Turism
5 mâncăruri românești apreciate de turiștii străini
Bucătăria tradițională românească este un adevărat mozaic de arome și influențe culturale, fiind lăudată de turiști pentru savoarea sa deosebită. Mulți dintre aceștia își împărtășesc experiențele culinare pe rețelele sociale, iar reacțiile lor sunt întotdeauna impresionante.
Iată care sunt mâncărurile românești în topul preferințelor turiștilor străini:
Mici
Delicioșii mici sau mititei, cu crusta ușor crocantă și miezul suculent, sunt un favorit incontestabil atât pentru români, cât și pentru străini. Mititeii sunt rulouri dintr-un amestec de carne de vită, porc și/sau miel, condimentate cu usuroi, piper negru, cimbru, coriandru și alte mirodenii și gătite la grătar. Se servesc cu muștar și pâine proaspătă, alături de o bere rece. Micii sunt asemănători cu ćevapi și alte preparate pe bază de carne măcinată din Balcani și Orientul Mijlociu, dar sunt distinctivi prin combinația unică de condimente, tehnica de preparare, cu bicarbonat de sodiu, și modul de servire.
În 2013, utilizarea bicarbonatului a creat probleme de licențiere în UE, fiind interzis în preparatele din carne tocată. După intervenția Asociației Române a Cărnii, rețeta de mici românești a fost inclusă pe lista rețetelor tradiționale, iar în 2014, bicarbonatul a fost permis prin derogare, facilitând producția și exportul.
Mămăligă cu brânză și smântână
Bulzul este un preparat românesc extrem de apreciat de turiștii străini. Se compune din mămăligă bogată, umplută cu brânză și unt, apoi coaptă la cuptor sau pe jar până devine aurie și crocantă. Cu o cremozitate aparte și un gust bogat, bulzul este adesea savurat ca un delicios fel principal sau garnitură. Se mai numește și „urs de mămăligă”.
Zacuscă
Zacusca este o delicatesă românească de legume, cu origini din perioada ocupației otomane între secolele XVII-XVIII. Preparată din vinete, ardei roșii și ceapă, zacusca este condimentată cu piper și foi de dafin, având o textură groasă și un gust intens. Se pot adăuga și ciuperci, morcovi, dovlecei sau țelină. Legumele se gătesc prin prăjire în ulei, coacere la cuptor sau grătar, pentru o variantă mai săracă în calorii, cu aromă de fum. Conservată pentru iarnă în borcane, se servește de obicei pe pâine sau ca garnitură la diverse preparate.
Sarmale
Chiar și turiștii străini familiarizați cu variantele de sarmale din Turcia, Bulgaria, Serbia sau alte țări din bazinul Mării Mediterane spun că cele preparate din carne din România, de obicei de porc, tocată și amestecată cu orez, ceapă, ouă, cimbru și mărar, și învelite în foi de varză murată sau viță de vie, sunt cele mai bune. Probabil datorită faptului că rețeta tradițională românească recomandă ca sarmalele să fie lăsate câteva zile pentru a absorbi aroma cărnii afumate, devenind astfel cât mai gustoase.
Preparatul este gătit într-o tavă căptușită cu varză tocată și varză murată, straturi de șuncă sau piept de porc și sarmale, toate acoperite cu mai multă varză murată și crenguțe de mărar. Se fierbe apoi într-un amestec de apă, suc de varză murată și condimente. Sarmalele se servesc tradițional cu mămăligă și smântână, oferind o explozie de arome autentice.
Ciorbă de burtă
Cunoscută ca remediu pentru mahmureală, ciorba de burtă este o supă românească îngroșată cu făină, smântână grasă și gălbenușuri de ou, colorată cu morcovi rași prăjiți sau ardei. Ingredientul principal este burta de vită, tăiată fâșiuțe. Este un preparat complex, cu arome dulci-acrișoare, onctuos și mătăsos, care se servește fierbinte, acompaniat de ardei iuți și smântână sau oțet.
De la micii suculenți, bulzul cremos și zacusca aromată, la ciorba de burtă revigorantă și sarmalele delicioase, aceste preparate sunt mai mult decât simple mâncăruri – sunt experiențe culinare memorabile.
Dacă vrei să te bucuri de delicii românești, dar o vizită în România nu se regăsește în planurile tale de călătorie, îți sugerăm să comanzi aceste specialități de la magazinele cu produse etnice românești. Vei înțelege de la prima degustare de ce bucătăria românească este atât de apreciată!
- EDITORIAL2 săptămâni ago
STRICT SECRET: In 22 noiembrie 1968, ora 4 dimineata, se pregatea invazia URSS asupra Romaniei. Ce a facut Ceausescu?
- PREMIILE RADAR DE MEDIA2 zile ago
PREMIILE RADAR DE MEDIA, EDIȚIA A-XV-A 2024 – START VOT! TU ALEGI CÂȘTIGATORII!
- EDITORIAL2 săptămâni ago
Lista ofiţerilor numiţi la „strict secret” de fostul Ministru al Apărării Gabriel Oprea. Turcescu si MRU printre colonei
- Program TV3 săptămâni ago
Programul PRO TV săptămâna 02 – 08 septembrie 2024
- Program TV2 săptămâni ago
Programul PRO TV săptămâna 09 – 15 septembrie 2024
- Grila de programeo săptămână ago
Modificări urgente în grila de programe PRO TV. Ce emisiune nu se mai vedea
- ENTERTAINMENT3 săptămâni ago
Daria Carinna vine cu o piesa peronalizata insotita de un videclip de exceptie – Vorba ta –
- Program TV2 săptămâni ago
Programul HAPPY CHANNEL săptămâna 06 – 12 septembrie 2024
- Program TV2 săptămâni ago
Programul ANTENA 1 săptămâna 06 – 12 septembrie 2024
- Monden3 săptămâni ago
Scandal de proporții la Antena 1. Două vedete s-au certat după emisiune. Așa ceva nu sa mai pomenit!
- AUDIENȚE TV2 săptămâni ago
AUDIENȚE TV Premiera Asia Express, lider de piață. Diseară, pe Drumul Zeilor: primul joc de amuletăal sezonului și cursa spre marea imunitate a primei etape
- Program TV3 săptămâni ago
Programul PRO CINEMA săptămâna 02 – 08 septembrie 2024
- AUDIENȚE TV2 săptămâni ago
AUDIENȚE TV Asia Express, din nou lider de audiență. Nicolai Tand, sub presiunea Joker-ului care poate schimba clasamentul, la careul imunității
- AUDIENȚE TV3 săptămâni ago
VIDEO Meciul calificării FCSB în grupele Europa League, lider de audiență, aseară, la România TV. Vezi cum arată clasamentul
- Analize Audiente TV2 săptămâni ago
AUDIENȚE TV Happy Channel, locul trei în top all channels weekendul trecut
- Monden2 săptămâni ago
Călin Donca îi cere daune uriașe lui Dorian Popa, după ce afacere i-a fost pusă la pământ. Afaceristul vrea să doneze suma unui centru de copii: „A făcut acuzații pe la televiziuni”