Connect with us

Emisiuni

„Am satisfacția că pentru românia a cântat imnul în cei 11 ani ai mei de performanță.” Gabriela Szabo, „Brillianta” săptămânii, la TVR INFO

Published

on

Reclame

Despre sacrificii, darul Providenței, glorie și amintiri valoroase, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana Negrilă. Emisiunea se vede pe 6 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

A scris istorie în atletismul românesc şi mondial, cunoscand o ascensiune fulminantă din momentul în care a păşit pe pista de alergare. Era elevă la Bistriţa când i-a fost descoperit talentul la o competiție școlară şi a fost îndrumată spre atletism, acolo unde avea să se remarce imediat. Acesta a fost începutul poveștii unei campioane care, de la vârsta de 15 ani, s-a aflat pe toate podiumurile competiţiilor europene, mondiale și olimpice, doborând recorduri şi oferind performanţe greu de egalat. Acum 25 de ani era desemnată „Cea mai bună atletă a lumii și a Europei”. În plus, a fost declarată de 10 ori consecutiv cea mai buna atletă a României. Sâmbătă, la „Brilliant”, Loredana Negrilă ne invită la o discuție pe cât de sinceră, pe atât de emoționantă, despre sacrificii, darul Providenței, glorie și amintiri valoroase cu cea pentru care modestia rămâne una dintre cele mai înalte virtuți, Gabriela Szabo. O urmărim pe 6 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

Din copilărie a fost bună la sport. Legenda atletismului mondial îşi aminteşte acum că diriginta i-a propus să participe la prima competiție școlară de atletism pe care a câștigat-o. Şi, chiar dacă pe moment nu s-a gândit că atletismul va face parte din viaţa ei mai mult decât un hobby, când a devenit vicecampioană națională la 600 m şi-a dat seama că poate face performanţă. Iar punctul de cotitură a fost convocarea în lotul naţional. „Propunerea de a face parte din lotul național mi-a schimbat destinul”, povesteşte Gabi Szabo în interviul acordat jurnalistei TVR Loredana Negrilă, la „Brilliant”.

Campioana vorbeşte cu nostalgie despre anii de început ai carierei sale şi despre oamenii a căror admiraţie a câştigat-o încă de atunci. „După Campionatele Europene de Juniori de la Salonic, din ’91, m-a remarcat domnul Țopescu”, îşi aminteşte ea. Iar un an mai târziu, „în ’92, Lia Manoliu mi-a spus că e fericită să asiste la nașterea unei mari campioane.”

Cum decurgea pregătirea pentru marile competiţii, la nivel de performanţă, cum îşi doza efortul şi la ce tactică apela pentru a fi mereu în fruntea clasamentului? Cu sinceritate, Gabriela Szabo oferă răspunsuri şi la aceste întrebări. „Citeam foarte mult, pentru că lectura îmi distrăgea atenția de la efort”, mărturiseşte ea, completând: „Eu nu trăiam în concurs emoțiile.” Aşa se explică şi cum, în ziua finalei Jocurilor Olimpice de vară de la Sydney, din anul 2000 – când a reuşit performanţa de a obţine „cea mai importantă medalie”, aurul la proba de 5000 m – sportiva româncă era calmă, iar adversarele foarte tensionate. „Secretul câștigării finalei de la Sydney a fost acela că nu am stat în capcana ultimilor 200 de metri”, dezvăluie acum campioana, mândră că, în cei 11 ani de performanţă, a reuşit să facă să răsune imnul României pe marile arene. „Inteligența tactică a fost amprenta curselor mele”, ne lămureşte invitata. 

Revenind la prezent, marea campioană constată cu amărăciune că „astăzi ne mulțumim cu puțin…”. Poate pentru că tinerii nu mai sunt dispuşi la efortul necesar pentru rezultate excepţionale. „Pentru atingerea performanței, la antrenamente nu te distrezi”, afirmă cu hotărâre Gabriela Szabo.

Pentru toată gloria trăită, pentru mândria pe care fiecare român a trăit-o odată cu ea, Gabi Szabo are o explicaţie simplă, spusă cu toată modestia: „Cred că a fost deasupra capului meu o stea pe care mi-a dat-o Dumnezeu.” Acum, se simte împlinită şi poate privi înainte cu sentimentul că şi-a folosit talanţii cu înţelepciune: „Nu mai vreau să bifez nimic, vreau să mă bucur de zilele minunate pe care le avem de trăit”.

Amintiri de glorie, spuse cu modestie şi decenţă, într-o ediţie „Brilliant” de pus în colecţie. Loredana Negrilă ne aşteaptă sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

Jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Urmărim interviul Loredanei Negrilă cu Gabriela Szabo pe 6 aprilie, ora 14.30, la TVR INFO.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending