Connect with us

EVENTS

Alex Ştefănescu: “Mi-e groază să aflu că Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu nu ştiu să facă suc de roşii

Published

on

Ediţia de astăzi, 12 octombrie, de la 14.30,  a emisiunii „Digicult” are un invitat de seamă în cadrul rubricii „Copilăria scriitorilor”: pe criticul literar şi scriitorul Alex Ștefănescu.

Acesta este, prin natura profesiei, un expert al cuvintelor, dar şi al senzatiilor, căci ele îi aduc aminte de copilărie. “Când eram copil si am citit primele cărţi, am hotărât să nu spun nimănui că există literatura, pentru ca literatura să rămână numai a mea. Acum, printr-o ironie a sorţii, prin meseria de critic literar, tocmai asta fac: îi îndemn pe alţii să citească. Am ştiut de la început că o să fiu scriitor. Am ştiut, am vrut, mi-am dorit mai mult decât orice pe lume să fiu scriitor.”

Alex Ştefănescu face și o declarație amuzantă la “Digicult”, despre doi dintre scriitori români pe care îi admiră foarte mult. ”Mama m-a învăţat cum se confecţionează orice: ştiu să fac o pernă, să adun puf de la raţe sau găini. M-a învăţat să pun murături, să fac suc de roşii. Am şi spus o dată că mi-e groază să aflu că Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, pe care-i admir foarte mult, nu ştiu să facă suc de roşii. Dacă aş afla chestia asta, nu i-aş mai admira atât de mult, mai bine să nu ştiu!”, spune amuzat Alex Ștefănescu.

Scritorul își aduce aminte cu drag de copilăria în care l-a avut drept ghid pe tatăl său: ”Tata m-a învăţat foarte multe lucruri despre natură, cu multă răbdare. Mergeam în pădure, mă învăţa cum se numeşte fiecare pom – frasin, ulm, stejar… Eu rămân mirat, în ziua de astăzi mulţi oameni, chiar de la ţară, nu ştiu să deosebească copacii. M-a învăţat să gust apa din fântână şi să preţuiesc gustul apei”.

Cu o copilărie plină de experienţe şi experimente, Alex Ștefănescu are amintiri cât pentru… un roman. Cel mai drag capitol al începutului de viață îi are drept personaje principale pe mama şi pe tata. “Cel mai mult îmi lipsesc părinţii. Vedeţi, am lucrat la <<Istoria literaturii>> timp de 10 ani. Aş fi de acord să dispară, ca şi cum n-ar exista, doar să-l mai văd pe tatăl meu o dată! Şi pe mama, mi-e foarte dor de mama, mama m-a ocrotit cu o dragoste aproape mistică. Le sunt recunoscător pentru că mi-au lăsat moştenire doi fraţi pe care îi iubesc foarte mult”.

Ediţia de sâmbătă a emisiunii “Digicult” este completată de o vizită la reşedinţa Ambasadorului Franţei la Bucuresti, unde telespectatorii vor descoperi o colecţie de artă impresionantă si un interviu exclusiv cu una dintre cele mai populare scriitoare ale momentului pe plan mondial, autoarea bestseller-ului ”P.S. I love you”, Cecelia Ahern.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending