Connect with us

Cultura

40 de ani de la lansarea romanului bestseller „Atac in biblioteca”, semnat de celebratul autor roman George Arion

Published

on

George Arion: „Marea surpriză este însă alta. Anul acesta mi s-a propus realizarea unui nou film după „Atac în bibliotecă”. Ar fi a treia ecranizare a acestui roman. Fabulos!”

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la lansarea romanului polițist bestseller Atac în bibliotecă, primul roman care poartă semnătura lui George Arion, scriitorul considerat „un Raymond Chandler român”.Roman publicat pentru prima oară în 1983 și ecranizat în două rânduri, Atac în bibliotecă este primul volum al seriei cu simpaticul personaj Andrei Mladin, ziaristul tobă de carte care devine detectiv fără voie. Înarmat cu umor și cultură, Andrei Mladin se străduiește să facă lumea din jurul lui puțin mai bună prin faptele și investigațiile sale. Pentru a sărbători 40 de ani de la apariție, Crime Scene Press a lansat la Bookfest o ediție de lux a romanului, într-un tiraj limitat. Momentul a fost punctat printr-un eveniment, vineri, 26 mai, la standul editurii din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, în prezența autorului, cu participarea Danielei Zeca Buzura.

Atac în bibliotecă: scris ca un Raymond Chandler, rezolvat ca un Simenon. După patruzeci de ani glorioși de la apariția, în 1983, a romanului, titlul de mai sus ar putea să le pară multora ca fiind nu foarte reverențios față de un roman care a încântat spirite, a născut pasiuni tumultoase pentru tânărul detectiv Andrei Mladin, a avut tiraje record și două ecranizări de succes, pe principalul canal al serviciului public de televiziune. La toate acestea se adaugă umorul fin și o ironie dintre cele mai subtile, cu care ancheta detectivului jurnalist din Atac în bibliotecă a luat în răspăr metehnele unui regim politic de sinistră amintire, dar și farmecul imbatabil al cărții. Contemporanul nostru, George Arion, devenit un maestru al genului, până nu demult fumător de pipă și intrat pe ușa din față în dicționarele europene ale literaturii cu enigmă și suspans și în ierarhiile primelor nume care contează în lumea globală, atunci când e vorba să alegi o intrigă de mystery & thriller.”, a spus Daniela Zeca Buzura, în introducerea volumului aniversar Atac în bibliotecă.

George Arion este considerat cel mai bun autor de mystery & thriller din România. Este și poet, eseist, libretist, jurnalist, traducător, dramaturg și scenarist. A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. A semnat scenariul a două filme polițiste (Enigmele se explică în zori, 1989; Atac în bibliotecă, 1992) și al serialului TV Detectiv fără voie (2001). Este autorul al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste. A recenzat, în diverse ziare, peste 1.000 de romane de suspans.

De-a lungul carierei, a participat ca invitat la festivaluri și saloane literare organizate în Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Canada. A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România și a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București pentru romanul Maestrul fricii din 2017. Este cetățean de Onoare al orașului Tecuci și în 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.

Mă gândesc cu nostalgie și emoție, și, de ce nu, cu mândrie la destinul acestei cărți care a rezistat, până acum, la proba timpului, sperând că va rezista în continuare. Și mă bucur să văd ediția omagială a Atacului… un volum în haine de sărbătoare, o ediție limitată, pe care probabil vor căuta-o cu sârg bibliofilii. Marea surpriză este însă alta. Anul acesta mi s-a propus realizarea unui nou film după „Atac în bibliotecă”. Ar fi a treia ecranizare a acestui roman. Fabulos! Prin urmare, romanul meu apărut în urmă cu patruzeci de ani stârnește în continuare interes. Când am început să-l scriu – mai mult în joacă! – nu bănuiam ce destin va avea. Dar iată, e reeditat periodic și are priză la noile generații de cititori. Ce-și poate dori mai mult un autor?!”, a spus scriitorul George Arion.

Cărțile care poartă semnătura lui George Arion se găsesc la CRIME SCENE PRESS. Editura este singura din România cu un program dedicat în exclusivitate literaturii mystery & thriller. Printr-o selecție riguroasă a titlurilor, girată de către George Arion, cel mai celebrat scriitor de suspans din România, editura urmărește promovarea genului în rândul cititorilor. În catalogul editurii regăsim atât autori români cât și străini, clasici, dar și contemporani, scriitori ce reprezintă repere de valoare pentru timpul sau spațiul cultural din care provin.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending