În lumea investițiilor, capitalul limitat este adesea perceput ca un obstacol în calea obținerii succesului financiar.
Într-adevăr, capitalul investit poate influența randamentul obținut, însă nu reprezintă un factor definitoriu. Și investitorii cu resurse financiare mai mici pot obține randamente considerabile dacă folosesc strategii eficiente pentru a-și optimiza potențialul de câștig și pentru a-și construi portofoliul în ciuda restricțiilor financiare.
Descoperă în cele ce urmează 3 trucuri pe care le poți folosi și tu.
1. Folosirea efectului de levier
Efectul de levier este potrivit pentru investitorii cu capital limitat, deoarece le oferă acestora ocazia de a accesa oportunități de investiții pe care în mod normal nu ar putea să le acceseze cu capitalul propriu. Dacă te întrebi cum, răspunsul e simplu: efectul de levier financiar permite investitorilor să se folosească de capital împrumutat pentru a amplifica potențialele câștiguri.
Principiul de bază este următorul: dacă un investitor poate controla o sumă mai mare de active decât ar fi posibil cu capitalul propriu investit, acest lucru ar putea duce la randamente mai mari.
Totuși, aici trebuie avut în vedere că la fel cum efectul de levier poate să amplifice câștigurile, acesta poate amplifica pierderile. Astfel, dacă tendința pieței este una în defavoarea investitorului, efectul de levier poate duce la pierderi substanțiale. Din acest motiv, este recomandat să folosești efectul de levier doar atunci când apetitul tău pentru risc este unul ridicat.
2. Utilizarea ordinelor la limită
Plasarea ordinelor la limită permite investitorilor să-și protejeze mai bine capitalul. Acesta este un avantaj semnificativ, în special pentru investitorii care dețin un capital limitat, deoarece îi ajută să-și gestioneze mai eficient riscul și să-și păstreze resursele financiare în condiții de volatilitate a pieței.
Modul de funcționare este unul destul de simplu: prin utilizarea ordinelor la limită, practic, poți stabili un preț maxim de cumpărare sau minim de vânzare pentru activele tale, iar acest lucru protejează împotriva execuțiilor la prețuri nedorite în cazul unor mișcări bruște ale pieței.
De exemplu, dacă achiziționezi acțiuni la un preț maxim stabilit, poți evita să plătești un preț mai mare, protejându-ți astfel capitalul împotriva achizițiilor la prețuri supraevaluate. În același mod, dacă vinzi acțiuni la un preț minim specificat, îți poți proteja capitalul împotriva pierderilor excesive.
Totuși, deși au numeroase avantaje, ordinele la limită nu pot garanta optimizarea randamentului obținut. Efectuează o analiză temeinică a pieței și a activului în care urmează să investești, înțelege factorii care influențează prețul și comportamentul activului respectiv și abia apoi stabilește un preț la care ești confortabil să cumperi sau să vinzi.
3. Investițiile fracționate
Un alt truc eficient care poate fi folosit de investitorii cu capital limitat și nu numai sunt investițiile fracționate. Acestea permit investitorilor să cumpere fracțiuni mici din acțiuni, obligațiuni sau alte active financiare, în loc să achiziționeze întreaga unitate. Astfel, investitorii începători pot să intre pe piață și să investească chiar și sume mici de capital, ceea ce le oferă acces la oportunități de investiții pe care altfel nu le-ar putea avea.
Și pentru investitorii cu experiență, dar cu capital limitat, investițiile fracționate pot fi un real ajutor în optimizarea randamentului. Aceștia își pot diversifica mai ușor portofoliul prin cumpărarea de fracțiuni din mai multe active, lucru care le permite să reducă riscul asociat volatilității pieței.
Totuși, nu uita să ai în vedere că, deseori, comisioanele și alte taxe asociate cu cumpărarea de fracțiuni pot fi mai mari pe unitate decât în cazul în care ai achiziționa active întregi, ceea ce poate reduce randamentul net al investiției.
Concluzionând, există numeroase opțiuni și pentru investitorii cu capital limitat de a-și diversifica portofoliul în scopul obținerii unui randament optimizat. Tot ceea ce trebuie să faci este să te documentezi despre fiecare opțiune și să o folosești pe cea care se potrivește profilului tău de investitor.
- Cum vă protejați datele dacă unitatea este deteriorată?
- Cât de importantă este tematica evenimentului tău
- Survivor România începe în curând! Imagini spectaculoase de la filmarea promo-ului de lansare
- SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global
- Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă