Connect with us

BAZAR

Alexandru Tomescu şi Pavel Šporcl – la final de turneu

Published

on

Cinci oraşe, cinci concerte, cinci succese impresionante. Acesta este bilanţul turneului desfăşurat de violoniştii Alexandru Tomescu şi Pavel Šporcl între 30 octombrie şi 5 noiembrie. Seria de concerte a fost dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a Cehiei, oferind ocazia publicului din București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Bistriţa şi Timişoara să audieze un program extrem de ofertant; acesta a inclus prima audiţie absolută a piesei “Gemini Studies” de Dan Dediu, compusă special pentru acest eveniment.

Atât Alexandru Tomescu cât şi Pavel Šporcl sunt fiecare artişti de top din România, respectiv Cehia, astfel că o serie de recitaluri care să îi aducă pe aceeaşi scenă nu putea fi decât emblematică pentru relaţiile extraordinare de care se bucură cele două ţări.

Primul recital a fost găzduit în 30 Octombrie de Ateneul Român şi a luat forma unui eveniment dedicat partenerilor Ambasadei Cehe şi Centrului Cultural Ceh din Bucureşti. Apoi Alexandru Tomescu şi Pavel Šporcl au început călătoria care avea să îi poarte prin alte patru oraşe din România : prima oprire a avut loc în 1 Noiembrie la Baia Mare, unde cei doi muzicieni au evoluat la Casa Tineretului. A doua zi au fost găzduiţi de Auditorium Maximum din Cluj-Napoca, iar în 3 Noiembrie, de Sinagoga din Bistriţa. Turneul a luat sfârşit cu recitalul pe care Alexandru Tomescu şi Pavel Šporcl l-au susţinut la Timişoara, la Sala Capitol în 5 noiembrie.

Succesul turneului a fost notabil, toate concertele au fost primite cu mult entuziasm de public şi presă, atât datorită virtuozităţii remarcabile a celor doi, cât şi modului nonconformist de a se prezenta. Pentru momentele de bis, Pavel Šporcl a schimbat bandana care i-a consacrat imaginea de artist neconvenţional cu clopul maramureşean sau cu o pălărie tradiţională a minorităţii cehe din ţara noastră, fiind urmat în această idee şi de Alexandru Tomescu. Recitalurile s-au bucurat de o atmosferă relaxată, în care muzica de valoare a fost savurată în interpretarea colorată, la propriu, a celor doi violonişti. Colorată pentru că Pavel Šporcl a cântat pe o vioară albastră, cea pe care a folosit-o în ultimii opt ani de carieră și al cărei sunet se află pe cele peste 200.000 de CD-uri vândute în toată lumea. Alexandru Tomescu a inaugurat o exotică vioară verde, special creată de lutierul Silvian Rusu pentru Turneul pe care cei doi artişti l-au realizat de Ziua Naţională a Cehiei.

Excelenţa Sa, Domnul Jiří Šitler, Ambasador al Republicii Cehe în România, a asistat la rândul său la toate recitalurile.

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

MENIU

pentru sufletul tau