UTILE
Alcool la volan în 2022. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Datorită numeroaselor întrebări provenite din partea cititorilor avoalcool.ro, ne propunem să abordăm astăzi cel mai de interes subiect pentru cititori, și anume alcool la volan în 2022 și pedeapsa alcool la volan în 2022.
Din punctul multora de vedere, alcoolul la volan în 2022 ar trebui să nu mai fie o chestiune asupra căreia să ne informăm. Noi credem însă că este un subiect care trebuie mereu analizat și cu care să fii la curent. Este deja cunoscut că a bea și a conduce pe drumurile publice este o acțiune aspru sancționată de către organele abilitate.
Afli astăzi pedeapsa care se aplică în funcție de alcoolemie și la ce ar trebui să te aștepți dacă ai fost prins cu alcool în aerul expirat în timp ce erai la volan.
Pentru început, menționăm că România este un stat care și-a asumat toleranță zero pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Acest lucru înseamnă că orice valoare de alcool în aerul expirat de peste 0,00 g/l este sancționată.
Cu toate acestea, sunt prevăzute sancțiuni și măsuri diferite care pot fi luate în funcție de gradul de îmbibație alcoolică depistat și, pentru faptul că fiecare caz în parte are particularitățile sale, un conducător auto prins cu alcoolemie la volan poate beneficia de aplicarea unor măsuri favorabile dacă strategia de apărare este conturată de către un avocat specializat în infracțiuni rutiere cu specific alcoolemie la volan.
Codul rutier 2022 stabilește următoarele pedepse pentru cei care sunt prinși cu alcoolemie pozitivă la volan: amendă contravențională ori amendă penală sau închisoare.
Primul pas făcut după ce ai fost oprit de către lucrătorii de poliție este testarea cu aparatul etilotest și, în funcție de rezultat, există mai multe variante. Precizăm faptul că diferența dintre contravenție și infracțiune o face nivelul de îmbibație alcoolică în sânge, acesta stabilindu-se în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate – ca regulă, în București, INML face recoltarea de sânge, iar în alte orașe, spitalele –, în urma recoltării de mostre biologice (sânge). Astfel, potrivit legislației în vigoare în 2022, dacă îmbibația alcoolică este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge fapta constituie infracțiune, fiind prevăzută de art. 336 din Codul penal. Acest prag nu conduce la concluzia potrivit căreia un nivel mai mic al prezenței alcoolului în sânge rămâne fără efecte juridice! Astfel, identificăm următoarele variante:
1. Dacă rezultatul aparatului etilotest arată că ai o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie contravenție. Există posibilitatea să soliciți recoltarea de mostre biologice (sânge) pentru a-ți dovedi nevinovăția, însă este un aspect în legătură cu care trebuie să te consulți cu avocatul tău pentru că poate avea consecințe negative.
2. Dacă rezultatul arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ești obligat să te supui recoltării de mostre biologice pentru a se stabili nivelul de alcool în sânge. Am spus anterior că sângele este prevalat în București, ca regulă, la INML. În alte orașe, ca regulă, în spitale. Într-un articol distinct vom arăta și ce se întâmplă în cazul în care refuzi să te supui recoltării de probe biologice (sânge).
Revenind, amenda se aplică în cazurile unde se constată o alcoolemie la volan de sub 0,8 g/litru. Această contravenție va consta în 9-20 de puncte amendă. În plus, permisul de conducere va fi suspendat pentru 90 de zile.
Amenda penală ori închisoarea de la 1 până la 5 ani plus reținerea permisului de conducere se dispun atunci când valoarea de 0,8 g/litru este depășită. Colegii noștri au scris un articol în care au arătat, pas cu pas, ce trebuie să faci pentru a păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan. Regăsești link-ul la finalul acestui articol.
Este de reținut că, în orice situație, indiferent de nivelul de îmbibație alcoolică depistat în sânge – deci la INML sau la spital –, se deschide dosar penal în cadrul căruia vei fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 336 Cod penal, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Dacă atunci când vine rezultatul de la INML ori spital, după caz, se stabilește că îmbibația alcoolică este de sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, cauza se clasează.
Dacă rezultatul aflat pe buletinul de analize este peste pragul menționat anterior, dosarul își continuă cursul – se administrează probe, vei fi citat în vederea participării la audieri, vor fi citate persoanele pe care le-ai avut alături în autoturism – și de aici începe să se resimtă o mai mare nevoie de a beneficia de ajutor de specialitate din partea unui avocat specializat în materia dreptului penal, respectiv alcoolemie la volan.
Prin urmare, între perioada în care ai fost condus la INML ori spital pentru recoltare și momentul în care ajunge rezultatul probelor la dosarul penal , dreptul de a conduce este suspendat.
Amendă sau închisoare pentru alcool la volan 2022. Exemple
Spre exemplu, de obicei, o sticlă de bere, un pahar de vin sau 200 de ml de țuică vor duce la amendă contravențională și pierderea permisului timp de trei luni, iar un pahar de coniac sau 400 ml de țuică conduce la o pedeapsă cu închisoare.
În Belgia, Austria, Spania, Olanda, Bulgaria sau Italia limita pentru infracțiune este situată mai jos decât România, și anume la pragul de 0,5 g/litri alcool pur în aerul expirat.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.
Articol preluat de pe avoalcool.ro
Lasă un răspuns
-
Grila de programeo săptămână ago
Antena 1 modifică grila de programe în day time, din cauza emisiuni Bate Palma de la PRO TV
-
Program TVo săptămână ago
Programul PRO TV pentru săptămâna 23-29 ianuarie 2023
-
Program TV2 săptămâni ago
Programul ANTENA 1 pentru perioada 20-26 ianuarie 2023
-
Program TV2 săptămâni ago
Programul PRO TV pentru săptămâna 16-22 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TVo săptămână ago
Program TV azi 22 ianuarie 2023
-
ADVERTORIALE3 zile ago
LA MUȚI ANI 2023! De ANUL NOU primești Cadou Advertoriale Seo la dublu!
-
AUDIENȚE TVo săptămână ago
Cele mai noi episoade Lia – Soţia soţului meu, lider de piaţă la nivelul întregii ţări
-
RECOMANDARI TV2 săptămâni ago
Program TV azi 14 ianuarie 2023
-
Seriale3 săptămâni ago
Premiera Lia – Soţia soţului meu, lider de piaţă la nivelul publicului comercial feminin
-
RECOMANDARI TVo săptămână ago
Program TV azi 21 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV3 săptămâni ago
Program TV azi 13 ianuarie 2023
-
Program TVo săptămână ago
Programul TVR 1 pentru săptămâna 23-29 ianuarie 2023
-
Reality Show2 săptămâni ago
Duelul reality-show-urilor: „Survivor România“ vs „America Express“ . Pro TV face o mutare-surpriză pentru Antena 1
-
Program TV2 săptămâni ago
Programul KANAL D pentru săptămâna 16-22 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV2 săptămâni ago
Program TV azi 15 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV3 zile ago
Program TV azi 28 ianuarie 2023
Pingback: Cod Rutier 2023. Care este alcoolemia la care ți se suspendă permisul de conducere? De la ce valoare ți se deschide dosar penal? - RADAR DE MEDIA