Alexandru Repan: „Viaţa mea a fost aproape sub semnul destinului!” - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Emisiuni

Alexandru Repan: „Viaţa mea a fost aproape sub semnul destinului!”

Published

on

Invitatul Irinei Păcurariu la „Reţeau de idoli” în ediția de luni, 15 noiembrie, de la ora 21.00 este Alexandru Repan, actor al generaţiei de aur a teatrului românesc.

Despre actorul și regizorul Alexandru Repan s-a scris că este bărbatul şarmant, cu privire pătrunzătoare şi zâmbet cuceritor care a fost fratele mijlociu din „Fraţii Karamazov”, fermecătorul Claudiu din  „Hamlet” sau Lopahin din „Livada de vişini”. Actorul, care mărturiseşte că „hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa” are un destin parcă desprins din roman.

Cu o activitate care a inclus peste 70 de roluri în teatru și mai bine de 50 de roluri în filme, printre care amintim „Dimitrie Cantemir” (1973), „Razboiul de Independenţă” (1977) şi „Amen” (2002), Alexandru Repan este stâlp de bază al Teatrului Nottara din București, instituție unde a fost angajat în 1968. În 2002, actorul a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

„Alexandru Repan este un actor deplin, cu putere de control asupra stării sufleteşti complicate. De câte ori e în scenă, îi stăpâneşte pe toţi cu privirea şi energia sa, adunându-i şi risipindu-i într-un firesc sub care se ghiceşte încărcătura de gândire – un joc sub zodia lucidităţii. Pentru Alexandru Repan teatrul este locul din lume unde nu ai voie să disimulezi…”, îl descrie Irina Păcurariu pe invitatul său din ediţia de luni, 15 noiembrie, de la ora 21:00.

Născut în anul 1940 în Bucureşti, pe atunci la o margine dintre oraş şi sat, pe Bulevardul Pache Protopopescu, la colţ cu celebra stradă Popa Nan, Alexandru Repan a copilărit în vremuri cumplite de secetă şi foame. Mama sa, Marghit, din Arad, a reuşit cu chiu şi vai să aducă în Bucureşti o capră gestantă, care a alimentat întreaga familie cu lapte, iar capra, iedul şi o trotinetă erau singurele jucării ale actorului.

Părinţii săi, Marghit şi Alexandru, mici burghezi, tatăl fiind profesor de lucru manual, iar mama, casnică, au făcut tot posibilul ca unicul lor fiu să crească frumos şi educat în linişte, armonie şi pace. Iubeau teatrul şi l-au dus de multe ori la spectacole, inoculându-i dragostea de scenă.

Actorul a avut o relaţie specială mama sa, care i-a fost prieten, critic şi îndrumător.  „Viaţa mea a fost aproape sub semnul destinului! Pentru că într-o iarnă a anului 1939, undeva pe Bulevardul Pache Protopopescu, o femeie află că a rămas însărcinată şi imediat s-a dus la Biserica Mătăsari. Se aşează în genunchi în faţa altarului şi îl roagă pe Dumnezeu trei dorinţe: „Doamne, fă să fie băiat, să fie frumos şi să se facă actor!”. În februarie 1940, acea femeie m-a născut pe mine. Deci obişnuiesc să spun că am 82 de ani de viaţă şi 83 de ani de teatru”, mărturisea actorul Alexandru Repan la „Reţeaua de idoli”.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending