7 aprilie. Aniversare MIRCEA DANELIUC, actorul împlinește 71 de ani
Connect with us

ALL MEDIA

7 aprilie. Aniversare MIRCEA DANELIUC, actorul împlinește 72 de ani

Published

on

Mircea Daneliuc, nascut pe 7 aprilie 1943, in orașul Hotin, județul interbelic Hotin, azi în Ucraina este un actor, dramaturg, prozator și scenarist roman.

A urmat cursurile Liceului Constantin Negruzzi din Iaşi si in 1966 a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii A.I.Cuza din Iaşi, la sectia de limba franceza. Pasionat de cinematografie, in 1972 a absolvit si Institutul de Arta Teatrala şi Cinematografica din Bucuresti, la secţia de regie.

A debutat ca regizor in anul 1975, cu filmul Cursa, pentru care a primit premiul de debut din partea ACIN si care a participat la festivaluri internaţionale de film la Belgrad, New Delhi, Cairo, Moscova, Barcelona. Următorul film, Ediţie speciala, aparut in 1977 ii aducea premiul ACIN pentru regie si participa la Festivalul de Film de la New Delhi.

Când a apărut “Proba de microfon” in 1988, talentul lui Mircea Daneliuc era confirmat de primul Mare Premiu al ACIN. A participat cu aceasta pelicula la festivalurile de la Atena, Los Angeles, Roma, Poitiers. Următoarele filme regizate de el au avut mare succes: 1980- “Vanatoarea de vulpi” , 1981- “Croaziera”, 1984- “Glissando”, distins de ACIN cu Marele Premiu, 1988- “Iacob”, cu o nominalizare la premiul european Felix ca cel mai bun film si Marele Premiu ACIN, 1991- “A 11-a porunca” – UCIN Marele Premiu, 1992- “Tusea si junghiul”, cu Premiul special al juriului la UCIN, 1993- “Patul conjugal” – Marele Premiu UCIN, 1994- “Aceasta lehamite”, 1995- “Senatorul Melcilor”, 2003- “Ambasadori, căutam patrie”, 2005 – “Sistem nervos”- distins cu premiul Anno Uno in Italia, 2008- “Legiunea straina”, 2009- “Marilena”, 2009- “Cele ce plutesc”.

A semnat si regia câtorva spectacole de teatru ca “Emigrantii” de S. Mrozeck la Teatrul Mic din capitala, “Regele desculţ” de Paul Anghel la Teatrul Bulandra, “O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale la Teatrul Maria Filotti din Braila, propria piesa “Doi Pinguri” la Teatrul Naţional din Craiova.

Printre cartile scrise de Mircea Danieliuc se numara “Pisica rupta”- roman pentru care a primit premiul ASPRO, Cea mai buna carte a anului 1997, “Marilena şi cateva voluptati”- roman, “Schiopul binemirositor”- teatru, “Apa din cizme”- roman, “Doi pinguri”- teatru, “Strigoii fara tara”- roman, “Carlo Carlini”, iluzionism- teatru, “Petru şi Pavel”- roman, “Femei in ghips”- teatru, “Ora Lanti”- roman, pentru care a primit premiul de proza al revistei Ateneu, “Cele ce plutesc”- roman, cel mai nou volum este “Spalari pe cap”,care contine proza scurta si a fost publicat in 2010.

A scris scenariile pentru 19 din filmele pe care le-a regizat si a jucat ca actor in cateva dintre ele.

A fost casatorit cu actrita Tora Vasilescu si in prezent este casatorit cu Cecilia Barbora.

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending