Amanet Auto | Tot ce trebuie să ştii despre amanetarea maşinii ! - RADAR DE MEDIA
Connect with us

UTILE

Amanet Auto | Tot ce trebuie să ştii despre amanetarea maşinii !

Published

on

La noi în ţară, amanetarea bunurilor proprii este o acţiune destul de comună. Astfel că, cu toţii am întâlnit în drumurile noastre locuri unde îţi poţi amaneta bijuteriile, dispozitivele electronice (laptopuri, telefoane, camere foto etc.) şi chiar propria maşină. Dar hai să vedem ce este un amanet auto şi care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când doreşti să îţi amanetezi maşina.

Ce este un amanet auto

Un amanet auto este o instituție financiară nebancară ce oferă împrumuturi cu garanție auto, mai precis în scopul primirii unei sume de bani, de cele mai multe ori 75% din valoarea totală a automobilului, trebuie să laşi maşina drept garanţie. Este important să menţionăm că chiar dacă discutăm despre un amanet auto, mai precis despre o instituţie nebancara, acesta are nevoie de acreditare din partea BNR pentru a putea funcţiona conform legii.

De cele mai multe ori, amaneturile auto se adresează atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.

De ce să apelezi la un amanet auto

În cazul în care ai nevoie rapid de o sumă mai mare de bani, atunci poţi opta pentru amanetarea maşinii tale. Motivul principal pentru care oamenii apelează la un amanet auto, în defavoarea băncilor este faptul că acesta poate oferi banii pe loc, fără să aibă nevoie de o adeverință de venit și sau de documente justificative pentru modul în care alegi se vor utiliza banii.

Care sunt documentele necesare la amanetarea unui autovehicul

Iată care sunt documentele de care ai nevoie atunci când îţi doreşti să amanetezi maşina.

Advertisement

În cazul în care îţi doreşti amanetarea maşinii personale (persoana fizică) atunci ai nevoie de:

 • Cartea de identitate a proprietarului;
 • Cartea de identitate a autoturismului;
 • Certificatul de înmatriculare ale autovehiculului (talonul maşinii);
 • Ambele chei ale maşinii.

În cazul în care nu eşti proprietarul maşinii, dar acesta doreşte amanetarea acesteia, vei avea nevoie de o procura din care să reiasă că tu îl reprezinţi pe proprietar.

 

În cazul în care vorbim de o persoană juridică | societate comercială – care doreşte amanetarea uneia sau a mai multor maşini care aparţin societăţii vei avea nevoie de:

 • Cartea de identitate administrator;
 • Acte societate, precum: CUI şi act constitutiv;
 • Ştampila;
 • Cartea de identitate a autoturismului;
 • Certificat de înmatriculare al maşinii (Talon);
 • Ambele chei ale mașinii;
 • Şi dacă este cazul, delegaţie.

Cum se calculează suma pe care o poţi primi în cazul amanetării unei maşini?

Aşa cum îţi spuneam şi mai devreme, suma maximă pe care o poţi împrumuta prin amanetarea unei maşini este de 75% din valoarea totală a acesteia.

În momentul ai păşit în interiorul unui amanet auto cu toate documentele necesare, cu maşina pe care doreşti să o amanetezi, şi îţi exprimi şi dorinţa de a o amanita, atunci personalul casei de amanet va trece la următorul pas, şi anume: la evaluarea maşinii. Ca şi în cazul în care ai vinde maşina, şi evaluarea în cazul amanetării ţine cont de anumite aspecte, precum marca şi modelul autovehiculului, anul de fabricaţie, kilometraj, gradul de uzură pe care maşină îl prezintă şi bineînţeles şi valoare de piaţă al automobilului.

În cazul în care preţul oferit de casă de amante este unul care te mulţumeşte, atunci se va trece la următorul pas, şi anume la încheierea unui contract între cele două părţi. Contractul se încheie pe o perioadă de 30 de zile, dar în cele mai multe cazuri acestea pot fi prelungire.

Care sunt comisioanele? Dar penalizările?

În ceea ce priveşte comisionul, hai să discutăm despre un caz concret: amanetauto.com.ro. Aceştia vor încheia cu tine un contract pe 30 de zile, cu opţiunea de prelungire la expirare. De asemenea, în cazul în care nu te vei prezenta la expirarea contractului de 30 de vei mai fi păsuit încă 14 zile cu aceeași dobândă stabilită contractual. La expirarea contractului vei achita comisionul pentru prelungire sau plată integrală conform contractului semnat. În cazul în care te afli în imposibilitatea de plată, aceştia te vor ajuta şi şi consilia în vederea vânzării autoturismului.

Advertisement

Iată câteva condiţii, dat şi avantaje pe care le vei regăsi într-un contract semnat cu aceştia:

 • Comision unic de 0,1%;
 • Contract pe o perioadă de 30 de zile şi posibilitatea de prelungire;
 • Comision recalculabil la zi – în cazul în care suma împrumutată este restituita înainte de termenul stabilit.

Ce se întâmplă cu maşina atunci când este amanetata ?

Atunci când predi maşina în parcul auto al amanetului, împreună cu cheile acesteia, acesta va fi fotografiat în detaliu atât la exterior, cât şi la interior, inclusiv kilometrajul, este fotografiat. Mai apoi maşina va fi sigilată până la returnarea împrumutului. Este important să ştii că atunci când îţi amanetezi maşina ea nu va fi condusă de nimeni altcineva.

Ce se întâmplă dacă nu pot achita la timp împrumutul ?

Aşa cum îţi spunem mai devreme, amanetauto.com.ro îţi prelungeşte perioada de creditare cu încă 14 zile după expirarea contractului de 30 de zile, păstrând acelaşi comision. Deci în cazul neprezentării timp de 14 zile vei beneficia de comisionul stabilit iniţial. Dacă nici această perioadă de gratie nu îţi este suficientă, poţi opta pentru prelungirea contractului cu încă 30 de zile, achitând parţial comisionul. De asemenea, poţi opta şi pentru vinderea maşinii. Aceştia îţi vor permite accesul cu potenţialii clienţi cu scopul prezentării | vizionarii maşinii.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending