Connect with us

Emisiuni

ALTERNATIVA | „Din|Interior” – Prădătorii naturali ajută agricultura bio!

Published

on

Duminică, de la ora 18.30, la Digi24, puteţi urmări un amplu reportaj despre alternativa biologică la consumul de pesticide, soluţie găsită de cercetătorii români în anii ’80 dar abandonată acum din lipsă de fonduri.

Realitatea de la care porneşte reportajul Digi24 este aceea că în fiecare an peste 30% din recoltele mondiale sunt distruse de insecte şi diverse boli. Paguba este estimată la 100 de miliarde de euro iar antidotul, pesticidele poluează mediul înconjurător şi prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor. Doar că foarte puţină lume ştie că în anii ‘80, cercetătorii români au pus la punct o alternativă ecologică la consumul de pesticide, demonstrând că insectele dăunătoare pot fi combătute eficient chiar cu prădătorii lor naturali, crescuţi şi înmulţiţi în laborator. Cercetările, începute în anii ‘80 din ordinul lui Nicolae Ceauşescu şi rezultatele obţinute atunci de oamenii de ştiinţă români au atras repede atenţia chinezilor care, în anul 2000, au venit să ceară ajutor în România fiindcă nu reuşeau să găsească soluţii. La noi însă, programul de cercetare a fost abandonat din lipsa banilor. Reporterii „Din|Interior” au vrut să afle cum a fost posibil ca în ţara care a exportat în China această tehnologie, staţiunile de cercetare să ajungă doar nişte ruine.

Părerea unora dintre cei intervievaţi a fost că ruina în care au ajuns toate aceste institute de cercetare ar fi fost voită, având în vedere sursa de profit pe care o reprezintă comerţul cu pesticide: “Parcă cineva nu a mai vrut să se facă ceva în acest domeniu. Pesticidele astea sunt o foarte bună sursă de profit!”, declară Constantin Iacob, fost cercetător Staţiunea de Cercetări Pomicole Strejeşti. Dar unul dintre exemplele concrete, prezentat în emisiune, cel al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură de la Vidra este elocvent. Timp de trei ani, cercetătorul Elena Bratu i-a învățat pe chinezi cum să scape de insectele problemă cu ajutorul gărgărițelor. Chinezii și-au făcut laboratoare în care au înmulțit aceste insecte în număr mare: peste 250.000 de ouă pe sezon. În România, în schimb, programul de cercetare a fost abandonat din cauza lipsei banilor. În anul 2000, Guvernul a decis sa aloce fondurile în cercetare spre alte domenii, în vogă la acel moment, precum I.T-ul. Cercetarea agricolă nu a mai fost o prioritate. În prezent, tehnologia zace în paragină, sub lacăt.  În străinătate, gărgărițele se vând, la pachet, cu instrucțiuni de folosire pentru sere și grădini. În România, țara care a exportat tehologia de înmulțire controlată a acestor insecte, aceste lucru este acum greu de imaginat.

Ce spun în tot acest timp guvernanţii? Cum se apară ei şi ce explicaţii au? “A alocat atât cât a avut la dispoziţie să aloce. Nu ştiu dacă dumneavoastră realizaţi faptul că înainte de a tăia o plată directă unui fermier şi a plăti către sectorul de cercetare, marea majoritate va decide să plătească pentru fermieri”, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Dar, autorităţile române susţin că sunt interesate de reluarea cercetărilor. Practic însă, aşa după cum au constatat reporterii „Din|Interior” nu se întâmplă nimic concret în acest sens. „Ceea ce semnalați dumneavoastră este pe buna dreptate. Este ok! Eu îmi doresc să avem și noi la nivel național o abordare către astfel de tipuri de tratamente”, spune acelaşi secretar de stat. Şi chiar dacă se doreşte reluarea cercetării în acest domeniu, realitatea zilelor noastre spune altceva. Cifrele concrete arată că există o piaţă a pesticidelor care se ridică la 200 de milioane de euro iar ce e mai grav este că unul din zece produse este contrafăcut, conform studiilor de specialitate. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun însă că nu există nicio „conspiraţie” împotriva unităţilor de cercetare: „Eu nu cunosc astfel de interese! Eu cred mai degrabă că sunt mai costisitoare decât utilizarea produselor pe scară chimică”, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Materialele filmate de reporteri, în fiecare dintre centrele de cercetare menţionate, oamenii care au lucrat acolo zeci de ani, toate acestea spun  însă altceva.

Soluţia salvatoare, şi în acest caz ar putea veni de la Uniunea Europeană care vrea să aloce peste 7 miliarde de euro pentru cercetare. Până atunci însă, cercetătorii români pleacă spre alte ţări unde munca şi inteligenţa lor este preţuită.

Ce a rămas, sau mai exact ce va mai rămâne în România, ţara care exporta cândva tehnologie preţioasă, vedeţi duminică, de la ora 18.30, într-un reportaj de excepţie, marca „Din|Interior”, pe Digi24.

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Locuri de muncă în România

Locuri de muncă în România

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending