5 criterii pentru alegerea unei centrale pe lemne

0
374

Folosirea unei centrale pe lemne s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, o opțiune foarte avantajoasă pentru un număr tot mai mare de proprietari. Dat fiind faptul că rețeaua de gaze este destul de restrânsă în România, nevoia unei alternative economice și performante este ușor de înțeles. Iar astfel de alternative au tot apărut pe piața de sisteme de încălzire.

Cu toate acestea, puține dintre ele s-au dovedit a fi cu adevărat eficiente, așa cum este o centrală termică pe lemne de calitate.

Doar că și piața de centrale termice pe lemne s-a dezvoltat, la rândul său, foarte mult. Așa că nu este chiar ușor să găsești o centrală termică pe lemne bună, care să dea dovadă de performanțe cât mai mari și totodată să fie economică. La fel ca în multe alte cazuri, există centrale de calitate și centrale de proastă calitate.

Așa că, împreună cu echipa de la Stropuva România, ne-am decis să facem un articol în care să vorbim despre criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să îți cumperi o centrală pe lemne. Iată care sunt acestea:

Suprafața de încălzit și puterea centralei

Nu poți începe căutarea unei centrale pe lemne până nu stabilești cu exactitate care este suprafața ce necesită încălzire. Aceasta se calculează în metri pătrați iar odată stabilită suprafața pe care dorești să o încălzești, poți trece la pasul următor: alegerea centralei.

Te vei orienta în principal în funcție de puterea centralelor de pe piață. Acestea se exprimă în kw, iar în general 1 kw poate încălzi aproximativ 10-12 mp.

Totuși, depinde foarte mult de la un model la altul, iar de aceea în lista de specificații este menționată suprafața maximă pe care modelul respectiv o poate încălzi. Izolarea locuinței, zona geografică și temperaturile de afară sunt, de asemenea, detalii pe care trebuie să le ai în vedere.

Autonomie

Dacă dorești să te bucuri de cât mai mult confort, autonomia reprezintă un alt detaliu pe care trebuie să îl ai numaidecât în vedere. Aceasta exprimă durata de ardere a unui buncăr plin cu lemne. Iar cu cât este mai mare, cu atât va trebui să vizitezi mai rar camera centralei, ceea ce reprezintă un avantaj major.

În cazul centralelor Stropuva România, vorbim despre o autonomie de 30 de ore. Aceasta se datorează în principal arderii tip lumânare, dar și construcției simplificate folosindu-se numai elemente de cea mai bună calitate.

Durată de viață

Faci o investiție majoră, așa că îți dorești să te bucuri cât mai mult de ea. Iar dacă nu îți dorești să schimbi prea curând sistemul de încălzire, atunci ar trebui să te intereseze și durata de viață a centralei.

Cu cât e mai mare, cu atât mai bine. Alege o centrală pe lemne de calitate, din materiale durabile și rezistente, astfel încât să aibă o durată de viață cât mai mare.

Oferim iar ca exemplu centralele Stropuva care pot avea o durată de viață de peste 25 de ani, atâta timp cât sunt corect întreținute.

Controlul centralei

Cu siguranță nu îți dorești o centrală lângă care trebuie să stai mereu cu manualul de utilizare, nu? De aceea ar trebui să alegi un model a cărui panou de comandă să fie cât mai intuitiv și mai ușor de utilizat. Astfel, cu doar câteva comenzi să poți alege temperatura dorită în locuință, iar mai apoi centrala să se ocupe de restul.

Nu uita de acest detaliu atunci când îți cumperi centrala!

Întreținere

Iar în final ar mai trebui să te interesezi și de lucrările de întreținere pe care centrala dorită le necesită. Sunt acestea dificil de efectuat, sau pot fi realizate în doar câteva minute? Trebuie efectuate zilnic sau este suficientă o curățare amplă pe lună?

Pune toate aceste întrebări comerciantului iar astfel vei afla cât de dificilă este întreținerea modelului ales.

Acestea sunt așadar principalele 5 criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când ai nevoie de o centrală pe lemne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.