Antena 3, România TV şi Antena 1, televiziunile cu cele mai mari sanctiuni primite
Connect with us

ALL MEDIA

Antena 3, România TV şi Antena 1, televiziunile cu cele mai mari sanctiuni primite de la CNA pe 2013

Published

on

Antena 3, România TV şi Antena 1 au primit cele mai mari sancţiuni de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în anul 2013, când, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale, Consiliul a aplicat în total peste 100 de amenzi în valoare de aproximativ 2,21 de milioane de lei.

Astfel, CNA a aplicat în acest an 103 amenzi în valoare de 2.217.500 de lei. Cifrele sunt în scădere faţă de anul 2012, când CNA a aplicat un total de 115 amenzi în cuantum de 3.085.500 de lei. Sumele provenite din amenzile CNA merg la bugetul de stat.

Totodată, CNA a aplicat 154 de somaţii publice, decizii de retragere a unor licenţe audiovizuale (6) şi decizii de acordare a dreptului la replică. Acestora li se adaugă deciziile de retragere a avizelor de retransmisie în cazul unor operatori de cablu – ca urmare a constatării încălcării legislaţiei audiovizualului (2 cazuri) şi la cerere -, dar şi aproximativ 25 de decizii de intrare în legalitate a unor spoturi comerciale.

Astfel, Antena 3, o televiziune deţinută de familia Voiculescu, s-a situat pe primul loc în acest top, întrucât a primit 18 sancţiuni de la CNA, din care 7 amenzi, a căror valoare totală este de 295.000 de lei.

Pe locul al doilea s-a clasat România TV – o televiziune despre care presa a relatat că s-ar afla în sfera de influenţă a deputatului PSD Sebastian Ghiță -, care a primit în acest an 20 de sancţiuni de la CNA, din care 7 amenzi, în valoare totală de 250.000 de lei.

Antena 3 şi România TV sunt urmate în acest top de televiziunea generalistă Antena 1, cu 23 de sancţiuni, din care 12 amenzi (valoare totală de 245.000 de lei).

Pe al patrulea loc în acest clasament se situează televiziunea generalistă OTV, care a avut o existenţă scurtă în acest an, fiindu-i retrasă licenţa audiovizuală de către CNA, în conformitate cu legislaţia audiovizualului, pentru neplata unor amenzi mai vechi.

Deşi i-a retras licenţa pe 22 ianuarie, CNA a continuat să sancţioneze OTV pentru perioada în care televiziunea făcea propagandă politică Partidului Popular Dan Diaconescu (PPDD), aplicându-i 3 amenzi în valoare totală de 160.000 de lei. La acestea s-ar putea adăuga o amendă de 100.000 de lei primită de la CNA de o altă televiziune controlată de Dan Diaconescu (DDTV), din cauză că a retransmis în mod ilegal OTV.

Advertisement

Topul radiodifuzorilor care au primit cele mai mari sancţiuni de la Consiliu în 2013 este continuat, pe locul al cincilea, de televiziunea de ştiri Realitatea TV, care a primit în acest an de la CNA un număr de 23 de sancţiuni, din care 8 amenzi (valoare totală 155.000 de lei).

Clasamentul este continuat de televiziunea de ştiri B1 TV, cu 16 sancţiuni (7 amenzi în cuantum de 125.000 de lei), televiziunea generalistă Kanal D, cu 9 sancţiuni (5 amenzi – 75.000 de lei), Societatea Română de Televiziune – 4 sancţiuni (3 amenzi – 65.000 de lei) şi televiziunea generalistă Pro TV – 8 sancţiuni (4 amenzi – 50.000 de lei).

În ceea ce priveşte posturile de radio, Kiss FM a primit 4 sancţiuni, din care 2 amenzi (cu o valoare totală de 15.000 de lei), Radio Zu – 3 sancţiuni, din care o singură amendă (de 2.500 de lei).

Radio Guerrilla a primit în acest an doar două sancţiuni, dintre care însă una drastică. CNA a decis, pe 19 septembrie, să retragă toate licenţele Radio Guerrilla, din cauză că acestea erau operate de o altă societate (Expresiv SA) decât deţinătorul de drept al licenţei, Realitatea Media SA, fapt interzis de legislaţia audiovizualului. În plus, Guerrilla a primit în acest an de la CNA o amendă de 10.000 de lei.

În ceea ce priveşte societăţile de cablu, CNA a fost foarte blând în acest an cu RCS&RDS, care a primit doar 3 somaţii publice. În schimb, în 2012, RCS&RDS a fost cel mai amendat cablist, însumând atunci un număr de 5 amenzi, a căror valoare totală era de 280.000 de lei.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending