Sarcina determina diferite modificari fizice si hormonale in organism, care pot duce la o varietate de simptome neplacute. Majoritatea gravidelor stiu ca este normal sa se astepte la greturi matinale, dureri de spate si picioare umflate. Cu toate acestea, problemele mainii si incheieturii mainii in timpul sarcinii sunt adesea o surpriza pentru multe dintre femeile insarcinate. Interesant este ca mai mult de o treime dintre gravide se confrunta cu afectiuni ale mainii sau incheieturii mainii.
Printre cele mai frecvente afectiuni ale mainii care le supara pe gravide sunt sindromul de tunel carpian, trigger finger si maladia De Quervain (tendinita policelui). Acestea sunt mai des intalnite in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina si adesea se rezolva dupa nastere.
Sindromul de tunel carpian
Aceasta afectiune este cauzata de compresia nervului median in articulatia incheieturii mainii, mai exact in tunelul carpian. Sarcina are ca rezultat cresterea in greutate si retentia de apa; tesaturile umflate ale articulatiei incheieturii mainii comprima nervul median provocand amorteala, furnicaturi si slabiciune in mana, in special in police, aratator, mijlociu si in prima jumatate a inelarului. De asemenea, sindromul de tunel carpian provoaca durere in incheietura mainii si dificultate de a efectua miscari fine. Simptomele pot fi agravate noaptea, uneori cauzand chiar si trezirea din somn.
Tratamentul incepe de obicei cu purtarea unei atele pentru incheietura mainii, evitarea activitatilor care agraveaza starea si administrarea de medicamente antiinflamatoare. Uneori, poate fi necesara o injectie locala cu corticosteroizi daca simptomele persista sau se inrautatesc.
Metodele de tratament conservator sunt insa eficiente doar daca afectiunea este in stadiu incipient. In stadiu mediu sau avansat, se recomanda interventia chirurgicala pentru eliberarea nervului comprimat.
Maladia de Quervain
In timpul sarcinii, umflarea tesuturilor din cauza retentiei de apa poate afecta tendoanele, in special teaca sinoviala care acopera tendoanele (tendoanele sunt benzi de fibre solide care leaga muschiul de os). Ca urmare, tendoanele nu pot aluneca lin in timpul miscarilor si se inflameaza.
De cele mai multe ori, retentia de apa din timpul sarcinii afecteaza tendoanele degetului mare (policelui), provocand durere si sensibilitate la baza acestuia.
Aceasta afectiune poarta denumirea de maladia de Quervain sau de tendinita de Quervain (este cunoscuta si sub numele de tendinita mamicii, dat fiind faptul ca este des intalnita la gravide si la proaspetele mamici).
Odihna, folosirea unei atele pentru degetul mare si evitarea miscarilor repetitive ale mainii sau incheieturii mainii pot ajuta la atenuarea simptomelor. Daca durerile sunt mai mari, medicul de mana poate recomanda o injectie locala cu steroizi. In cazuri rare, cand tratamentele conservatoare sunt ineficiente, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Operatia, insa, se realizeaza de obicei dupa nastere.
Trigger finger
Retentia de apa poate afecta si unii dintre scripetii care sustin tendoanele mainii, provocand o senzatie de blocare a unui deget in timpul indoirii sau indreptarii acestuia (scripetii sunt niste inele fibroase rigide ce intaresc tunelul ingust traversat de tendoanele flexoare profunde si superficiale la nivelul mainii).
Odihna, purtarea unei atele si fiziokinetoterapia sunt de obicei eficiente in gestionarea simptomelor. Rareori, totusi, poate fi necesara o injectie locala cu corticosteroizi sau o mica interventie chirurgicala facuta intr-o clinica de specialitate.