6 pasi de urmat pentru preluarea unei masini in leasing

0
2356

Preluarea unei masini care a fost deja achizitionata printr-un program de leasing poate reprezenta o alegere inspirata, insa, la fel de bine, poate duce la situatii care iti vor da multe dureri de cap.

In acest articol vorbim despre pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a prelua, in mod legal, un autoturism care inca se afla in perioada desfasurarii unui contract de leasing.

Vorbim, in principiu, despre un transfer de bunuri care tine mai mult de o serie de procese birocratice, prin care te angajezi sa preiei ratele de leasing ramase de platit la un autoturism achizitionat in leasing, de un proprietar anterior.

Beneficii ar fi, in urma acestui proces, si tin in general de pret, flexibilitate financiara si de timp, dar si de obtinerea unor facilitati extra, cum ar fi sume de bani in plus, primite de la vechiul proprietar.

Cu toate acestea, sfatul nostru este ca, in ciuda beneficiilor (in mare parte de ordin financiar) pe care crezi ca le poti obtine de pe urma unui astfel de proces, sa optezi, totusi, pentru achizitia unei masini in leasing noua, luata direct de la o companie de profil.

Dar, astazi vom vorbi despre prima varianta, propusa si ca subiect principal in acest material, si anume care sunt pasii necesari de urmat pentru a prelua o masina pentru care proprietarul inca plateste ratele de leasing.

Ei bine, sunt 6 etape de parcurs, pasi care implica foarte putina birocratie, semnarea unui contract, plata unor taxe si, cel mai important, obtinerea acordului firmei de leasing.

Haide sa vedem ce ai de facut pentru a prelua un autoturism care este inca sub contract de leasing semnat de altcineva.

Pasul #1 – Trebuie sa gasesti persoana de la care vrei sa preiei leasing-ul

Este un pas normal, iar daca ai pus deja ochii pe un autoturism, nu mai trebuie decat sa te intelegi cu proprietarul si sa-l convingi isi dea acordul pentru cedarea masinii in termenii propusi de catre tine.

Asigura-te, insa, ca autoturismul se afla intr-o stare de functionare buna. In acest caz, aloca-ti o marja generoasa si incearca sa analizezi starea tehnica a masinii ca o promisiune sa masina va functiona corespunzator nu doar astazi, sau pana saptamana viitoare, ci ca totul va fi ok pentru o perioada lunga de timp.

Daca nu faci asta, risti sa ramai si cu un morman de fiare, si cu ratele de leasing de plata.

Pasul #2 – Depune cererea de cesiune

Dupa ce ati convenit asupra conditiilor de preluare a autoturismului, trebuie sa intocmesti o cerere de cesiune si sa o trimiti firmei de leasing, impreuna cu alte documente necesare unei astfel de proceduri.

Pasul #3 – Trebuie sa obtii acordul firmei de leasing

Compania de leasing va analiza cererea ta, dar si sansele ca tu sa fii in masura sa preiei contractul de leasing. Daca furnizorul de leasing este de acord, acesta va aproba cesionarea contractului de leasing dintre ea (compania de leasing, de exemplu: Auto Schunn Romania) si vechiul proprietar.

Pasul #4 – Semnezi contractul de novatie

Dupa ce compania agreeaza noile conditii si isi da acordul, urmeaza semnarea unui contract de novatie, adica a unui contract care garanteaza trecerea leasing-ului de la vechiul proprietar, catre tine.

Acest contract de novatie va fi semnat catre toate cele 3 parti implicate, si anume de catre tine, de catre vechiul proprietar si de catre firma de leasing.

Pasul #5 – Platesti taxa de novatie

Dupa semnarea contractului, trebuie sa achiti taxa de novatie, o taxa care, de regula, reprezinta 2% din valoarea sumei care a mai ramas de plata la leasing, conform contractului.

Celelalte taxe pe care le vei avea de platit sunt, printre altele, taxa de inmatriculare si taxa pentru obtinerea certificatelor constatatoare de la Registrul Comertului, dar si eventuale rate de leasing ramase restante.

Pasul #6 – Intri in posesia masinii

Pasul mult asteptat, preluarea autoturismului de la vechiul proprietar si instalarea ca nou proprietar al masinii.

Tine cont, insa!

Inainte de a incepe demersurile de preluare a unui contract de leasing, asigura-te ca masina este intr-o stare buna de functionare, iar gradul de uzura al autoturismului este redus. Cel mai bine, obtine acordul vechiului proprietar de a merge impreuna cu masina la un service, pentru o analiza complete a starii tehnice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.