Connect with us

EVENTS

Alexandru Tomescu şi Pavel Šporcl – Turneu cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Cehe

Published

on

Anul acesta, de Ziua Națională a Cehiei, Vltava întâlnește Dunărea, iar violonistul ceh Pavel Šporcl îl întâlneşte pe Alexandru Tomescu pentru un turneu de recitaluri extraordinare.

Cei doi muzicieni propun un program de lucrări spectaculoase, precum şi prima audiţie absolută a piesei „Gemini Studies” de Dan Dediu. Lucrarea a luat naştere special pentru acest eveniment, îmbinând inspiraţia cunoscutului compozitor român cu teme din muzica a doi importanţi autori cehi – Antonin Dvořák şi Bedrich Smetana.

Proiectul a fost iniţiat de Ambasada Republicii Cehe în România şi Centrul Ceh din Bucureşti ca simbol al relaţiilor extrem de apropiate de care cele două state se bucură. Şi ce idee ar fi putut fi mai potrivită decât aceea de a sărbători prin muzică, avându-i pe scenă pe doi dintre cei mai importanţi exponenţi ai violonisticii din cele două ţări?

Începând cu anul 1918, în 28 Octombrie este celebrată fondarea statului Cehoslovac independent. „Țara noastră a devenit republică în octombrie 1918 și a menținut încă de la început o alianță apropiată cu România. Faptul că Ziua Națională a Republicii Cehe este sărbătorită printr-o serie de concerte susținute de Pavel Šporcl și Alexandru Tomescu, prieteni apropiați și artiști excepționali, este un simbol”, declară Excelența Sa, Dl. Jiří Šitler, Ambasador al Republicii Cehe în România.

Evenimentele au început cu un concert la Ateneul Român, pe care Ambasada Republicii Cehe l-a dedicat tuturor colaboratorilor și partenerilor săi.

Turneul continuă la Casa Tineretului din Baia Mare (1 noiembrie), Auditorium Maximum (Casa Universitarilor) din Cluj-Napoca (2 noiembrie), Sinagoga din Bistriţa (3 noiembrie) şi Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara (5 noiembrie). Fiecare dintre recitaluri se va bucura de prezenţa Excelenţei Sale, Domnul Jiří Šitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România.

Alexandru Tomescu este omul provocărilor, pe care le caută, le înfruntă şi le învinge. Aflat într-o permanentă explorare a granițelor sale muzicale și personale, violonistul român s-a poziționat deja în categoria restrânsă a interpreţilor de renume internaţional care în ultimele decenii au abordat toate cele trei mari integrale ale repertoriului violonistic: Paganini, Ysaÿe și Bach. Alexandru Tomescu este invitat să concerteze pe toate meridianele globului și dovedeşte de fiecare dată că pentru el nu există provocări muzicale de neînvins sau repertorii tabu.

Pavel Šporcl este cel mai apreciat reprezentant al tinerei generaţii de violonişti cehi, fiind descris de presa din țara sa natală drept „acel tip de talent care se naște probabil o dată la 100 de ani”. Este aclamat permanent pentru interpretările sale uluitoare, se bucură de un succes impresionant şi cucereşte publicul cu fiecare apariţie scenică. Pavel Šporcl nu se limitează exclusiv la repertorii de factură clasică, violonistul nu ezită când vine vorba de a face incursiuni în lumea muzicii jazz sau pop, promovând posibilitățile variate de exprimare ale viorii.

Un element surpriză sunt cele două instrumente nonconformiste ale celor doi muzicieni. Pavel Šporcl cântă pe o vioară albastră, iar Alexandru Tomescu, pe o vioară făurită de Silvian Rusu, care a primit o neobișnuită înveșmântare verde, special pentru această ocazie. Două viori colorate și doi violoniști plini de efervescență, într-un turneu unicat.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending