5 romane ecranizate pe care nu ar trebui să le ratezi

0
1205
Reclame
Spread the love

Faptul că un roman a fost ecranizat poate fi un indicator al faptului că opera respectivă merită citită. Iar când filmul este o creație a unui regizor precum Kubrick, Scorsese, David Fincher sau Darren Aronofsky putem fi siguri că sunt șanse foarte mici ca romanul după care a fost adaptat să ne dezamăgească.

 

E adevărat că filmele sunt, în majoritatea cazurilor, mai accesibile decât cărțile, dar și că ele au un rol major în popularizarea operei literare (exemplele de filme care au contribuit la popularizarea cărților sunt nenumărate). Dar popularitatea unei opere cinematografice, literare sau de orice alt fel nu ne asigură faptul că ne va plăcea. Discuțiile carte versus film vor exista întotdeauna, iar opiniile nu pot fi decât subiective; părerile sunt împărțite și nu ne rămâne decât să apreciem fiecare în parte, în funcție de gusturi.

Noi am încercat să alegem pentru topul de mai jos romane ecranizate foarte apreciate de cititori, romane care au fost baza unor filme la fel de iubite.

Toate cărțile pe care vi le prezentăm astăzi sunt cărți în engleză și le puteți găsi în librăria online Antic ExLibris, unde au reduceri la literatură în limba engleză de până la 90% (găsiți romane cu prețuri ce pornesc de la 9,99 lei).

 

  1. Gone Girl – Gillian Flynn

 

Cine ești? Ce am putut să ne facem unul celuilalt? Acestea sunt întrebările pe care Nick Dunne și le pune în dimineața aniversării de cinci ani de la căsătorie, când Amy, soția lui, este dată dispărută. Poliția îl suspectează pe Nick. Prietena lui Amy recunoaște că îi era frică de soțul ei, și că avea secrete față de el. El jură că nu este adevărat. O investigație amănunțită în căutările lui Nick de pe Google scoate la iveală câteva lucruri dubioase. El infirmă, spunând că nu el a căutat acele lucruri. Apoi, mai sunt și apelurile insistente pe care le primește. Deci, ce s-a întâmplat cu frumoasa lui soție?

Un roman bestseller, un fenomen, cu mai mult de 20 de milioane de copii vândute.

Gillian Schieber Flynn este un scriitor american, care a publicat trei romane, Sharp Objects, Dark Places, și Gone Girl, toate fiind adaptate pe marile ecrane. Flyn a scris adaptarea pentru filmul Gone Girl și pentru seria limitată de pe HBO, Sharp Objects.

 

  1. Silence – Shusaku Endo

În 1637, doi misionari portughezi întreprind o căutare periculoasă a tutorelui lor iezuit dispărut pe insulele ostile ale Japoniei. Shogunul și samuraii săi au curățat țărmul de influența occidentală, eliminând creștinii și supunându-i la o soartă mai grea decât moartea – tortura până au renunțat la cuvântul Dumnezeu. Părintele Rodrigues știe că dacă sunt descoperiți, ei vor suferi același tratament brutal ca țărănimea creștină persecutată; același abuz care – dacă ar fi să credem zvonurile – l-au făcut pe tutorele său să renunțe la credință. Cu cât Rodrigues se adâncește în călătoria sa în Japonia, cu atât se apropie de adevăr și se găsește punându-și întrebări despre semnificația tăcerii lui Dumnezeu la rugăciunile lor și la suferința creștinilor japonezi.

 

  1. Fight Club – Chuck Palahniuk

 

În romanul său de debut Chuck Palahniuc s-a arătat a fi cel mai talentat scriitor satiric si vizionar al generației sale. Alienatul narator al Fight Club își părăsește jobul lipsit de perspectivă și de sens atunci când ajunge sub influența lui Tyler Durden, un tânăr bărbat enigmatic care ține meciuri secrete de box în pivnițele barurilor. Acolo cei doi bărbați se luptă „atât cât e nevoie să se lupte”. O operă originală și glorioasă care expune adevăruri care centrale pentru lumea noastră modernă.

 

 

  1. Requiem for a dream – Hubert Selby

 

În Coney Island, Brooklyn, Sarah Goldfarb, o văduvă singură, nu își dorește nimic mai mult decât să slăbească și să participe la o emisiune de la televizor. Ea devine dependentă de pastilele de slăbit în ținta ei obsesivă, în timp ce fiul său dependent de droguri, Harry, alături de iubita sa, Marion și de cel mai bun prieten, Tyrone, au creat o scurtătură ilegală către bogăție și către destindere cu ajutorul heroinei.

Fermec ați de viziunile sclipitoare ale viitorului lor, cei patru se conving că eșecurile neașteptate sunt doar temporare. Chiar dacă viețile lor se deteriorează treptat, ei se agață de iluzii și se consumă în spirala drogurilor și a dependenței, refuzând să vadă că și-au creat cele mai rele coșmaruri.

 

  1. 2001: A Space Odyssey – Arthur C. Clarke

 

Scris când aselenizarea încă era un vis și transformat într-unul dintre cele mai influente filme din toate timpurile, romanul 2001: A Space Odyssey al lui Arthur C. Clarke rămâne o operă clasică de science-fiction, la mai mult de cincizeci de ani de la publicare.

Descoperirea unui monolit negru pe lună duce la o expediție umană adânc în sistemul solar, în speranța stabilirii unui contactcu inteligența extraterestră. Însă, cu mult înainte ca echipajul să ajungă la destinație, călătoria devine un dezastru…

Genial, incontrolabil și profetic, nemuritorul roman al lui Arthur C. Clarke abordează tema durabilă a locului omului în Univers.

Alte titluri de romane ecranizate care merită citite și pe care le puteți găsi la Antic ExLibris:

American Gods – Neil Gaiman

Trainspotting – Irvine Welsh

Nocturnal Animals – Austin Wright

Before I Go to Sleep – S. J. Watson

Sharp Objects – Gillian Flynn

Drive – James Sallis

The Talented Mr. Ripley – Patricia Highsmith

Life Of Pi – Yann Martel

 

Sperăm că recomandările noastre v-au trezit interesul pentru citit, pentru cititul în limba engleză sau pentru o discuție cu prietenii despre „carte versus film”. Și poate ați descoperit în top cărți despre care nu știați că au fost ecranizate sau v-ați dat seama că un film pe care l-ați văzut este o adaptare după o carte.

Reclame

Recomandam

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.