Connect with us

ADVERTORIALE

Ambliopia – afecțiunea cu care poți trăi ani de zile fără să știi

Published

on

Ambliopia este o afecțiune a vederii care poate trece neobservată ani de zile. Cum se manifestă, de ce nu ne dăm seama de problema de vedere și cum ne poate afecta pe termen lung, ne explică Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog.

 

Ambliopia, explicată de medicul oftalmolog

„Ambliopia, numită și boala ochiului leneș se manifestă prin scăderea vederii unui ochi perfect sănătos din punct de vedere organic. Deși ochiul este sănătos din punct de vedere anatomic, imaginile care se formează pe retină, sunt neclare. Și atunci creierul, pentru a evita vederea dublă, adică suprapunerea imaginilor neclare de la ochiul ambliop cu cele clare de la celălalt ochi, nu mai procesează imaginile încețoșate, le suprimă iar ochiul devine leneș”, explică Dr. Alexandru Dimitriu.

Ambliopia se instalează în cele mai multe cazuri în copilărie, în perioada de dezvoltare fiziologică a vederii. Astfel, copilul nu realizează că nu vede bine, pentru că percepe lumea cu un singur ochi și crede că așa este normal să vadă. Atâta timp cât nu apar probleme la ochiul sănătos, copilul poate trăi ani de zile fără să știe de afecțiunea de care suferă. Ambliopia poate fi diagnosticată doar în cadrul unui examen oftalmologic.

 

Se mai poate trata ambliopia după vârsta de 7 ani?

Diagnosticați după vârsta de 7 ani, mulți pacienți au primit răspunsul „nu se mai poate face nimic” și că vor trebui să trăiască toată viața cu această afecțiune. Așa au ajuns la maturitate cu o ambliopie netratată la timp, dar care le dă multe bătăi de cap: nu se orientează bine în spațiu, nu pot aprecia corect distanța față de obiecte, au dificultăți de concentrare la activități de aproape etc.

„Ultimele studii în neuroștiințe și neuro-oftlamologie demonstrează că neuroplasticitatea creierului face posibilă tratarea ambliopiei și după vârsta de 7 ani. Neuroplasticitatea se referă la capacitatea creierului de a crea conexiuni neuronale noi, simplu spus: de a învăța lucruri noi. Iar noi îl putem stimula prin diverse tehnici și mecanisme să învețe din nou să lucreze în echipă cu ochii. Așadar, și adulții cu ambliopie își pot recupera vederea ochiului leneș.”, explică Dr. Alexandru Dimitriu.

 

Advertisement

Terapie vizuală computerizată pentru recuperarea vederii

Bazându-se pe principiile neuroplasticității, specialiștii oftalmologi, optometriști și psihologi au creat diferite module de terapie vizuală computerizată pe care pacienții le pot efectua după un protocol adaptat în funcție de gradul ambliopiei, vârsta pacientului și abilitățile sale. Terapia vizuală are scopul de a stimula ochiul leneș și creierul să funcționeze din nou împreună. Ședințele de terapia se fac la clinică, apoi la domiciliu, iar terapeutul monitorizează de la distanță performanțele pacientului.

Dr. Alexandru Dimitriu: „În cei peste 10 ani de când folosesc terapia vizuală în tratarea ambliopiei, am avut pacienți de la 5 la 56 de ani care și-au îmbunătățit considerabil vederea.”.

 

Ambliopia netratată poate duce la pierderea totală a vederii

„Sunt întrebat frecvent dacă se poate trăi cu ambliopie fără a o trata. Sigur! Se poate! Dar în cazul unui accident sau unei afecțiuni mai grave a ochiului bun, pacientul poate deveni slabvăzător sau chiar nevăzător”, atenționează Dr. Alexandru Dimitriu.

Diagnosticată la timp, ambliopia poate fi tratată complet, iar recuperarea rămâne stabilă toată viața.

Dr. Alexandru Dimitriu este medic primar oftalmolog la Clinica Optisan din Zalău:

www.optisan.ro

+40360086888, +40746672215

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending