Connect with us

A-Z NEWS

ANALIZĂ. Drumul televiziunii: de la un jurnal de știri la războaie pentru audiență

Published

on

În urmă cu 50 de ani, România avea un singur post de televiziune, care emitea doar câteva ore pe zi, dar în prezent, piața media are o paletă largă de televiziuni, care sunt interesate îndeosebi de audiență.

Dacă pe 5 octombrie 1964, programul TV începea la ora 19.00 cu un scurt jurnal, acum lucrurile sunt total diferite. Pe lângă posturile TV generaliste (Pro TV, Antena 1), există canale de știri, precum Digi 24, B1 TV sau România TV.

televiziune

După jurnal, în 1964, programul continua cu o emisiune educativă pentru tineret. La ora 21.00 era transmisă o emisiune muzicală, după care urma închiderea programului, conform documentelor de pe site-ul tvarheolog.com, citat de www.zf.ro.

În prezent, jurnaliștii consideră că rolul mass media este de a distra și nu de a educa.

”Nu cred în funcţia de educare a televiziunii, asta e treaba familiei şi a şcolii. Televiziunea nu are voie să se substituie mamei sau învăţătorului. Educaţia la televizor e una de almanah, care se vizualizează repede şi de suprafaţă. Poate televiziunea publică să încerce să o facă, dar nici ea nu are voie să înlocuiască şcoala şi familia.”, a declarat Dan Negru pentru Vip Magazin.

”Eu nu cred că menirea unei televiziuni este să educe, ci să distreze oamenii, să le descreţească frunţile. Televiziuna publică e singura care educă, cea comercială nu o face, dar trebuie să trăiască. Atât cât îşi poate permite, televiziunea comercială are dozele ei de educaţie.”, a afirmat Andi Moisescu într-un interviu pentru Adevărul.

În week-enduri, programul din 1964 începea la ora 08.50 cu un program de gimnastică şi se încheia cu o emisiune ce începea la ora 22.00.

În 2014, televiziunile oferă diverse filme sau emisiuni precum ”Dansează printre stele”, ”I like it”, ”Ce se întâmplă doctore?”, ”Mireasă pentru fiul meu” sau ”Cireașa de pe tort”.

Ba mai mult, ziua de vineri înseamnă războiul audiențelor pentru Pro TV și Antena 1. În timp ce la Pro TV este difuzată emisiunea ”Vocea României”, la Antena 1, în același interval orar este difuzat ”X Factor”.

Vocea Romaniei vs. X Factor

În 1975, lucrurile încep să se miște. În timpul săptămânii, programul începea la ora 16.00 cu o emisiune educativă pentru elevi şi se termina la ora 22.30.

În acest an programul TV include şi cel de-al doilea post, TV2, a cărui emisie începea la ora 17.00 cu un jurnal şi care în data de luni, 20 octombrie 1975 includea şi filmul egiptean ”Apa Pământului”.

Advertisement

În prezent, ziua de luni reprezintă sursa de divertisment pentru telespectatori, dar și bătălia pentru audiență. Dacă la Pro TV este difuzat Masterchef, la Antena 1, la aceeași oră telespectatorii pot opta pentru ”Hell`s Kitchen”.

masterchef vs hell` kitchen

În 1983 a avut loc prima transmisiune color a Televiziunii Române. 1994 a fost anul în care programul TV includea, pe lângă cele două posturi româneşti şi televiziuni străine precum RTL, Canale 5 sau Rai Uno. Și emisia Programului 1 s-a schimbat: începea la ora 13.00 şi se încheia la ora 1.00.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending