurata in cadrul testelor specifice (testul glicemiei a jeun si testul de toleranta la glucoza orala).
Diabetul, indiferent ca este gestational, de tip I sau de tip II, reprezinta o problema de sanatate ce trebuie adresata si tratata cat mai precoce.
In sarcina, insa, se considera ca diabetul detine o adevarata importanta, intrucat poate influenta semnificativ sanatatea copilului (greutate mare la nastere, cresterea riscului de preeclampsie).
2. Preeclampsia
Preeclampsia este una dintre cele mai intalnite si importante afectiuni in timpul sarcinii si necesita depistare si interventie medicala rapida.
Aceasta afecteaza nu numai copilul, ci si mama, si se poate identifica prin cresterea brusca si fara un motiv clar a tensiunii arteriale, afectarea functiei renale, umflarea membrelor inferioare si superioare, tulburari de vedere, dureri de cap si dureri abdominale.
3. Infectii
Patologiile de natura infectioasa pot afecta orice om de mai multe ori in timpul vietii, iar majoritatea sunt depistate usor si tratate intr-un interval destul de scurt de timp, fara a cauza sechele persoanei in cauza.
In timpul sarcinii, in schimb, sanatatea copilului poate fi pusa in pericol de anumite infectii, astfel ca este important, in calitate de mama, sa frecventezi controalele periodice la medicul ginecolog, sa efectuezi analizele necesare si sa te vaccinezi impotriva bolilor contagioase ce beneficiaza de profilaxie prin vaccin.
Prin urmare, sarcina este o etapa frumoasa, fireasca si plina de emotii pentru orice mamica. Cu cat sunt aplicate mai bine masurile generale de preventie (dieta, sportul, odihna, vaccinarea si grija fata de sanatatea mintala), cu atat sansa aparitiei unor complicatii ale sarcinii scade semnificativ. Atunci cand, insa, exista o predispozitie pentru diferite afectiuni, este important sa le cunosti, pentru a le identifica usor si semnala medicului tau.