Joi, 5 Decembrie 2019 la orele 10.00, va avea loc la Colegiul Tehnic Mihai Bravu din Bucuresti, simpozionul national Alimentatie rationala pentru sanatate.
Educatia alimentara pune bazele unui corect regim dietetic, indispensabil pentru organismul nostru si pentru mentinerea starii de sanatate. Alimentatie corecta este primul pas catre o viata sanatoasa si lunga astfel, adoptarea unui stil de viata sanatos asigura hrana completa pentru mentinerea energiei organismului, fara sa duca la anemierea trupului si a mintii. Din acest motiv, cei ce doresc sa aiba un stil de viata sanatos, trebuie sa renunte la alimentele de tip fast-food, la preparatele bogate in grasimi, la consumul excesiv de cafea si alcool si sa aleaga ceea ce natura ne ofera cu atata generozitate: fructe si legume proaspete, sucuri naturale, lactate si alimente preparate termic intr-un timp cat mai scurt, astfel incat produsul final sa nu piarda proprietaţile benefice.
Studiile de specialitate, medicii si nutritionistii deopotriva sunt de acord asupra faptului ca procesul de imbatranire este accelerat in cazul in care alimentatia e nesanatoasa. Deprinderea de a consuma mai multa hrana decat avem nevoie rezulta dintr-o educatie familiala defectuoasa, considerandu-se normala alimentatia fara restrictie.
Obezitatea nu este doar o problema de estetica, ci si o afectiune extrem de grava, care duce la complicatii asociate cu unele boli cronice, precum diabet zaharat, cresterea colesterolului, tulburari de respiratie cu bronsita cronica si emfizem pulmonar, afectiuni hepatice cu ficat infiltrat de grasimi si litiaza biliara, reducerea randamentului inactivitatile fizice si intelectuale, imbatranire premnatura si scurtarea vietii, in medie, cu 10-13 ani, etc.
Fiind in luna decembrie, o luna plina de sarbatori crestinesti, este o buna tema de gandire asupra unei alimentatii sanatoase si echilibrate, avand in vedere ca in Romania in perioada de sarbatoare se mananca foarte mult si foarte prost.
Scopul proiectului:
Implicarea cadrelor didactice in vederea imbogatirii cunostintelor teoretice si practice legate de modalitatea prin care alimentatia rationala de zi cu zi sa devina obisnuinta, in acelasi timp constientizarea in permanenta a efectului negatival unei alimentatii haotice, nesanatoase.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- Dezvoltarea zestrei de cunostinte in ceea ce priveste modul de alimentatie rationala;
- Realizarea de catre elevi, cu ajutorul profesorilor coordonatori, a unor preparate culinare sanatoase, a unor referate, proiecte educative, lucrari stiintifice pe teme privind alimentatia rationala, echilibrata, importanta alimentatiei asupra viet
- Pregatirea elevilor pentru viitoarele locuri de munca cu ajutorul workshop-urilor sustinute de catre Chefi celebri si specialisti din industria de HoreCa.
Grupul tinta caruia i se adreseaza proiectul este format din elevi din invatamantul gimnazial și liceal din clase cu specializare gastronomie si turism, cadre didactice din invatamantul preuniversitar si cercetatori.
Invitati speciali:
Gabriella Pascaru Bisi – Ambasador Whirlpool & Ambasador Myria
Chef Catalin Jernoiu
Chef Mehrzad Mogzahehi
Chef John Menumorut – Corporate Chef Parmafood
Cristina Van Der Schaaf – Fondator Horeca School
Stephane Oprea – Fondator&Presedinte Institutul Escoffier Romania
Parteneri institutionali:
Ministerul Educatiei Nationale, Casa Corpului Didactic, USAMV, Horting, Horeca School
Sponsori: Profi, Ocean Fish, Parmafood
Eveniment sustinut de: Whirlpool, Myria Altex, Delaco, Fino, La Molisana, Eisberg, Elle et Vire, Fuchs, Aqua Carpatica, Spornic, Nestle Dessert, Mutti, TeamFresh, Pietro Coricelli, Fresh Fruits, Calvo, Microgreens, Tabasco, Musetti, Bioki, Topoloveni, Kluth, Rimmel, Wella, Adidas, DJ Marcous, Alex Bisi Photography.
Parteneri media: BucurestiFM, TrendsHRB, Gastromedia, Radar de Media
Coordonatori de proiect:
Prof.Dr.Ing Daniela Crisan
Prof.MA Gabriella Pascaru Bisi
Eveniment organizat de Arta Gustului si Colegiul Tehnic Mihai Bravu
Despre Colegiul Tehnic Mihai Bravu:
Scoala a fost infiintata in 1873 sub patronajul „Uniunii Constructorilor Romani”, organizand cursuri pentru ucenicii si lucratorii din industria particulara si de stat. In 3 august 1948 – Legea 175 privind reforma învatamantului reorganizeaza invatamantul, scoala functionand sub denumirea “Scoala medie tehnica de constructii” sub patronajul Ministerului Constructiilor, avand cursuri cu o durata de 4 ani. A functionat in mai multe locatii, in anul 1950 fiind construit localul pe actualul amplasament, profilul scolii ramanand neschimbat, cu o traditie de peste un secol si jumatate. Urmarind permanent racordarea ofertei curriculare la cererea de pe piata muncii, scoala ofera in prezent clase cu profil de Servicii avand urmatoarele specializari : Tehnician in gastronomie si Tehnician în hotelarie.
Director: Prof. Ing Gabriela Lungu
Despre Arta Gustului:
Arta Gustului a fost fondata in 2013 de catre Gabriella Pascaru Bisi din pasiunea pentru arta gastronomica. Incepand din 2017, Gabriella s-a dedicat pe langa proiectele de gastronomie si educatiei alimentare in scoli si licee. Principalul scop al programului de educatie alimentara este acela de a construi o miscare a carei voce colectiva sa devina puternica si sa poata aduce schimbari pozitive pentru a reduce impactul bolilor legate de alimentatie pentru generatiile actuale si cele ce vor sa vina iar in acest demers, Gabriella este sustinuta de catre companii importante din domeniul HoreCa si nu numai dar si de o echipa de excelenta de voluntari care ii sunt alaturi din 2017.
Gabriella si-a propus sa revolutioneze modul in care oamenii se hranesc si isi hranesc familiile!
Foto: PR