Unul dintre secretele unui zâmbet sănătos constă în alimentele pe care alegem să le includem în mod obișnuit în regimul nostru zilnic. Bineînțeles că periajul dentar regulat, corect efectuat precum și utilizarea aței dentare, rămân cele mai eficiente moduri de a ne proteja dantura împotriva cariei dentare și a bolii parodontale. Însă, și o dietă alimentară corectă ne ajută să ne păstrăm zâmbetul strălucitor și gingiile sănătoase.
Medicul implantolog dr. Taner Chemal explică faptul că ”regimul alimentar echilibrat, bogat în substanțe nutritive dintre care amintim vitamina C, vitamina D, calciul și altele este esențial pentru sănătatea orală”. Astfel, domnul doctor descrie care sunt alimentele ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă și strălucitoare:
1. băuturile dulci – atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizează smalțul dentar și permit formarea cariei dentare. Toate băuturile răcoritoare, inclusiv fresh-urile din fructe constau aproape în întregime din zaharuri simple. Dacă mai sunt și acidulate (carbogazoase), concentrația dăunătoare de acizi va crește și mai mult. Sunt studii făcute de Asociația Dentară Americană care demonstrează caracterul nociv al acestor băuturi asupra smalțului, pe primul loc clasându-se cele utilizate de sportivi.
2. dulciurile – fie că vorbim de bomboane sau prăjituri, acestea au o mare concentrație de zahăr rafinat ceea ce duce la creșterea fulminantă a nivelului de acizi din gură. Bomboanele, în special cele gumate, jeleurile, rahatul sunt cele mai periculoase deoarece acestea aderă puternic de suprafața dinților și a lucrărilor dentare, îngreunând foarte mult misunea „curățătoare” a salivei.
3. alimentele bogate în amidon – amidonul este un component al alimentelor care ridică foarte mult concentrația de acid din cavitatea orală. Se găsește din belșug în pâine, produsele de patiserie, pastele făinoase, orez sau cartofi. Cu cât amidonul din aceste alimente este mai procesat, cu atât va provoca un nivel mai mare de acizi în gură. Amidonul negătit din legume nu pune în pericol smalțul dentar.
4. cerealele „gata preparate” pentru micul dejun – amestecul de zahăr și amidon din compoziția acestora le conferă un caracter nociv pentru smalțul dentar. Ca și în cazul produselor de patiserie care conțin zahăr și amidon procesat sunt lipicioase și aderă de dinți funcționând ca un magnet pentru placa bacteriană.
5. cafeaua, ceaiul și vinul roșu – îndulcite ridică nivelul de acizi din gură slăbind smalțul dentar. Sorbirea lor lentă le face și mai periculoase, deoarece determină valori ridicate ale acizilor pentru o lungă perioadă de timp. Totodată, aceste băuturi pătează dinții.
Medicul dentist Dr. Taner Chemal cu competență în implantologie orală și cu peste 15 ani de experiență în reabilitări simple și complexe cu implant dentar este fondatorul clinicilor Implantodent (www.implantodent.ro) și a creat un concept unic pe piața românească axat strict pe profesionalism, performanță, eficiență, calitate, excelență. Pregătirea sa și a întregii sale echipe în domeniu, cursurile practice de specializare urmate în cele mai prestigioase centre din lume i-au ajutat pe specialiști să devină pionieri pentru țara noastră în tot ceea ce înseamnă domeniul stomatologic atât la nivel de manopere, cât și la capitolul tehnologie avangardistă