Connect with us

Emisiuni

Academicianul Răzvan Theodorescu, invitat la TVR Cultural, în lumea filmului documentar

Published

on

TVR Cultural vă invită să urmăriţi în transmisiune directă vineri, 17 februarie, de la ora 20.00, o nouă ediţie a emisiunii „Despre documentar… încă ceva în plus”, moderată de Laurenţiu Damian. Academicianul Răzvan Theodorescu se va afla în studioul dezbaterilor culturale pentru a comenta două dintre producţiile regizate de Mirel Ilieşiu.

„Şi ne-om plimba cu barca” şi „În marea trecere”, regizate de Mirel Ilieşiu, sunt cele două filme documentare propuse telespectatorilor TVR Cultural. Mirel Ilieşiu, unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai filmelor documentare, a câştigat în 1969 premiul Palme d’Or pentru film de scurtmetraj la Festivalul de la Cannes pentru documentarul “Cântecele Renaşterii”.

Documentarul „În Marea trecere” a fost realizat în 1972 şi a fost considerat la acea vreme ezoteric de către cenzură. Filmul este un eseu cinematografic de o mare coerenţă stilistică, ce îmbină elemente care ţin de pictură, cu dansul, cu muzica şi cu versul. Cel de-al doilea film, „Şi ne-om plimba cu barca”, realizat în 1976, reprezintă o viziune romantică asupra unei realităţi dramatice. În faţa unei catastrofe asumate, inundarea unui sat cu prilejul construirii unui baraj, regizorul impune un deznodământ care ţine de o anumită filozofie a vieţii.

Titlul filmului îşi are sursa în replica finală a unuia dintre personaje, care este, de fapt, o replică a supravieţuirii. Doi bătrâni îşi vor pierde agoniseala unei vieţi întregi. În timp ce bătrânul nu mai are nicio speranţă de salvare în faţa acestei grele încercări, femeia găseşte resursele interioare pentru a depăşi momentul şi pentru a privi cu speranţă în viitor: “Lasă”, îi va spune soţului, „vedem şi lacul, şi ne dăm cu barca, şi-a fi bine”.
În fiecare vineri, de la ora 20.00, TVR Cultural transmite dezbaterile moderate de prof.univ. dr. Laurenţiu Damian sub genericul „Despre documentar… încă ceva în plus” – o emisiune consacrată sub emblema „Polemicile TVR Cultural”. Emisiunea realizată de Liliana Chiţescu şi prezentată de Laurenţiu Damian îşi propune să readucă în prim-plan filmul documentar, cu referinţe puternice în cinematograful românesc.

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

MENIU

pentru sufletul tau